WAŻNE
TERAZ

Rosyjskie drony naruszyły przestrzeń powietrzną Polski

Wlej do torebki i umieść w niej palniki. Rano będą jak nowe

Tradycyjne sposoby mogą nie podołać, kiedy kuchenka gazowa i palniki pokryte są zapieczonym brudem i tłustymi plamami. Bez szorowania i większego wysiłku możesz pozbyć się uciążliwych zabrudzeń, stosując jeden produkt. To świetny pogromca tłuszczu i trudnych do usunięcia plam.

ObrazekAmoniak pomoże usunąć burd z palników - Pyszności;Fot. Adobe Stock

Pokryte zaschniętym brudem palniki trudno doprowadzić do porządku. Zabrudzenia często też zapychają małe przestrzenie w palnikach, a pod wpływem temperatury wydzielać się może z nich nieprzyjemny zapach. Ponadto, niezadbane mogą skrócić żywotność kuchenki. Warto więc na bieżąco pozbywać się wszelkich zabrudzeń.

Jak wyczyścić brudne palniki?

Myjki parowe czy płyn do mycia naczyń nie zawsze zdają egzamin. W przypadku zapieczonego brudu sprawdzi się jednak amoniak. Produkt ten świetnie radzi sobie z tłustymi zabrudzeniami (z tego powodu wykorzystywany jest często do odtłuszczania powierzchni przed malowaniem). Amoniak można nabyć w sklepach gospodarczych. Najczęściej będzie krył się pod nazwą "woda amoniakalna".

Przed przystąpieniem do czyszczenia palników amoniakiem warto wiedzieć, że to produkt, którego nie wolno spożywać. Należy unikać też bezpośredniego kontaktu płynu z twarzą i dłońmi - to może spowodować podrażnienia. Warto zatem używać rękawiczek. Chcąc pozbyć się zaschniętego brudu z palników, przygotuj amoniak w płynie i woreczki, np. strunowe.

W misce wymieszaj trochę sody z wodą utlenioną. Rozprowadź roztwór wokół palników i pozostaw na 5-10 minut. Za pomocą czystej suchej gąbki lub ręcznika wytrzyj mieszankę czyszczącą. Ta-dam! Twoja kuchenka gazowa jest nieskazitelnie czysta!

Do każdego z woreczków włóż po jednym palniku i wlej niewielką ilość amoniaku - tyle, by płyn pokrył w całości palniki. Szczelnie zamknij torebki - tak, by ciecz nie wydostała się na zewnątrz i zostaw na noc. Po tym czasie wystarczy dokładnie opłukać palniki i osuszyć je ściereczką bądź ręcznikiem papierowym. Po takim zabiegu będą błyszczeć jak nowe.

Do czego wykorzystać amoniak?

Roztwór wody i amoniaku (w proporcjach zgodnych z zaleceniem producenta) pozwoli na skuteczne usunięcie tłuszczu nie tylko z planików, ale także blatów, płyt kuchennych czy okapów. Sprawdzi się również jako środek do czyszczenia mocno zabrudzonych piekarników i rusztu. Z pomocą amoniaku wyczyścimy również glazurę i pozbawimy ją ewentualnych śladów pleśni i wszelkich nalotów.

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze