PrzepisDania bezmięsneWidzisz w sklepie, ale nie wiesz, jak przyrządzić? Tak zrobiony smakuje bosko

Widzisz w sklepie, ale nie wiesz, jak przyrządzić? Tak zrobiony smakuje bosko

Wielu Polaków nie docenia bakłażanów. Te smaczne i zdrowe warzywa uchodzą bowiem za trudne do przyrządzenia. Mamy przepis, który obala ten mit. Bakłażan nadziany serem feta i zapiekany w sosie pomidorowym to prawdziwa uczta dla podniebienia!

Pieczony bakłażan
Pieczony bakłażan
Źródło zdjęć: © Kuchennymi drzwiami
Katarzyna Gileta

14.09.2023 15:10

W krajach śródziemnomorskich bakłażany uważane są za sekret długowieczności i młodości. Zawierają bowiem antocyjany, czyli silne przeciwutleniacze, które wspomagają syntezę kolagenu w skórze i opóźniają proces starzenia. Nieprzypadkowo warzywo to jest również określane jako "gruszka miłości". Od wieków bowiem panuje przekonanie, że bakłażan to naturalny afrodyzjak.

Anna, autorka bloga "Kuchennymi drzwiami", podzieliła się fantastycznym przepisem na bakłażana faszerowanego serem feta, zapiekanego z sosem pomidorowym. Przepis jest banalnie prosty, a efekt? Zachwycający! Przekonajcie się sami. Na blogu znajdziecie również fantastyczny pomysł na udka kurczaka w sosie mascarpone.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczony bakłażan - przepis

Składniki:

  • 1 duży bakłażan,
  • świeże lub suszone zioła – tymianek, bazylia, mięta, szałwia,
  • 1 łyżka świeżej natki pietruszki,
  • 200 g greckiej fety,
  • 100 g greckiego jogurtu,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 gałązki tymianku,
  • oliwa z oliwek,
  • pieprz i sól.

Sos pomidorowy:

  • 4 dojrzałe duże pomidory,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 młoda cebula,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • oliwa z oliwek,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania sosu. W garnku rozgrzej oliwę i wrzuć posiekany czosnek i szalotkę, dodaj sól i pieprz. Zetrzyj pomidory na tarce, odrzucając skórki.
  2. Gotuj do zredukowania płynu, dodaj oregano, dopraw i wlej sos do naczynia do zapiekania.
  3. Bakłażana "obij" wałkiem ze wszystkich stron, przekrój nie na wylot, środek posól i popieprz. Piekarnik rozgrzej do 200 st. C.
  4. W misce połącz fetę z jogurtem, posiekanym czosnkiem, natką pietruszki i ziołami, dopraw solą i pieprzem.
  5. Nadzienie włóż w środek bakłażana i ułóż go w formie na sosie pomidorowym. Polej oliwą, posyp solą i pieprzem, ułóż na wierzchu gałązki tymianku.
  6. Wstaw do piekarnika i piecz do miękkości bakłażana – 40-50 minut. Wyjmij ostrożnie naczynie z piekarnika i postaw na kratce. Podawaj ze świeżym pieczywem.
Wybrane dla Ciebie