WAŻNE
TERAZ

Jest wniosek Bodnara ws. Ziobry. Zostanie doprowadzony przed komisję śledczą?

We Włoszech zajadałam się tymi placuszkami. Gospodyni zdradziła mi przepis

Podczas jednej z moich podróży do Włoch gospodyni, u której mieszkaliśmy, podała na śniadanie pyszne placuszki. Chociaż wyglądały jak zwykłe pankejki, to okazało się, że są o niebo smaczniejsze. Sekret ich przygotowania tkwi w jednym składniku.

Placuszki z ricotty - PysznościPlacuszki z ricotty - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | bhofack2
Ewa Malinowska

Te placuszki to świetna propozycja na słodki poranek. Sprawdzą się również w roli podwieczorku, bo przypominają nieco w smaku sernik. To zasługa ricotty, delikatnego serka o kremowym smaku, która gra główną rolę. Uwielbiam ten przepis za jego prostotę - z przygotowaniem poradzi sobie nawet początkujący kucharz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cebularze lubelskie z tego przepisu wychodzą za każdym razem. Na jednym na pewno się nie skończy

Placuszki z ricotty

Chociaż ricotta popularnością zdecydowanie ustępuje mozzarelli, to warto sięgnąć po nią w czasie zakupów. Ma bardzo delikatny, lekko słodki smak, dzięki czemu świetnie sprawdzi się we wszelakich ciastach, makaronach i deserach. Na dodatek ma mało tłuszczu i niedużo kalorii. Ricotta powstaje z serwatki, czyli płynu pozostałego po produkcji innych serów, np. mozzarelli. Uznawano ją dlatego za posiłek biedoty, jednak z czasem stała się popularna na całym świecie.

Portions of fresh ricotta cheese.Portions of fresh ricotta cheese.Francesco Bergamaschi
Portions of fresh ricotta cheese. Portions of fresh ricotta cheese. Francesco Bergamaschi © Licencjodawca | Francesco Bergamaschi

Podczas wakacji we Włoszech zajadałam się tymi prostymi placuszkami. Udało mi się wyprosić przepis u naszej gospodyni.

Składniki:

  • 250 g sera ricotta,
  • 125 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 100 g mąki,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki masła lub oleju do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. W misce zmiksuj ricottę, żółtka jajek, mleko i sól na gładką masę.
  2. W osobnej misce ubij białka jajek na sztywną pianę.
  3. Do masy serowej stopniowo dodawaj mieszankę mąki, cukru pudru i proszku do pieczenia, cały czas miksując na niskich obrotach.
  4. Do ciasta dodaj połowę piany z białek i delikatnie wymieszaj łyżką, aż do połączenia składników.
  5. Następnie dodaj resztę piany i ponownie delikatnie wymieszaj. Dzięki temu placki będą puszyste jak chmurka.
  6. Na patelni rozgrzej niewielką ilość tłuszczu (np. masła lub oleju).
  7. Na rozgrzaną patelnię wlej łyżkę lub dwie ciasta (w zależności od preferowanego rozmiaru placków).
  8. Smaż placki z każdej strony na złoty kolor przez około minutę.

Placki z ricotty możesz podawać z różnymi dodatkami, np. owocami, syropem klonowym, cukrem pudrem, bitą śmietaną lub jogurtem naturalnym. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Jedna z najzdrowszych i najczystszych ryb dostępnych w Polsce. Pyszna, a wciąż mało popularna
Jedna z najzdrowszych i najczystszych ryb dostępnych w Polsce. Pyszna, a wciąż mało popularna
Magda Gessler robi obłędne kotlety rybne. Każdy kęs rozpływa się w ustach
Magda Gessler robi obłędne kotlety rybne. Każdy kęs rozpływa się w ustach
Jak gotować kaszę jaglaną, aby nie była gorzka? Kluczowa jest jedna czynność
Jak gotować kaszę jaglaną, aby nie była gorzka? Kluczowa jest jedna czynność
Na deser zrób kostkę hiszpańską. Warstwowe ciasto pochwali nawet teściowa
Na deser zrób kostkę hiszpańską. Warstwowe ciasto pochwali nawet teściowa
Jajka po turecku z jogurtem. Przepis na pożywne śniadanie
Jajka po turecku z jogurtem. Przepis na pożywne śniadanie
Grillowana kapusta to hit tego lata. Wyjdzie, ale pod jednym warunkiem
Grillowana kapusta to hit tego lata. Wyjdzie, ale pod jednym warunkiem
Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
Kurczaka wrzucam do marynaty ziołowo-jogurtowej. Mięso staje się kruche i soczyste
Kurczaka wrzucam do marynaty ziołowo-jogurtowej. Mięso staje się kruche i soczyste