W tym cieście ukryło się warzywo. Dzięki temu jest idealnie wilgotne i mięciutkie

Proste ciasto czekoladowe z orzechową nutą skrywa w sobie warzywo, które niekoniecznie kojarzy się z warzywami. Nie mam tu na myśli cukinii czy buraka, które już często goszczą w fit przepisach na brownie. Tym razem w cieście wylądował... ogórek.

Ciasto czekoladowe - PysznościCiasto czekoladowe - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | Aneta_Gu
Ewa Malinowska

Dodatek ogórka do ciasta sprawi, że stanie się ono niesamowicie wilgotne. Nie zabrakło również orzechów włoskich, które w zmielonej formie nie tylko dodają smaku, ale zagęszczają też całą masę. Przepis jest bajecznie prosty i wymaga użycia naprawdę podstawowych i łatwo dostępnych składników. Jeśli obawiasz się, że ciasto czekoladowe wyjdzie za suche, ta receptura musi na stałe zagościć w twojej kuchni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Colesław w meksykańskim wydaniu. Z tym przepisem odkryjesz kultową kombinację na nowo

Ciasto czekoladowe z ogórkiem

Kiedy podałam je po raz pierwszy i zadałam zagadkę, jaki nietypowy składnik wylądował w cieście, nikt nie odpowiedział poprawnie. Moi bliscy głowili się nad rozwiązaniem, ale nikomu na myśl nie przyszedł ogórek. Moja siostrzenica, która od warzyw zdecydowanie stroni, zjadła z uśmiechem 2 kawałki. Gdy dowiedziała się, że w cieście skrył się ogórek, uznała, że jest tak smaczne, że i tak weźmie jeszcze dokładkę.

Pyszne i pulchne czekoladowe ciasto uzyskasz dzięki jednemu składnikowi
Pyszne i pulchne czekoladowe ciasto uzyskasz dzięki jednemu składnikowi © Adobe Stock

Składniki:

  • 200 g mielonych orzechów włoskich,
  • 250 g mąki tortowej,
  • 3 łyżki kakao,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 jajka,
  • 150 ml oleju,
  • 180 g cukru,
  • 250 g startego na tarce o dużych oczkach ogórka,
  • cukier puder.

Sposób przygotowania:

  1. W misce łączę suche składniki: mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia (czubate łyżeczki) i orzechy. Dokładnie je mieszam.
  2. Do suchych składników dodaję olej i jajka. Całość mieszam do połączenia.
  3. Na koniec do ciasta dodaję tartego ogórka (może być szklarniowy lub gruntowy). Delikatnie mieszam, aby połączyć go z ciastem.
  4. Ciasto wylewam na średnią blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie kwadratowa o wymiarach około 20x20 cm).
  5. Piekę ciasto w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 st. Celsjusza przez około 35-40 minut.
  6. Po upieczeniu ciasto studzę na kratce. Przed podaniem posypuję cukrem pudrem.

Zamiast cukru pudru świetnie sprawdzi się też polewa czekoladowa. Ciasto znika tak szybko, że radzę pospieszyć się z jedzeniem. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀