Wilgotne i puszyste jak obłoczek. W sam raz do szybkiej popołudniowej kawki

Powoli na straganach zaczynają pojawiać się dynie, które zostaną z nami do końca października. Czy to już czas, aby przygotować puszyste ciasto z dynią, rodzynkami i cynamonem? Są tacy, którzy tylko na to czekają. Aromat i smak wypieku będzie przyjemnym uzupełnieniem jeszcze ciepłych popołudni w ogrodzie.

Puszyste ciasto dyniowe z rodzynkami i orzechamiPuszyste ciasto dyniowe z rodzynkami i orzechami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Ciasto dyniowe możesz, podobnie jak marchewkowe, przełożyć kremem z serka mascarpone albo polać lukrem z białej lub mlecznej czekolady. Z dynią świetnie komponują się bakaliowe dodatki, takie jak rodzynki, orzechy czy suszona śliwka. Możesz dodać kandyzowaną skórkę z pomarańczy lub wiórki kokosowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Jaką dynię wybrać na ciasto?

W sklepach i na straganach już za chwilę będzie można przebierać w wielu różnych odmianach dyni. Do ciasta doskonale sprawdzi się dynia piżmowa, która charakteryzuje się intensywnie pomarańczowym kolorem i słodkim miąższem o kremowej konsystencji. Jedynym minusem jest twarda skórka.

Innym popularnym wyborem jest dynia hokkaido o słodkim, lekko orzechowym smaku. W odróżnieniu od piżmowej ma delikatną, jadalną skórkę. Po upieczeniu możesz ją zblendować razem z miąższem na gładkie purée. Pamiętaj, aby dobrze odcisnąć dynię z soków przed dodaniem miąższu do ciasta, inaczej może wyjść zakalec.

Przepis na puszyste ciasto dyniowe

Przygotuj tortownicę o średnicy 26 cm.

Składniki:

  • 2 szklanki miąższu z dyni,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 jajka,
  • 1 szklanka drobnego cukru,
  • pół szklanki oleju,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 50 g orzechów włoskich,
  • 50 g rodzynek,
  • 20 g kandyzowanej skórki pomarańczowej,
  • cukier puder do posypania ciasta.

Sposób przygotowania:

  1. Dynię obierz ze skóry, wytnij pestki i pokrój na mniejsze kawałki. Miąższ zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Odciśnij z nadmiaru wody.
  2. Mąkę przesiej do miski i wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
  3. W osobnej misce ubij mikserem jajka z cukrem na puszystą masę.
  4. Stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem, olej, cukier waniliowy i cynamon. Wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji, po czym wyłącz mikser.
  5. Dodaj startą dynię, posiekane orzechy włoskie, rodzynki i kandyzowaną skórkę z pomarańczy. Wymieszaj drewnianą łyżką lub szpatułką do ciasta.
  6. Całą masę przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 45 minut.
  7. Przed wyjęciem ciasta sprawdź drewnianym patyczkiem, czy jest dopieczone w środku.
  8. Po ostygnięciu oprósz cukrem pudrem.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Dodaj  jedną saszetkę. Suszone grzyby nie spleśnieją
Dodaj jedną saszetkę. Suszone grzyby nie spleśnieją
Dodaję do ciasta. Naleśniki wychodzą delikatne, mięciutkie i żaden się nie rwie
Dodaję do ciasta. Naleśniki wychodzą delikatne, mięciutkie i żaden się nie rwie
Ta sałatka to bomba żelaza i witamin. Skarb nie tylko dla anemików
Ta sałatka to bomba żelaza i witamin. Skarb nie tylko dla anemików
Potrawa znana z dzieciństwa. O dziwo wzmacnia organizm i dobrze wpływa na jelita
Potrawa znana z dzieciństwa. O dziwo wzmacnia organizm i dobrze wpływa na jelita
Dla Włochów to rarytas. Na widok głównego składnika wielu straci apetyt
Dla Włochów to rarytas. Na widok głównego składnika wielu straci apetyt
Te roladki z tortilli to hit każdego spotkania. Każdy będzie chciał przepis
Te roladki z tortilli to hit każdego spotkania. Każdy będzie chciał przepis
Grzybową robią po chińsku. Tak bogata w smaku, że spadają kapcie
Grzybową robią po chińsku. Tak bogata w smaku, że spadają kapcie
Najlepsza kruszonka do szarlotki. Z nią nie ma mowy, aby deser się nie udał
Najlepsza kruszonka do szarlotki. Z nią nie ma mowy, aby deser się nie udał
Nazywają to morskim kawiorem. Działa odmładzająco i wspiera tarczycę
Nazywają to morskim kawiorem. Działa odmładzająco i wspiera tarczycę
Dla wielu przysmak w dzieciństwie, a dziś zapomniane. Jan Kuroń robi je z 3 składników
Dla wielu przysmak w dzieciństwie, a dziś zapomniane. Jan Kuroń robi je z 3 składników
Mówią, że to Skłodowska wśród ciast. Babciny przepis nie ma sobie równych
Mówią, że to Skłodowska wśród ciast. Babciny przepis nie ma sobie równych
Ze znanego warzywa zrobisz chrupiące placki. Nie potrzebujesz ani ziemniaków, ani cukinii
Ze znanego warzywa zrobisz chrupiące placki. Nie potrzebujesz ani ziemniaków, ani cukinii