PrzepisKuchnia włoskaWe Włoszech zajadałam się tymi placuszkami. Gospodyni zdradziła mi przepis

We Włoszech zajadałam się tymi placuszkami. Gospodyni zdradziła mi przepis

Podczas jednej z moich podróży do Włoch gospodyni, u której mieszkaliśmy, podała na śniadanie pyszne placuszki. Chociaż wyglądały jak zwykłe pankejki, to okazało się, że są o niebo smaczniejsze. Sekret ich przygotowania tkwi w jednym składniku.

Placuszki z ricotty - Pyszności
Placuszki z ricotty - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | bhofack2

04.04.2024 | aktual.: 04.04.2024 15:59

Te placuszki to świetna propozycja na słodki poranek. Sprawdzą się również w roli podwieczorku, bo przypominają nieco w smaku sernik. To zasługa ricotty, delikatnego serka o kremowym smaku, która gra główną rolę. Uwielbiam ten przepis za jego prostotę - z przygotowaniem poradzi sobie nawet początkujący kucharz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Placuszki z ricotty

Chociaż ricotta popularnością zdecydowanie ustępuje mozzarelli, to warto sięgnąć po nią w czasie zakupów. Ma bardzo delikatny, lekko słodki smak, dzięki czemu świetnie sprawdzi się we wszelakich ciastach, makaronach i deserach. Na dodatek ma mało tłuszczu i niedużo kalorii. Ricotta powstaje z serwatki, czyli płynu pozostałego po produkcji innych serów, np. mozzarelli. Uznawano ją dlatego za posiłek biedoty, jednak z czasem stała się popularna na całym świecie.

Portions of fresh ricotta cheese.
Portions of fresh ricotta cheese.
Francesco Bergamaschi
Portions of fresh ricotta cheese. Portions of fresh ricotta cheese. Francesco Bergamaschi© Licencjodawca | Francesco Bergamaschi

Podczas wakacji we Włoszech zajadałam się tymi prostymi placuszkami. Udało mi się wyprosić przepis u naszej gospodyni.

Składniki:

  • 250 g sera ricotta,
  • 125 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 100 g mąki,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki masła lub oleju do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. W misce zmiksuj ricottę, żółtka jajek, mleko i sól na gładką masę.
  2. W osobnej misce ubij białka jajek na sztywną pianę.
  3. Do masy serowej stopniowo dodawaj mieszankę mąki, cukru pudru i proszku do pieczenia, cały czas miksując na niskich obrotach.
  4. Do ciasta dodaj połowę piany z białek i delikatnie wymieszaj łyżką, aż do połączenia składników.
  5. Następnie dodaj resztę piany i ponownie delikatnie wymieszaj. Dzięki temu placki będą puszyste jak chmurka.
  6. Na patelni rozgrzej niewielką ilość tłuszczu (np. masła lub oleju).
  7. Na rozgrzaną patelnię wlej łyżkę lub dwie ciasta (w zależności od preferowanego rozmiaru placków).
  8. Smaż placki z każdej strony na złoty kolor przez około minutę.

Placki z ricotty możesz podawać z różnymi dodatkami, np. owocami, syropem klonowym, cukrem pudrem, bitą śmietaną lub jogurtem naturalnym. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
przepisInspiracjericotta
Wybrane dla Ciebie