Wietnamska kawa i deser w jednym? Mamy świetny przepis, który pokochasz od pierwszej łyżeczki

O koreańskiej dalgonie słyszał już chyba każdy. Nadeszła pora na coś jeszcze lepszego- wietnamska kawa, która równocześnie jest też pysznym deserem!

Obrazek
Ewa

Nic tak nie pobudza jak kawa

Nie ma nic lepszego niż gorąca kawa. Daje porannego kopa na cały dzień i pobudza nas do działania. Sposób jej parzenia jest mnóstwo: ekspres, drip, french press... Każdy znajdzie coś dla siebie.
Wietnamska kawa to jednak coś trochę innego. Zarówno doda Ci energii, jak i zaspokoi ochotę na coś słodkiego.

Obrazek

70 lat słodkiej tradycji

Ten przepis powstał ponad 70 lat temu w jednym z wietnamskich hoteli. Kawę podaje się w małej filiżance z drobną łyżeczką, żeby nie przesadzić ze słodyczą. Chociaż mogłoby się wydawać, że połączenie mocnej kawy i surowego jajka nie brzmi zachęcająco, to naprawdę warto spróbować. Tym bardziej wtedy, gdy jesteś fanem kogla-mogla!

Przygotuj:

  • 2 łyżeczki kawy- najlepiej sprawdzą się jej wietnamskie odmiany, jak np. Trung Nguyen
  • 40-50 g skondensowanego, słodzonego mleka
  • 100 ml gorącej wody
  • 2 żółtka
  • ekstrakt waniliowy (opcjonalnie)
Obrazek
  1. Przygotuj krem jajeczny: ubij na puszystą masę żółtka i dodaj do nich skondensowane mleko. Ubijaj dalej. Dodaj odrobinę ekstraktu waniliowego, o ile lubisz.
  2. Zaparz kawę: jeśli jesteś szczęśliwym posiadaczem wietnamskiego filtra- użyj go. Kawę możesz zaparzyć też w inny sposób: filtr, french press- wybierz swój ulubiony sposób.
  3. Pianę z jajka i mleka dodaj na wierzch kawy. Wymieszaj i delektuj się fantastycznym smakiem!
Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej