Używam zamiast płatków owsianych i jem na śniadanie. Kilogramy lecą jak szalone

Czy wiesz, że na liście zakupów warto uwzględnić pewne niepozorne ziarenka? Mało kto o nich pamięta, a szkoda, bo drzemie w nich ogromny potencjał. Jak go wykorzystać? Już tłumaczę!

Te małe ziarenka mają ogromną mocTe małe ziarenka mają ogromną moc
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Brent Hofacker
Marzena Pęcak

Tworząc listę zakupów, często skupiamy się tylko i wyłącznie na produktach, z którymi najczęściej pracujemy. I oczywiście nie ma nic w tym złego. Z drugiej jednak strony, warto od czasu do czasu wprowadzić na listę nowe rzeczy, które mogą nieść ze sobą wiele cennych korzyści

I nie inaczej będzie i w tym przypadku. Już za moment dowiesz się, dlaczego warto wprowadzić do swojej diety małe ziarenka amarantusa. Co więcej, podzielę się z tobą sprawdzonym przepisem na smaczne śniadanie, które skutecznie może zastąpić od czasu do czasu klasyczną owsiankę. Zaczynamy!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cebularze lubelskie z tego przepisu wychodzą za każdym razem. Na jednym na pewno się nie skończy

Dlaczego amarantus?

Choć na pierwszy rzut oka ziarenka amarantusa wyglądają dość zwyczajnie, nie daj się zwieźć. Tak naprawdę to bardzo cenne źródło wartości odżywczych. Co więcej, produkt ten może okazać się przydatny w walce ze zbędnymi kilogramami.

W opisywanych ziarenkach można znaleźć m.in. zdrowe kwasy tłuszczowe, które z kolei mogą wspomagać pracę serca. Nie brakuje tu również witamin z grupy B oraz minerałów na czele z żelazem, wapniem i magnezem. Jednocześnie produkt nie zawiera glutenu. Amarantus to również doskonałe źródło białka oraz błonnika. A skoro mowa już o błonniku, to należy podkreślić, że ziarenka te nie tylko poprawiają proces trawienia, ale też są bardzo sycące, a co za tym idzie, mogą pomóc pozbyć się nadprogramowych kilogramów. 

Na bazie małych ziarenek można stworzyć wiele pysznych dań
Na bazie małych ziarenek można stworzyć wiele pysznych dań © Adobe Stock | mariashumova

Pożywne śniadanie z amarantusem w roli głównej

Skoro już wiesz jakie korzyści wiążą się z jedzeniem małych ziarenek, warto wspomnieć jak wykorzystać je w swojej diecie. I tu masz szerokie pole do popisu, bo produkt ten możesz dodać m.in. do sałatekzup. Na bazie mąki z amarantusa możesz przygotować też domowe pieczywo, różnego rodzaju wypieki oraz ciasto naleśnikowe. Opisywany produkt pomoże również stworzyć zdrowe i pożywne śniadanie.

Składniki:

  • 200 g amarantusa,
  • 450 ml wrzątku,
  • ¼ szkl. jogurtu naturalnego lub greckiego,
  • kolorowe owoce,
  • orzechy,
  • miód (opcjonalnie). 

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od przepłukania ziaren amarantusa, aby pozbyć się goryczy. 
  2. Następnie do przepłukanych ziaren wlej wrzątek i gotuj mieszankę na małym ogniu ok. 25 minut
  3. Na koniec dodaj do garnka jogurt i dokładnie wymieszaj zawartość naczynia. 
  4. Przed podaniem, udekoruj śniadanie świeżymi owocamiorzechami. Jeśli chcesz, możesz użyć też małej porcji miodu. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"