NewsyWegański "stek" według Gordona Ramsaya podbija Internet. Wygląda naprawdę apetycznie!

Wegański "stek" według Gordona Ramsaya podbija Internet. Wygląda naprawdę apetycznie!

Wegański "stek" według Gordona Ramsaya podbija Internet. Wygląda naprawdę apetycznie!
Ewa

21.05.2021 14:44

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Gordona Ramsaya specjalnie przedstawiać nie trzeba. Znany kucharz i restaurator podzielił się przepisem na wegańskie steka. W kilka dni podbił Internet!

Obraz

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 1 łyżka nasion kminu rzymskiego
  • 1 łyżka gorczycy
  • 1 łyżka (płaska) pieprzu w ziarnach
  • 1/2 łyżeczki nasion kopru
  • 3 łyżki granulowanego czosnku
  • 4 łyżeczki cebuli w proszku
  • 2 łyżki wędzonej papryki
  • 0,5 łyżki suszonego rozmarynu
  • 0,5 łyżki suszonego tymianku
  • 2 łyżeczki proszkowanych grzybów*
  • oliwa
  • białe wino

*proszkowane grzyby są w Polsce trudno dostępne. Możesz zetrzeć lub zmielić trochę suszonych grzybów albo pominąć ten krok.

Obraz

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni Celsjusza.
  2. Bakłażany opiecz chwilę na ogniu (w całości). Jeśli nie masz kuchenki gazowej- wrzuć na chwilę do piekarnika. Opalaj go, aż lekko się zwęgli i stanie się miękki.
  3. Na patelni podpraż ziarna pieprzu, gorczycy i kminu rzymskiego. Przełóż do młynka (lub moździerza), dodaj rozmaryn i tymianek i zblenduj.
  4. Wymieszaj mieszankę z pozostałymi przyprawami.
  5. Gdy bakłażany ostygną- usuń z nich skórkę, dopraw obficie solą i mieszanką przypraw.
  6. Skropl oliwą i nalej do naczynia z bakłażanami tyle wody, żeby lekko przykryło dno.
  7. Piecz przez 30 minut, następnie delikatnie przewróć bakłażana i piecz kolejne pół godziny.
Obraz