NewsyWegański "stek" według Gordona Ramsaya podbija Internet. Wygląda naprawdę apetycznie!
Wegański "stek" według Gordona Ramsaya podbija Internet. Wygląda naprawdę apetycznie!
Ewa
21.05.2021 14:44
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Gordona Ramsaya specjalnie przedstawiać nie trzeba. Znany kucharz i restaurator podzielił się przepisem na wegańskie steka. W kilka dni podbił Internet!
Składniki:
- 2 bakłażany
- 1 łyżka nasion kminu rzymskiego
- 1 łyżka gorczycy
- 1 łyżka (płaska) pieprzu w ziarnach
- 1/2 łyżeczki nasion kopru
- 3 łyżki granulowanego czosnku
- 4 łyżeczki cebuli w proszku
- 2 łyżki wędzonej papryki
- 0,5 łyżki suszonego rozmarynu
- 0,5 łyżki suszonego tymianku
- 2 łyżeczki proszkowanych grzybów*
- oliwa
- białe wino
*proszkowane grzyby są w Polsce trudno dostępne. Możesz zetrzeć lub zmielić trochę suszonych grzybów albo pominąć ten krok.
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzej do 200 stopni Celsjusza.
- Bakłażany opiecz chwilę na ogniu (w całości). Jeśli nie masz kuchenki gazowej- wrzuć na chwilę do piekarnika. Opalaj go, aż lekko się zwęgli i stanie się miękki.
- Na patelni podpraż ziarna pieprzu, gorczycy i kminu rzymskiego. Przełóż do młynka (lub moździerza), dodaj rozmaryn i tymianek i zblenduj.
- Wymieszaj mieszankę z pozostałymi przyprawami.
- Gdy bakłażany ostygną- usuń z nich skórkę, dopraw obficie solą i mieszanką przypraw.
- Skropl oliwą i nalej do naczynia z bakłażanami tyle wody, żeby lekko przykryło dno.
- Piecz przez 30 minut, następnie delikatnie przewróć bakłażana i piecz kolejne pół godziny.