W tym cieście ukryło się warzywo. Dzięki temu jest idealnie wilgotne i mięciutkie

Proste ciasto czekoladowe z orzechową nutą skrywa w sobie warzywo, które niekoniecznie kojarzy się z warzywami. Nie mam tu na myśli cukinii czy buraka, które już często goszczą w fit przepisach na brownie. Tym razem w cieście wylądował... ogórek.

Ciasto czekoladowe - PysznościCiasto czekoladowe - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | Aneta_Gu
Ewa Malinowska

Dodatek ogórka do ciasta sprawi, że stanie się ono niesamowicie wilgotne. Nie zabrakło również orzechów włoskich, które w zmielonej formie nie tylko dodają smaku, ale zagęszczają też całą masę. Przepis jest bajecznie prosty i wymaga użycia naprawdę podstawowych i łatwo dostępnych składników. Jeśli obawiasz się, że ciasto czekoladowe wyjdzie za suche, ta receptura musi na stałe zagościć w twojej kuchni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Colesław w meksykańskim wydaniu. Z tym przepisem odkryjesz kultową kombinację na nowo

Ciasto czekoladowe z ogórkiem

Kiedy podałam je po raz pierwszy i zadałam zagadkę, jaki nietypowy składnik wylądował w cieście, nikt nie odpowiedział poprawnie. Moi bliscy głowili się nad rozwiązaniem, ale nikomu na myśl nie przyszedł ogórek. Moja siostrzenica, która od warzyw zdecydowanie stroni, zjadła z uśmiechem 2 kawałki. Gdy dowiedziała się, że w cieście skrył się ogórek, uznała, że jest tak smaczne, że i tak weźmie jeszcze dokładkę.

Pyszne i pulchne czekoladowe ciasto uzyskasz dzięki jednemu składnikowi
Pyszne i pulchne czekoladowe ciasto uzyskasz dzięki jednemu składnikowi © Adobe Stock

Składniki:

  • 200 g mielonych orzechów włoskich,
  • 250 g mąki tortowej,
  • 3 łyżki kakao,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 jajka,
  • 150 ml oleju,
  • 180 g cukru,
  • 250 g startego na tarce o dużych oczkach ogórka,
  • cukier puder.

Sposób przygotowania:

  1. W misce łączę suche składniki: mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia (czubate łyżeczki) i orzechy. Dokładnie je mieszam.
  2. Do suchych składników dodaję olej i jajka. Całość mieszam do połączenia.
  3. Na koniec do ciasta dodaję tartego ogórka (może być szklarniowy lub gruntowy). Delikatnie mieszam, aby połączyć go z ciastem.
  4. Ciasto wylewam na średnią blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie kwadratowa o wymiarach około 20x20 cm).
  5. Piekę ciasto w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 st. Celsjusza przez około 35-40 minut.
  6. Po upieczeniu ciasto studzę na kratce. Przed podaniem posypuję cukrem pudrem.

Zamiast cukru pudru świetnie sprawdzi się też polewa czekoladowa. Ciasto znika tak szybko, że radzę pospieszyć się z jedzeniem. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej