W tym cieście ukryło się warzywo. Dzięki temu jest idealnie wilgotne i mięciutkie
15.02.2024 11:06
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Proste ciasto czekoladowe z orzechową nutą skrywa w sobie warzywo, które niekoniecznie kojarzy się z warzywami. Nie mam tu na myśli cukinii czy buraka, które już często goszczą w fit przepisach na brownie. Tym razem w cieście wylądował... ogórek.
Dodatek ogórka do ciasta sprawi, że stanie się ono niesamowicie wilgotne. Nie zabrakło również orzechów włoskich, które w zmielonej formie nie tylko dodają smaku, ale zagęszczają też całą masę. Przepis jest bajecznie prosty i wymaga użycia naprawdę podstawowych i łatwo dostępnych składników. Jeśli obawiasz się, że ciasto czekoladowe wyjdzie za suche, ta receptura musi na stałe zagościć w twojej kuchni.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto czekoladowe z ogórkiem
Kiedy podałam je po raz pierwszy i zadałam zagadkę, jaki nietypowy składnik wylądował w cieście, nikt nie odpowiedział poprawnie. Moi bliscy głowili się nad rozwiązaniem, ale nikomu na myśl nie przyszedł ogórek. Moja siostrzenica, która od warzyw zdecydowanie stroni, zjadła z uśmiechem 2 kawałki. Gdy dowiedziała się, że w cieście skrył się ogórek, uznała, że jest tak smaczne, że i tak weźmie jeszcze dokładkę.
Składniki:
- 200 g mielonych orzechów włoskich,
- 250 g mąki tortowej,
- 3 łyżki kakao,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 jajka,
- 150 ml oleju,
- 180 g cukru,
- 250 g startego na tarce o dużych oczkach ogórka,
- cukier puder.
Sposób przygotowania:
- W misce łączę suche składniki: mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia (czubate łyżeczki) i orzechy. Dokładnie je mieszam.
- Do suchych składników dodaję olej i jajka. Całość mieszam do połączenia.
- Na koniec do ciasta dodaję tartego ogórka (może być szklarniowy lub gruntowy). Delikatnie mieszam, aby połączyć go z ciastem.
- Ciasto wylewam na średnią blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie kwadratowa o wymiarach około 20x20 cm).
- Piekę ciasto w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 st. Celsjusza przez około 35-40 minut.
- Po upieczeniu ciasto studzę na kratce. Przed podaniem posypuję cukrem pudrem.
Zamiast cukru pudru świetnie sprawdzi się też polewa czekoladowa. Ciasto znika tak szybko, że radzę pospieszyć się z jedzeniem. Smacznego!