Wiesz, która papryka jest najzdrowsza? Nie mamy świadomości, jak wiele zależy od koloru
Świetnie sprawdza się jako dodatek do gulaszów, można ją chrupać na kanapkach lub serwować z dodatkiem ulubionych dipów. Papryka niejedno ma imię, a właściwie to niejeden ma kolor. Pozornie może wydawać się, że wybór to głównie kwestia estetyki, ale warto zwrócić także uwagę na właściwości odżywcze.
04.09.2024 | aktual.: 04.09.2024 12:38
Papryka papryce nierówna i nie mam na myśli tylko wielkości czy kształtu. Wybierając w sklepie warzywo, warto wziąć pod uwagę również kolor. Wiele osób błędnie uważa, że między żółtą, czerwoną i zieloną papryką różnic nie ma. O ile smak jest podobny, o tyle właściwości odżywcze mogą się od siebie różnić. Choć wszystkie kolory papryki są wartościowe, każdy z nich kryje w sobie nieco inne skarby.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jedz paprykę na zdrowie
Oprócz tego, że dodaje smaku i koloru naszym potrawom, dostarcza nam także wielu cennych witamin i minerałów. Zawiera witaminy A, C, E i K, a także kwas foliowy, błonnik, antyoksydanty oraz minerały takie jak potas i magnez.
Regularne spożywanie papryki może wspomagać układ odpornościowy, korzystnie wpływać na wzrok, wspierać zdrowie serca i obniżać ryzyko wielu chorób przewlekłych. Warto włączyć ją do codziennych posiłków, zwracając jednak uwagę na to, jaki kolor wybieramy. Każdy z nich jest zdrowy, jednak występują między nimi pewne różnice, dzięki czemu można jeszcze lepiej dopasować warzywo do potrzeb swojego organizmu.
Od czego zależy kolor papryki?
Kolor papryki jest efektem jej dojrzewania. Wszystkie papryki, niezależnie od tego, czy są czerwone, żółte czy zielone, pochodzą z tej samej rośliny. Różnica polega na tym, w jakim momencie zostały zerwane. Im dłużej papryka dojrzewa na roślinie, tym więcej tych pigmentów się w niej wytwarza, a jej kolor staje się intensywniejszy. Najwcześniej zerwane mają kolor zielony, następnie przechodzą w żółty i pomarańczowy, by na koniec nasycić się czerwienią.
Jaka papryka jest najzdrowsza?
Najsłodsza i najbardziej aromatyczna jest papryka czerwona. Ma w sobie również sporo likopenu. Ten silny przeciwutleniacz nadaje papryce czerwony kolor i jest związany z obniżeniem ryzyka chorób serca. Ma również wysoką zawartość witaminy C, potasu oraz beta karotenu. Dzięki temu, że jest najdojrzalsza, ma w sobie najwięcej składników odżywczych.
Zielona papryka to równie źródło witaminy A oraz błonnika. Jest twardsza, bardziej chrupiąca i zawiera więcej wody i nieco mniej kalorii niż czerwona. Świetnie sprawdzi się w sałatkach, zupach i sosach. Żółta papryka to z kolei łączy w sobie cechy obu kolorów. Podobnie jak one, ma w sobie mnóstwo witamin i składników odżywczych. Zawiera mniej cukrów niż czerwona papryka, ale więcej niż zielona. Niezależnie od koloru, papryka jest niskokaloryczna, bogata w wodę i błonnik, co czyni ją doskonałym dodatkiem do zdrowej diety.
Nie ma jednej, najlepszej papryki. Wybór koloru zależy od naszych osobistych upodobań i tego, co akurat mamy pod ręką. Ważne, aby sięgać po paprykę regularnie, niezależnie od jej koloru.