Polacy jedzą na potęgę. Popularne warzywo zamienia się w truciznę

Ziemniaki, pomidory, a nawet pietruszka - te popularne warzywa mogą być trujące, jeśli nie będziemy spożywać ich w odpowiedni sposób. Dietetyczka kliniczna bije na alarm i przestrzega przed poważnymi konsekwencjami.

Czy pomidory mogą być trujące?Czy pomidory mogą być trujące?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | katherine_gee
Marcin Michałowski

Codziennie spożywamy warzywa w nadziei na zdrowe i pożywne posiłki. Jednak czy zastanawialiśmy się kiedyś, czy nasze ulubione ziemniaki, czy pomidory mogą kryć w sobie trujące tajemnice? Dietetyczka Paulina Ihnatowicz w programie "Dzień Dobry TVN" wskazała na niebezpieczeństwa związane z pewnymi roślinami, które, choć popularne na naszych talerzach, mogą zagrażać naszemu zdrowiu. Dowiedzmy się, kiedy to, co zdrowe, staje się nagle niejadalne, a przy tym potencjalnie trujące.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Brakuje ci pomysłu na oryginalny obiad? Mięsno-ziemniaczane sakiewki załatwią sprawę

Ziemniaki i pomidory - jak je jeść, aby nie zaszkodzić sobie?

Ziemniaki i pomidory to jedne z najpopularniejszych warzyw na świecie. Są zdrowe i smaczne, ale mogą też być trujące.

Ziemniaki zawierają solaninę, która jest toksyczną substancją. Solanina jest szczególnie niebezpieczna w zielonych częściach ziemniaka, takich jak skórka, kiełki i kwiaty. Dlatego należy je dokładnie obierać przed jedzeniem.

Zielone pomidory również zawierają toksyczną substancję - tomatynę. Tomatyna jest mniej niebezpieczna niż solanina, ale również może wywoływać problemy żołądkowo-jelitowe. Dlatego zielone pomidory przed jedzeniem należy poddać obróbce termicznej.

Inne trujące warzywa i owoce

Oprócz ziemniaków i pomidorów, w kuchni możemy spotkać się z innymi roślinami, które mogą być trujące.

Do nich należą m.in.:

  • Brzoskwinie i morele - ich pestki zawierają amigdalinę, która może wywołać zatrucie.
  • Orzechy makadamia - są źródłem amigdaliny, która w dużych ilościach może być śmiertelna.
  • Pietruszka - jej kwiaty zawierają apiol, który może powodować problemy z układem rozrodczym

Jak uniknąć zatrucia?

Aby uniknąć zatrucia, należy pamiętać o kilku zasadach:

  • Nie jedz owoców i warzyw, które są zielone lub mają zgniłe części.
  • Nie jedz pestek owoców, takich jak brzoskwinie, morele, jabłka czy gruszki.
  • Nie jedz orzechów makadamia, jeśli nie jesteś pewien, czy są bezpieczne.
  • Nie jedz kwiatów pietruszki.

Jeśli mimo to dojdzie do zatrucia, należy jak najszybciej zgłosić się do lekarza.

Ważne jest, aby pamiętać, że nawet zdrowe rośliny mogą być trujące, jeśli spożywamy je w nadmiarze lub w niewłaściwy sposób. Dlatego należy zachować ostrożność i dokładnie sprawdzać, co jemy.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej