Walentynkowe bułeczki z salami

Już jutro święto wszystkich zakochanych ❤️ Z tej okazji przygotuj dla swojej drugiej połówki walentynkowy lunch-niespodziankę, który zrobisz samodzielnie w zaciszu własnej kuchni ?

Obrazek
Pyszności

A będą to pyszne walentynkowe bułeczki z salami.

Składniki:

Ciasto drożdżowe

  1. 500 g mąka
  2. 1 szkl. mleko letnie
  3. 30 g drożdże świeże
  4. 1 szt. jajko
  5. 1/2 łyżki cukier
  6. 1/2 łyżki sól
  7. 50 g masło roztopione i letnie

Pozostałe składniki

  1. 3 opakowania salami Sokołów
  2. 1 szt. jajko roztrzepane
  3. 2 łyżki czarnuszka

Sposób przygotowania:

1. Przepis rozpocznij od przygotowania ciasta drożdżowego. W małej miseczce połącz świeże drożdże, cukier i letnie mleko (1/3 szkl.), aby uzyskać rozczyn na ciasto. Dokładnie wymieszaj, po czym dodaj trochę mąki (1/4 szkl.) Przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut.

Obrazek

2. Przesiej pozostałą mąkę do dużej miski. Następnie dodaj rozczyn, jajko i mleko. Połącz składniki i na samym końcu wlej roztopione masło. Odstaw do wyrośnięcia na 45 minut.

Obrazek

3. Gotowe ciasto podziel na mniejsze kawałki.

Obrazek

4. Rozwałkuj każdy kawałek i ułóż na nim plastry salami. Ponacinaj poziomo jak na zdjęciu poniżej.

Obrazek

5. Zwiń do środka,

Obrazek

6. ...a następnie stwórz okrąg.

Obrazek

7. Gotowe bułki ułóż na blaszce do pieczenia. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp czarnuszką. Wstaw do piekarnika na 15 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obrazek

8. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej