Weź z kuchennej szafki i wsyp odrobinę do kawy. Będzie działać jak odchudzający napój
Kiedy na zewnątrz niskie temperatury, deszcz i szaruga, wtedy wypita w doborowym towarzystwie i ciepłych warunkach kawa smakuje lepiej, niż kiedykolwiek. W prosty sposób można sprawić też, że ten popularny czarny napój nabierze niezwykłych właściwości, a mianowicie — pomoże w zrzucaniu zbędnych kilogramów. Oto jak łączyć przyjemne z pożytecznym!
XXI wiek dostarczył nam już tak dużej ilości badań na temat kawy, że potrzeba tłumaczenia tego, iż ten napój — oczywiście pity w rozsądnych ilościach — nie jest szkodliwy, a wręcz przeciwnie, zakrawa na skandal. My jednak, jako wielcy fani kawy, i tak lubimy to robić. Przypomnijmy więc raz jeszcze: kawa to potężny antyoksydant, który wspiera pracę mózgu, zapobiega depresji, cukrzycy i nowotworom wątroby. Wszystko więc co złe w kawie, to szkodliwe dodatki, których rzeczywiście należy unikać jak ognia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ta zupa jest tak dobra, że moi bliscy od razu proszą mnie o dokładkę
To wszystko nie oznacza jednak, że kawy nie można nieco... podrasować. Jak się okazuje, jedna prosta przyprawa może sprawić, że nasz ukochany napój nie tylko pobudzi nas do działania i ułatwi skupienie, ale również wesprze nas w procesie odchudzania. Niemożliwe? A jednak!
Kawa na odchudzanie?
Około 300-400 mg dziennie zawartej w kawie kofeiny nie wpływa negatywnie na ludzki organizm, a za ich sprawą zyskujemy blisko 7000 różnych związków (w tym słynnych flawonoidów) prozdrowotnych. Ponadto kawa niemal nie zawiera kalorii. Czy to oznacza, że sama w sobie pomaga schudnąć? Na pewno tego nie utrudnia, ale to trochę za dużo powiedziane.
To dlatego do czarnego napoju, zamiast rozmaitych (i w znakomitej większości — niezdrowych) dodatków typu cukier, mleko, śmietanka czy syropy smakowe, lepiej jest dodać jedną naturalną przyprawę, które nie dość, że wpłynie pozytywnie na proces odchudzania, do doprawi napój i uczyni go przepysznym.
Jeden składnik, moc możliwości
W kwestii odchudzania niezastąpioną przyprawą do kawy okazuje się kurkuma. Wystarczy dodać szczyptę tego proszku, by napój zyskał nowe i niebywałe właściwości. Oczywiście nie jest to kwestia żadnej magii, lecz dokładnie przebadanej chemii.
Substancją obecną w kurkumie, która pozytywnie wpływa na chudnięcie, jest kurkumina. Działa ona jak naturalny spalacz tłuszczu, ale tylko w określonych warunkach: musi być podgrzana, a najlepiej również zaserwowana z dodatkiem piperyny (pieprzu) i tłuszczu, które wspierają wchłanianie. To dlatego, paradoksalnie, dobrze jest dorzucić do takiej kawy jeszcze odrobiny... masła. Warto również wzbogacić napój szczyptą cynamonu. Będzie jeszcze smaczniej i jeszcze zdrowej!