Widzisz w sklepie, ale nie wiesz, jak przyrządzić? Tak zrobiony smakuje bosko

Wielu Polaków nie docenia bakłażanów. Te smaczne i zdrowe warzywa uchodzą bowiem za trudne do przyrządzenia. Mamy przepis, który obala ten mit. Bakłażan nadziany serem feta i zapiekany w sosie pomidorowym to prawdziwa uczta dla podniebienia!

Pieczony bakłażanPieczony bakłażan
Źródło zdjęć: © Kuchennymi drzwiami
Katarzyna Gileta

W krajach śródziemnomorskich bakłażany uważane są za sekret długowieczności i młodości. Zawierają bowiem antocyjany, czyli silne przeciwutleniacze, które wspomagają syntezę kolagenu w skórze i opóźniają proces starzenia. Nieprzypadkowo warzywo to jest również określane jako "gruszka miłości". Od wieków bowiem panuje przekonanie, że bakłażan to naturalny afrodyzjak.

Anna, autorka bloga "Kuchennymi drzwiami", podzieliła się fantastycznym przepisem na bakłażana faszerowanego serem feta, zapiekanego z sosem pomidorowym. Przepis jest banalnie prosty, a efekt? Zachwycający! Przekonajcie się sami. Na blogu znajdziecie również fantastyczny pomysł na udka kurczaka w sosie mascarpone.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast bułek wybrałam gofry. Takie burger to strzał w dziesiątkę

Pieczony bakłażan - przepis

Składniki:

  • 1 duży bakłażan,
  • świeże lub suszone zioła – tymianek, bazylia, mięta, szałwia,
  • 1 łyżka świeżej natki pietruszki,
  • 200 g greckiej fety,
  • 100 g greckiego jogurtu,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 gałązki tymianku,
  • oliwa z oliwek,
  • pieprz i sól.

Sos pomidorowy:

  • 4 dojrzałe duże pomidory,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 młoda cebula,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • oliwa z oliwek,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania sosu. W garnku rozgrzej oliwę i wrzuć posiekany czosnek i szalotkę, dodaj sól i pieprz. Zetrzyj pomidory na tarce, odrzucając skórki.
  2. Gotuj do zredukowania płynu, dodaj oregano, dopraw i wlej sos do naczynia do zapiekania.
  3. Bakłażana "obij" wałkiem ze wszystkich stron, przekrój nie na wylot, środek posól i popieprz. Piekarnik rozgrzej do 200 st. C.
  4. W misce połącz fetę z jogurtem, posiekanym czosnkiem, natką pietruszki i ziołami, dopraw solą i pieprzem.
  5. Nadzienie włóż w środek bakłażana i ułóż go w formie na sosie pomidorowym. Polej oliwą, posyp solą i pieprzem, ułóż na wierzchu gałązki tymianku.
  6. Wstaw do piekarnika i piecz do miękkości bakłażana – 40-50 minut. Wyjmij ostrożnie naczynie z piekarnika i postaw na kratce. Podawaj ze świeżym pieczywem.
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione