W weekend zrobiłam to ciasto. Wszystkie ciotki prosiły, aby zdradzić im przepis

Pyszne warstwowe ciasto z czereśniami wbrew pozorom nie jest trudne do przygotowania. Jeśli odpowiednio rozplanujesz pracę, wszystko pójdzie jak z płatka. A kiedy Czereśniowy Panicz pojawi się na stole, będziesz pękać z dumy.

Czereśniowy panicz prezentuje się wytwornieCzereśniowy panicz prezentuje się wytwornie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Ciasto Czereśniowy Panicz to zachwycające połączenie sernika z piernikiem. Kremowa masa i korzenne ciasto przykrywa słodka czereśniowa warstwa. Każdy kęs deseru dostarcza niebagatelnych doznań. Feeria smaków pobudza zmysły. Podaj do kawy lub herbaty na specjalną okazję.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Jak zrobić czereśnie w żelu do ciasta?

Na wierzch ciasta możesz położyć zwykłą galaretkę z czereśniami, ale warto pokusić się o przygotowanie nieco gęstszej masy z owoców sezonowych i kilku prostych składników. Wymaga nieco więcej pracy, ale efekt końcowy zrekompensuje poniesiony wysiłek.

Do przykrycia Czereśniowego Panicza potrzebujesz ok. 300-400 g świeżych owoców. Umyj je i wydryluj z pestek. W szklance zalej 1,5 łyżeczki żelatyny odrobiną zimnej wody i odstaw, aby napęczniała. Czereśnie podgrzej z 200 ml soku wiśniowego. W osobnej szklance z odrobiną zimnej wody wymieszaj 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Zahartuj ją gorącym sokiem i rozmieszaj w garnku z czereśniami. Zestaw garnek z kuchenki, a po chwili dodaj napęczniałą żelatyną. Dokładnie wymieszaj i odstaw do przestygnięcia.

Przepis na ciasto Czereśniowy Panicz

Warstwę piernikową warto upiec dzień wcześniej. Zwłaszcza, jeśli nie masz dwóch blach w takim samym rozmiarze.

Składniki na spód:

  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka śmietanki 30 proc.,
  • 50 g pokruszonych herbatników.

Masa serowo-czekoladowa:

  • 2 łyżeczki żelatyny,
  • 3 łyżki gorącej wody,
  • 200 ml śmietanki 30 proc.,
  • 500 g serka mascarpone,
  • 100 g czekolady deserowej,
  • 2 łyżki cukru pudru.

Warstwa piernikowa:

  • 1 jajko,
  • 100 ml mleka,
  • 50 ml oleju,
  • 2 łyżki miodu,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 80 g cukru,
  • 1 łyżka kakao,
  • 1 łyżka przyprawy do piernika,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Dodatki: czereśnie w żelu.

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę, masło i śmietankę rozpuść w kąpieli wodnej. Do gładkiej masy dodaj pokruszone herbatniki i wymieszaj. Tak przygotowanym spodem wyłóż kwadratową blachę o boku długości 22-24 cm. Wstaw do lodówki.
  2. Żelatynę rozmieszaj w 3 łyżkach gorącej wody i odstaw do ostygnięcia. Ubij śmietankę na sztywno. W osobnej misce wymieszaj ser mascarpone z roztopioną czekoladą i cukrem pudrem. Do masy serowej dodaj bitą śmietaną, a następnie przestudzoną, ale jeszcze płynną żelatynę. Gotową masę wylej na spód ciasta. Ponownie umieść w lodówce.
  3. W dużej misce wymieszaj jajko, mleko, olej i miód. W drugiej misce połącz składniki sypkie: mąkę, cukier, kakao, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia. Sypkie produkty wymieszaj z płynnymi. Przelej do formy o takim samym rozmiarze jak ta, w której chłodzi się masa serowa. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 20-25 minut. Po upieczeniu odłóż do całkowitego ostygnięcia, a następnie połóż na masie serowej.
  4. Na wierzch ciasta wyłóż czereśnie w żelu.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Kurczaka zapiekam z sezonowym warzywem. Pyszny obiad dla całej rodziny
Kurczaka zapiekam z sezonowym warzywem. Pyszny obiad dla całej rodziny
W PRL-u to ciasto było hitem wszystkich prywatek. Bez wątpienia jego nazwa jest zasłużona
W PRL-u to ciasto było hitem wszystkich prywatek. Bez wątpienia jego nazwa jest zasłużona
Niektórzy szykują prowiant na czarną godzinę. Warto dorzucić jeden słoiczek
Niektórzy szykują prowiant na czarną godzinę. Warto dorzucić jeden słoiczek
Żadna panna cotta i tiramisu. Ten włoski deser rozkochuje od pierwszej łyżeczki
Żadna panna cotta i tiramisu. Ten włoski deser rozkochuje od pierwszej łyżeczki
Zbieram w lesie i robię masło. I do kotleta, i do kanapki
Zbieram w lesie i robię masło. I do kotleta, i do kanapki
Zapomniany zamiennik ziemniaka. Zamykam w słoiku jak ogórki i mam gotową bazę do sałatki
Zapomniany zamiennik ziemniaka. Zamykam w słoiku jak ogórki i mam gotową bazę do sałatki
Do kotlecika jak znalazł. Zastąp nim ziemniaki, a centymetry polecą z brzucha
Do kotlecika jak znalazł. Zastąp nim ziemniaki, a centymetry polecą z brzucha
Wsyp odrobinę do oleju, zanim zaczniesz smażyć frytki. Wyjdą rumiane i chrupiące jak nigdy
Wsyp odrobinę do oleju, zanim zaczniesz smażyć frytki. Wyjdą rumiane i chrupiące jak nigdy
Takich cen w pociągu jeszcze nie widziałeś. Można najeść się za grosze
Takich cen w pociągu jeszcze nie widziałeś. Można najeść się za grosze
My podajemy na śniadanie, a Austriacy wrzucają do zupy. Świetny pomysł w duchu zero waste
My podajemy na śniadanie, a Austriacy wrzucają do zupy. Świetny pomysł w duchu zero waste
Japończyk spróbował polskiej sałatki jarzynowej. "To jest niesamowite!"
Japończyk spróbował polskiej sałatki jarzynowej. "To jest niesamowite!"
Gdy nie mam makaronu, sięgam po to warzywo. Najlepiej smakuje z carbonarą i bolognese
Gdy nie mam makaronu, sięgam po to warzywo. Najlepiej smakuje z carbonarą i bolognese