Wilgotne i puszyste jak obłoczek. W sam raz do szybkiej popołudniowej kawki
Powoli na straganach zaczynają pojawiać się dynie, które zostaną z nami do końca października. Czy to już czas, aby przygotować puszyste ciasto z dynią, rodzynkami i cynamonem? Są tacy, którzy tylko na to czekają. Aromat i smak wypieku będzie przyjemnym uzupełnieniem jeszcze ciepłych popołudni w ogrodzie.
Ciasto dyniowe możesz, podobnie jak marchewkowe, przełożyć kremem z serka mascarpone albo polać lukrem z białej lub mlecznej czekolady. Z dynią świetnie komponują się bakaliowe dodatki, takie jak rodzynki, orzechy czy suszona śliwka. Możesz dodać kandyzowaną skórkę z pomarańczy lub wiórki kokosowe.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!
Jaką dynię wybrać na ciasto?
W sklepach i na straganach już za chwilę będzie można przebierać w wielu różnych odmianach dyni. Do ciasta doskonale sprawdzi się dynia piżmowa, która charakteryzuje się intensywnie pomarańczowym kolorem i słodkim miąższem o kremowej konsystencji. Jedynym minusem jest twarda skórka.
Innym popularnym wyborem jest dynia hokkaido o słodkim, lekko orzechowym smaku. W odróżnieniu od piżmowej ma delikatną, jadalną skórkę. Po upieczeniu możesz ją zblendować razem z miąższem na gładkie purée. Pamiętaj, aby dobrze odcisnąć dynię z soków przed dodaniem miąższu do ciasta, inaczej może wyjść zakalec.
Przepis na puszyste ciasto dyniowe
Przygotuj tortownicę o średnicy 26 cm.
Składniki:
- 2 szklanki miąższu z dyni,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 3 jajka,
- 1 szklanka drobnego cukru,
- pół szklanki oleju,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 50 g orzechów włoskich,
- 50 g rodzynek,
- 20 g kandyzowanej skórki pomarańczowej,
- cukier puder do posypania ciasta.
Sposób przygotowania:
- Dynię obierz ze skóry, wytnij pestki i pokrój na mniejsze kawałki. Miąższ zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Odciśnij z nadmiaru wody.
- Mąkę przesiej do miski i wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
- W osobnej misce ubij mikserem jajka z cukrem na puszystą masę.
- Stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem, olej, cukier waniliowy i cynamon. Wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji, po czym wyłącz mikser.
- Dodaj startą dynię, posiekane orzechy włoskie, rodzynki i kandyzowaną skórkę z pomarańczy. Wymieszaj drewnianą łyżką lub szpatułką do ciasta.
- Całą masę przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 45 minut.
- Przed wyjęciem ciasta sprawdź drewnianym patyczkiem, czy jest dopieczone w środku.
- Po ostygnięciu oprósz cukrem pudrem.