We Włoszech zajadałam się tymi placuszkami. Gospodyni zdradziła mi przepis
Podczas jednej z moich podróży do Włoch gospodyni, u której mieszkaliśmy, podała na śniadanie pyszne placuszki. Chociaż wyglądały jak zwykłe pankejki, to okazało się, że są o niebo smaczniejsze. Sekret ich przygotowania tkwi w jednym składniku.
04.04.2024 | aktual.: 04.04.2024 15:59
Te placuszki to świetna propozycja na słodki poranek. Sprawdzą się również w roli podwieczorku, bo przypominają nieco w smaku sernik. To zasługa ricotty, delikatnego serka o kremowym smaku, która gra główną rolę. Uwielbiam ten przepis za jego prostotę - z przygotowaniem poradzi sobie nawet początkujący kucharz.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Placuszki z ricotty
Chociaż ricotta popularnością zdecydowanie ustępuje mozzarelli, to warto sięgnąć po nią w czasie zakupów. Ma bardzo delikatny, lekko słodki smak, dzięki czemu świetnie sprawdzi się we wszelakich ciastach, makaronach i deserach. Na dodatek ma mało tłuszczu i niedużo kalorii. Ricotta powstaje z serwatki, czyli płynu pozostałego po produkcji innych serów, np. mozzarelli. Uznawano ją dlatego za posiłek biedoty, jednak z czasem stała się popularna na całym świecie.
Podczas wakacji we Włoszech zajadałam się tymi prostymi placuszkami. Udało mi się wyprosić przepis u naszej gospodyni.
Składniki:
- 250 g sera ricotta,
- 125 ml mleka,
- 2 jajka,
- 1 łyżka cukru pudru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 100 g mąki,
- szczypta soli,
- 2 łyżki masła lub oleju do smażenia.
Sposób przygotowania:
- W misce zmiksuj ricottę, żółtka jajek, mleko i sól na gładką masę.
- W osobnej misce ubij białka jajek na sztywną pianę.
- Do masy serowej stopniowo dodawaj mieszankę mąki, cukru pudru i proszku do pieczenia, cały czas miksując na niskich obrotach.
- Do ciasta dodaj połowę piany z białek i delikatnie wymieszaj łyżką, aż do połączenia składników.
- Następnie dodaj resztę piany i ponownie delikatnie wymieszaj. Dzięki temu placki będą puszyste jak chmurka.
- Na patelni rozgrzej niewielką ilość tłuszczu (np. masła lub oleju).
- Na rozgrzaną patelnię wlej łyżkę lub dwie ciasta (w zależności od preferowanego rozmiaru placków).
- Smaż placki z każdej strony na złoty kolor przez około minutę.
Placki z ricotty możesz podawać z różnymi dodatkami, np. owocami, syropem klonowym, cukrem pudrem, bitą śmietaną lub jogurtem naturalnym. Smacznego!