Uwielbia je cała rodzina. Ekspresowe ciacho bez pieczenia

Jeśli zagapiłeś się w kwestii przygotowania deseru, a zjazd rodzinny rozpocznie się już wkrótce, to ten artykuł jest w sam raz dla ciebie. Poznasz tu przepis na pyszne, ekspresowe ciasto bez pieczenia, które posmakuje nawet największym niejadkom. Jest w nim wszystko, co potrzebne do umilenia końcówki posiłku. 

ObrazekTruskawkowe ciasto bez pieczenia - Pyszności; foto: YouTube: Immer Appetitlich

Po okresie jesienno-zimowym, kiedy wypieki cieszyły się dużą popularnością, ciasta bez pieczenia w końcu wróciły do łask. Ich przygotowanie wiąże się przecież nie tylko z przyjemnym orzeźwieniem, ale i tym, że nie potrzeba do nich rozgrzewać piekarnika. W tym przypadku całą robotę robi bowiem lodówka, w której ciasto "dochodzi" tak samo, jak szarlotka w piekarniku. 

Obrazek
Pomysł na pyszne ciasto bez pieczenia - Pyszności; foto: YouTube: Immer Apetitlich

Tak się składa, że w ręce wpadł nam cudowny przepis na ciasto bez pieczenia, do którego wykorzystuje się produkt iście sezonowy, czyli truskawki. Przygotowanie zajmie ci dosłownie chwilę, a zapamiętanie tej receptury może jeszcze nieraz uratować ci skórę, kiedy zapomnisz o przyrządzeniu deseru na wizytę gości. Większość składników na pewno masz już w domu, dlatego nie pozostaje nam nic innego, jak przekazać ci szczegóły przepisu, a tobie — wcielić je w życie. Powodzenia!

Ciasto bez pieczenia z truskawkami

Składniki:

  • 100 g herbatników
  • 40 g masła
  • 150 g polskich truskawek + kilka do dekoracji
  • 300 g serka śmietankowego
  • 70 g cukru
  • 100 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 10 g żelatyny
  • 40 ml wody
  • 120 ml śmietanki 36 proc.
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • galaretka truskawkowa

Sposób przygotowania:

Obrazek
Ciasto bez pieczenia z dodatkiem truskawek - Pyszności; foto: Canva
  1. Herbatniki wsyp do kielicha blendera i zmiel. Dodaj do nich rozpuszczone masło, wymieszaj. Tak przygotowaną masę wylej do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 20 na 15 cm.
  2. Wyrównaj wierzch i wstaw do lodówki. Z truskawek pozbądź się szypułek i pokrój owoce na mniejsze kawałki.
  3. W misce zmiksuj teraz serek śmietankowy, jogurt naturalny i cukier. Śmietankę ubij na krem i dodaj do składników w misce.
  4. Żelatynę rozpuść w zimnej wodzie i poczekaj, aż napęcznieje. Kiedy tak się stanie, podgrzej ją i dodaj do kremu. Całość zmiksuj, na koniec dodając pokrojone truskawki i łyżkę soku z cytryny.
  5. Tak przygotowaną masę wyłóż na spód z herbatników. Na wierzchu ułóż kilka kawałków truskawek i zalej je ostudzoną galaretką. Ciasto wstaw do lodówki i poczekaj, aż stężeje. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Tak zrobisz idealny omlet. Urośnie i będzie puszysty
Tak zrobisz idealny omlet. Urośnie i będzie puszysty
Hitowa nowość na jarmarkach bożonarodzeniowych. Kolejki ustawiają się, aby spróbować
Hitowa nowość na jarmarkach bożonarodzeniowych. Kolejki ustawiają się, aby spróbować
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀