Nie popełnij tego błędu podczas dodawania warzyw do rosołu. Przez niego straci cały smak

Nie ma to jak pyszny niedzielny rosół. Aromatyczny, rozgrzewający, z odpowiednią kompozycją warzyw. I to właśnie warzywa do rosołu, obok mięsa i przypraw, nadają naszej zupie odpowiedniego smaku. Istotna jest tu kolejność ich dodawania. Kiedy najlepiej to robić?

ObrazekWarzywa do rosołu - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Idealny rosół? Dodaj warzywa do rosołu w odpowiednim momencie!

Nie ulega żadnej wątpliwości, że rosół stanowi ulubioną zupę wielu Polaków. Przygotowujemy ją nie tylko na niedzielny obiad, ale zawsze wtedy, gdy najdzie nas to ochota. Okazuje się, że smak idealnego rosołu jest uzależniony od wielu czynników. Istotną rolę odgrywają tu przede wszystkim świeże i aromatyczne warzywa. Błędem jest kupowanie gotowych pęczków w sklepach, ale równie ważna jest sama kolejność dodawania włoszczyzny do zupy. Zbyt wczesne dodanie warzyw do zupy, może spowodować, że w naszym rosole po prostu się rozgotują.

Obrazek
Rosół - Pyszności; Foto: Canva.com

Kiedy w związku z tym jest ten najlepszy moment? Warzywa do rosołu, odpowiednio oczyszczone i pokrojone, najlepiej jest dodać po wstępnym gotowaniu mięsa, czyli po około 30-60 minutach. Zupę, po wrzuceniu włoszczyzny, należy jeszcze gotować przez około 2 godziny, na maleńkim ogniu. Dzięki tej metodzie nasz rosół będzie klarowny, esencjonalny i smaczny. A same warzywa, chrupiące oraz pełne smaku i odpowiedniego aromatu.

Nie tylko warzywa - co jeszcze decyduje o smaku zupy?

Okazuje się, że gotowanie rosołu wydaje się być prostą sprawą. Jednak nie do końca tak jest. Często popełniane błędy, mogą spowodować, że nasza zupa wyjdzie bez smaku i bez wyrazu. Oprócz tego, kiedy należy wrzucić warzywa do rosołu, warto również pamiętać o innych ważnych zasadach. Przede wszystkim nie gotuj zupy na dużym ogniu i w zbyt wysokiej temperaturze - zupa musi się gotować długo i na wolnym ogniu, jeśli ma odpowiednio smakować.

Włoszczyzna- Pyszności
Włoszczyzna- Pyszności

Pamiętaj, by mięso wkładać do zimnej, a nie gotującej się wody. Musi być ono odpowiednio tłuste, aby oczka, czyli podstawowy element rosołu, pojawiły się na nim. Nie płucz go pod bieżącą wodą i nie rozmrażaj na kuchennym blacie - lepiej jest zostawić je na noc w lodówce. Błędem jest również kupowanie gotowego zestawu włoszczyzny, czy używanie niskiej jakości składników. Niewskazane jest również wyławianie szumowin, które naszej zupie nadają odpowiedniego aromatu. Pamiętaj, by rosół po ugotowaniu odpowiednio schłodzić i nie odgrzewać go wielokrotnie!

Zima za pasem. Zobacz na naszym kanale YouTube przepisy na rozgrzewające zupy:

Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji