Widzisz w sklepie, ale nie wiesz, jak przyrządzić? Tak zrobiony smakuje bosko

Wielu Polaków nie docenia bakłażanów. Te smaczne i zdrowe warzywa uchodzą bowiem za trudne do przyrządzenia. Mamy przepis, który obala ten mit. Bakłażan nadziany serem feta i zapiekany w sosie pomidorowym to prawdziwa uczta dla podniebienia!

Pieczony bakłażanPieczony bakłażan
Źródło zdjęć: © Kuchennymi drzwiami
Katarzyna Gileta

W krajach śródziemnomorskich bakłażany uważane są za sekret długowieczności i młodości. Zawierają bowiem antocyjany, czyli silne przeciwutleniacze, które wspomagają syntezę kolagenu w skórze i opóźniają proces starzenia. Nieprzypadkowo warzywo to jest również określane jako "gruszka miłości". Od wieków bowiem panuje przekonanie, że bakłażan to naturalny afrodyzjak.

Anna, autorka bloga "Kuchennymi drzwiami", podzieliła się fantastycznym przepisem na bakłażana faszerowanego serem feta, zapiekanego z sosem pomidorowym. Przepis jest banalnie prosty, a efekt? Zachwycający! Przekonajcie się sami. Na blogu znajdziecie również fantastyczny pomysł na udka kurczaka w sosie mascarpone.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast bułek wybrałam gofry. Takie burger to strzał w dziesiątkę

Pieczony bakłażan - przepis

Składniki:

  • 1 duży bakłażan,
  • świeże lub suszone zioła – tymianek, bazylia, mięta, szałwia,
  • 1 łyżka świeżej natki pietruszki,
  • 200 g greckiej fety,
  • 100 g greckiego jogurtu,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 gałązki tymianku,
  • oliwa z oliwek,
  • pieprz i sól.

Sos pomidorowy:

  • 4 dojrzałe duże pomidory,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 młoda cebula,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • oliwa z oliwek,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania sosu. W garnku rozgrzej oliwę i wrzuć posiekany czosnek i szalotkę, dodaj sól i pieprz. Zetrzyj pomidory na tarce, odrzucając skórki.
  2. Gotuj do zredukowania płynu, dodaj oregano, dopraw i wlej sos do naczynia do zapiekania.
  3. Bakłażana "obij" wałkiem ze wszystkich stron, przekrój nie na wylot, środek posól i popieprz. Piekarnik rozgrzej do 200 st. C.
  4. W misce połącz fetę z jogurtem, posiekanym czosnkiem, natką pietruszki i ziołami, dopraw solą i pieprzem.
  5. Nadzienie włóż w środek bakłażana i ułóż go w formie na sosie pomidorowym. Polej oliwą, posyp solą i pieprzem, ułóż na wierzchu gałązki tymianku.
  6. Wstaw do piekarnika i piecz do miękkości bakłażana – 40-50 minut. Wyjmij ostrożnie naczynie z piekarnika i postaw na kratce. Podawaj ze świeżym pieczywem.
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯