W weekend zrobiłam to ciasto. Wszystkie ciotki prosiły, aby zdradzić im przepis
Pyszne warstwowe ciasto z czereśniami wbrew pozorom nie jest trudne do przygotowania. Jeśli odpowiednio rozplanujesz pracę, wszystko pójdzie jak z płatka. A kiedy Czereśniowy Panicz pojawi się na stole, będziesz pękać z dumy.
Ciasto Czereśniowy Panicz to zachwycające połączenie sernika z piernikiem. Kremowa masa i korzenne ciasto przykrywa słodka czereśniowa warstwa. Każdy kęs deseru dostarcza niebagatelnych doznań. Feeria smaków pobudza zmysły. Podaj do kawy lub herbaty na specjalną okazję.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!
Jak zrobić czereśnie w żelu do ciasta?
Na wierzch ciasta możesz położyć zwykłą galaretkę z czereśniami, ale warto pokusić się o przygotowanie nieco gęstszej masy z owoców sezonowych i kilku prostych składników. Wymaga nieco więcej pracy, ale efekt końcowy zrekompensuje poniesiony wysiłek.
Do przykrycia Czereśniowego Panicza potrzebujesz ok. 300-400 g świeżych owoców. Umyj je i wydryluj z pestek. W szklance zalej 1,5 łyżeczki żelatyny odrobiną zimnej wody i odstaw, aby napęczniała. Czereśnie podgrzej z 200 ml soku wiśniowego. W osobnej szklance z odrobiną zimnej wody wymieszaj 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Zahartuj ją gorącym sokiem i rozmieszaj w garnku z czereśniami. Zestaw garnek z kuchenki, a po chwili dodaj napęczniałą żelatyną. Dokładnie wymieszaj i odstaw do przestygnięcia.
Przepis na ciasto Czereśniowy Panicz
Warstwę piernikową warto upiec dzień wcześniej. Zwłaszcza, jeśli nie masz dwóch blach w takim samym rozmiarze.
Składniki na spód:
- 100 g gorzkiej czekolady,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka śmietanki 30 proc.,
- 50 g pokruszonych herbatników.
Masa serowo-czekoladowa:
- 2 łyżeczki żelatyny,
- 3 łyżki gorącej wody,
- 200 ml śmietanki 30 proc.,
- 500 g serka mascarpone,
- 100 g czekolady deserowej,
- 2 łyżki cukru pudru.
Warstwa piernikowa:
- 1 jajko,
- 100 ml mleka,
- 50 ml oleju,
- 2 łyżki miodu,
- 100 g mąki pszennej,
- 80 g cukru,
- 1 łyżka kakao,
- 1 łyżka przyprawy do piernika,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Dodatki: czereśnie w żelu.
Sposób przygotowania:
- Czekoladę, masło i śmietankę rozpuść w kąpieli wodnej. Do gładkiej masy dodaj pokruszone herbatniki i wymieszaj. Tak przygotowanym spodem wyłóż kwadratową blachę o boku długości 22-24 cm. Wstaw do lodówki.
- Żelatynę rozmieszaj w 3 łyżkach gorącej wody i odstaw do ostygnięcia. Ubij śmietankę na sztywno. W osobnej misce wymieszaj ser mascarpone z roztopioną czekoladą i cukrem pudrem. Do masy serowej dodaj bitą śmietaną, a następnie przestudzoną, ale jeszcze płynną żelatynę. Gotową masę wylej na spód ciasta. Ponownie umieść w lodówce.
- W dużej misce wymieszaj jajko, mleko, olej i miód. W drugiej misce połącz składniki sypkie: mąkę, cukier, kakao, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia. Sypkie produkty wymieszaj z płynnymi. Przelej do formy o takim samym rozmiarze jak ta, w której chłodzi się masa serowa. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 20-25 minut. Po upieczeniu odłóż do całkowitego ostygnięcia, a następnie połóż na masie serowej.
- Na wierzch ciasta wyłóż czereśnie w żelu.