We Włoszech zajadałam się tymi placuszkami. Gospodyni zdradziła mi przepis

Podczas jednej z moich podróży do Włoch gospodyni, u której mieszkaliśmy, podała na śniadanie pyszne placuszki. Chociaż wyglądały jak zwykłe pankejki, to okazało się, że są o niebo smaczniejsze. Sekret ich przygotowania tkwi w jednym składniku.

Placuszki z ricotty - PysznościPlacuszki z ricotty - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | bhofack2
Ewa Malinowska

Te placuszki to świetna propozycja na słodki poranek. Sprawdzą się również w roli podwieczorku, bo przypominają nieco w smaku sernik. To zasługa ricotty, delikatnego serka o kremowym smaku, która gra główną rolę. Uwielbiam ten przepis za jego prostotę - z przygotowaniem poradzi sobie nawet początkujący kucharz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cebularze lubelskie z tego przepisu wychodzą za każdym razem. Na jednym na pewno się nie skończy

Placuszki z ricotty

Chociaż ricotta popularnością zdecydowanie ustępuje mozzarelli, to warto sięgnąć po nią w czasie zakupów. Ma bardzo delikatny, lekko słodki smak, dzięki czemu świetnie sprawdzi się we wszelakich ciastach, makaronach i deserach. Na dodatek ma mało tłuszczu i niedużo kalorii. Ricotta powstaje z serwatki, czyli płynu pozostałego po produkcji innych serów, np. mozzarelli. Uznawano ją dlatego za posiłek biedoty, jednak z czasem stała się popularna na całym świecie.

Portions of fresh ricotta cheese.Portions of fresh ricotta cheese.Francesco Bergamaschi
Portions of fresh ricotta cheese. Portions of fresh ricotta cheese. Francesco Bergamaschi © Licencjodawca | Francesco Bergamaschi

Podczas wakacji we Włoszech zajadałam się tymi prostymi placuszkami. Udało mi się wyprosić przepis u naszej gospodyni.

Składniki:

  • 250 g sera ricotta,
  • 125 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 100 g mąki,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki masła lub oleju do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. W misce zmiksuj ricottę, żółtka jajek, mleko i sól na gładką masę.
  2. W osobnej misce ubij białka jajek na sztywną pianę.
  3. Do masy serowej stopniowo dodawaj mieszankę mąki, cukru pudru i proszku do pieczenia, cały czas miksując na niskich obrotach.
  4. Do ciasta dodaj połowę piany z białek i delikatnie wymieszaj łyżką, aż do połączenia składników.
  5. Następnie dodaj resztę piany i ponownie delikatnie wymieszaj. Dzięki temu placki będą puszyste jak chmurka.
  6. Na patelni rozgrzej niewielką ilość tłuszczu (np. masła lub oleju).
  7. Na rozgrzaną patelnię wlej łyżkę lub dwie ciasta (w zależności od preferowanego rozmiaru placków).
  8. Smaż placki z każdej strony na złoty kolor przez około minutę.

Placki z ricotty możesz podawać z różnymi dodatkami, np. owocami, syropem klonowym, cukrem pudrem, bitą śmietaną lub jogurtem naturalnym. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej