W Niemczech na Wielkanoc nie może jej zabraknąć. Polacy jedzą ją rzadko, a to czyste i zdrowe mięso

Na świątecznych stołach w Niemczech pieczona jagnięcina to prawdziwa tradycja – podobnie jak u Włochów, Greków czy Francuzów. Tymczasem w Polsce to wciąż mięso niszowe, które pojawia się rzadko, choć zdecydowanie zasługuje na więcej uwagi. Jagnięcina jest nie tylko smaczna, ale też zdrowsza i lżej strawna niż wieprzowina czy wołowina, a jej delikatny, lekko ziołowy smak doskonale wpisuje się w wielkanocny klimat.

Pieczony udziec jagnięcyPieczony udziec jagnięcy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | hlphoto

Choć w Polsce dominuje schab, biała kiełbasa i pieczony drób, na wielkanocnych stołach w Niemczech króluje zupełnie inne mięso – jagnięcina. Pachnąca ziołami, delikatna i soczysta, traktowana jest tam jako symbol wiosny i odrodzenia. U nas nadal bywa niedoceniana – a szkoda, bo pieczona jagnięcina to nie tylko elegancka alternatywa dla klasycznych dań, ale też wyjątkowo zdrowy wybór. Świąteczny obiad z jagnięciny to powiew świeżości, który warto zaprosić także do polskiej kuchni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczeń rzymska z jajkiem jest hitem na wielkanocnym stole już od lat

Pieczona jagnięcina – przepis na świąteczny obiad

Choć pieczona jagnięcina rzadko gości na polskich stołach, w wielu europejskich krajach stanowi prawdziwy symbol Wielkanocy. To mięso nie tylko smaczne i szlachetne, ale też lekkie i zdrowe – idealne na świąteczny obiad, który ma zachwycić smakiem i jakością.

Składniki:

  • 1,5 kg jagnięciny (np. łopatka lub udziec),
  • 5 ząbków czosnku,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • sok z połowy cytryny,
  • 100 ml białego wina (opcjonalnie),
  • 4 marchewki,
  • 2 cebule,
  • 1 pietruszka.

Przygotowanie:

  1. Mięso nacieram oliwą, musztardą, przeciśniętym czosnkiem, ziołami, solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  2. Odstawiam do lodówki na minimum 2–3 godziny, a najlepiej na całą noc.
  3. Następnie wkładam do naczynia żaroodpornego, dodaję pokrojone warzywa, podlewam winem i przykrywam folią aluminiową.
  4. Piekę w 180 stopniach Celsjusza przez ok. 2 godziny, następnie zdejmuję folię i dopiekam jeszcze 30 minut, aż skórka będzie rumiana.
  5. Podaję z pieczonymi ziemniakami, warzywami lub lekką miętową sałatką.

Dlaczego warto jeść jagnięcinę?

Jagnięcina to jedno z najczystszych mięs dostępnych na rynku. Pochodzi zazwyczaj od zwierząt wypasanych na naturalnych pastwiskach, dzięki czemu zawiera mniej toksyn i antybiotyków niż mięso przemysłowe. Jest także źródłem wysokiej jakości białka, żelaza hemowego, cynku oraz witamin z grupy B (szczególnie B12).

Ma niższy poziom tłuszczu nasyconego niż wieprzowina, a jej delikatna struktura i subtelny smak sprawiają, że doskonale komponuje się z ziołami, czosnkiem i cytryną – klasycznymi dodatkami kuchni śródziemnomorskiej.

Wybrane dla Ciebie

Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża