Uwielbia je cała rodzina. Ekspresowe ciacho bez pieczenia
Jeśli zagapiłeś się w kwestii przygotowania deseru, a zjazd rodzinny rozpocznie się już wkrótce, to ten artykuł jest w sam raz dla ciebie. Poznasz tu przepis na pyszne, ekspresowe ciasto bez pieczenia, które posmakuje nawet największym niejadkom. Jest w nim wszystko, co potrzebne do umilenia końcówki posiłku.
19.05.2023 06:45
Po okresie jesienno-zimowym, kiedy wypieki cieszyły się dużą popularnością, ciasta bez pieczenia w końcu wróciły do łask. Ich przygotowanie wiąże się przecież nie tylko z przyjemnym orzeźwieniem, ale i tym, że nie potrzeba do nich rozgrzewać piekarnika. W tym przypadku całą robotę robi bowiem lodówka, w której ciasto "dochodzi" tak samo, jak szarlotka w piekarniku.
Tak się składa, że w ręce wpadł nam cudowny przepis na ciasto bez pieczenia, do którego wykorzystuje się produkt iście sezonowy, czyli truskawki. Przygotowanie zajmie ci dosłownie chwilę, a zapamiętanie tej receptury może jeszcze nieraz uratować ci skórę, kiedy zapomnisz o przyrządzeniu deseru na wizytę gości. Większość składników na pewno masz już w domu, dlatego nie pozostaje nam nic innego, jak przekazać ci szczegóły przepisu, a tobie — wcielić je w życie. Powodzenia!
Ciasto bez pieczenia z truskawkami
Składniki:
- 100 g herbatników
- 40 g masła
- 150 g polskich truskawek + kilka do dekoracji
- 300 g serka śmietankowego
- 70 g cukru
- 100 g gęstego jogurtu naturalnego
- 10 g żelatyny
- 40 ml wody
- 120 ml śmietanki 36 proc.
- 1 łyżka soku z cytryny
- galaretka truskawkowa
Sposób przygotowania:
- Herbatniki wsyp do kielicha blendera i zmiel. Dodaj do nich rozpuszczone masło, wymieszaj. Tak przygotowaną masę wylej do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 20 na 15 cm.
- Wyrównaj wierzch i wstaw do lodówki. Z truskawek pozbądź się szypułek i pokrój owoce na mniejsze kawałki.
- W misce zmiksuj teraz serek śmietankowy, jogurt naturalny i cukier. Śmietankę ubij na krem i dodaj do składników w misce.
- Żelatynę rozpuść w zimnej wodzie i poczekaj, aż napęcznieje. Kiedy tak się stanie, podgrzej ją i dodaj do kremu. Całość zmiksuj, na koniec dodając pokrojone truskawki i łyżkę soku z cytryny.
- Tak przygotowaną masę wyłóż na spód z herbatników. Na wierzchu ułóż kilka kawałków truskawek i zalej je ostudzoną galaretką. Ciasto wstaw do lodówki i poczekaj, aż stężeje. Smacznego!