Wietnamska kawa i deser w jednym? Mamy świetny przepis, który pokochasz od pierwszej łyżeczki
O koreańskiej dalgonie słyszał już chyba każdy. Nadeszła pora na coś jeszcze lepszego- wietnamska kawa, która równocześnie jest też pysznym deserem!
02.10.2020 | aktual.: 20.03.2024 13:52
Nic tak nie pobudza jak kawa
Nie ma nic lepszego niż gorąca kawa. Daje porannego kopa na cały dzień i pobudza nas do działania. Sposób jej parzenia jest mnóstwo: ekspres, drip, french press... Każdy znajdzie coś dla siebie.
Wietnamska kawa to jednak coś trochę innego. Zarówno doda Ci energii, jak i zaspokoi ochotę na coś słodkiego.
70 lat słodkiej tradycji
Ten przepis powstał ponad 70 lat temu w jednym z wietnamskich hoteli. Kawę podaje się w małej filiżance z drobną łyżeczką, żeby nie przesadzić ze słodyczą. Chociaż mogłoby się wydawać, że połączenie mocnej kawy i surowego jajka nie brzmi zachęcająco, to naprawdę warto spróbować. Tym bardziej wtedy, gdy jesteś fanem kogla-mogla!
Przygotuj:
- 2 łyżeczki kawy- najlepiej sprawdzą się jej wietnamskie odmiany, jak np. Trung Nguyen
- 40-50 g skondensowanego, słodzonego mleka
- 100 ml gorącej wody
- 2 żółtka
- ekstrakt waniliowy (opcjonalnie)
- Przygotuj krem jajeczny: ubij na puszystą masę żółtka i dodaj do nich skondensowane mleko. Ubijaj dalej. Dodaj odrobinę ekstraktu waniliowego, o ile lubisz.
- Zaparz kawę: jeśli jesteś szczęśliwym posiadaczem wietnamskiego filtra- użyj go. Kawę możesz zaparzyć też w inny sposób: filtr, french press- wybierz swój ulubiony sposób.
- Pianę z jajka i mleka dodaj na wierzch kawy. Wymieszaj i delektuj się fantastycznym smakiem!