Wlej do torebki i umieść w niej palniki. Rano będą jak nowe

Tradycyjne sposoby mogą nie podołać, kiedy kuchenka gazowa i palniki pokryte są zapieczonym brudem i tłustymi plamami. Bez szorowania i większego wysiłku możesz pozbyć się uciążliwych zabrudzeń, stosując jeden produkt. To świetny pogromca tłuszczu i trudnych do usunięcia plam.

ObrazekAmoniak pomoże usunąć burd z palników - Pyszności;Fot. Adobe Stock

Pokryte zaschniętym brudem palniki trudno doprowadzić do porządku. Zabrudzenia często też zapychają małe przestrzenie w palnikach, a pod wpływem temperatury wydzielać się może z nich nieprzyjemny zapach. Ponadto, niezadbane mogą skrócić żywotność kuchenki. Warto więc na bieżąco pozbywać się wszelkich zabrudzeń.

Jak wyczyścić brudne palniki?

Myjki parowe czy płyn do mycia naczyń nie zawsze zdają egzamin. W przypadku zapieczonego brudu sprawdzi się jednak amoniak. Produkt ten świetnie radzi sobie z tłustymi zabrudzeniami (z tego powodu wykorzystywany jest często do odtłuszczania powierzchni przed malowaniem). Amoniak można nabyć w sklepach gospodarczych. Najczęściej będzie krył się pod nazwą "woda amoniakalna".

Przed przystąpieniem do czyszczenia palników amoniakiem warto wiedzieć, że to produkt, którego nie wolno spożywać. Należy unikać też bezpośredniego kontaktu płynu z twarzą i dłońmi - to może spowodować podrażnienia. Warto zatem używać rękawiczek. Chcąc pozbyć się zaschniętego brudu z palników, przygotuj amoniak w płynie i woreczki, np. strunowe.

W misce wymieszaj trochę sody z wodą utlenioną. Rozprowadź roztwór wokół palników i pozostaw na 5-10 minut. Za pomocą czystej suchej gąbki lub ręcznika wytrzyj mieszankę czyszczącą. Ta-dam! Twoja kuchenka gazowa jest nieskazitelnie czysta!

Do każdego z woreczków włóż po jednym palniku i wlej niewielką ilość amoniaku - tyle, by płyn pokrył w całości palniki. Szczelnie zamknij torebki - tak, by ciecz nie wydostała się na zewnątrz i zostaw na noc. Po tym czasie wystarczy dokładnie opłukać palniki i osuszyć je ściereczką bądź ręcznikiem papierowym. Po takim zabiegu będą błyszczeć jak nowe.

Do czego wykorzystać amoniak?

Roztwór wody i amoniaku (w proporcjach zgodnych z zaleceniem producenta) pozwoli na skuteczne usunięcie tłuszczu nie tylko z planików, ale także blatów, płyt kuchennych czy okapów. Sprawdzi się również jako środek do czyszczenia mocno zabrudzonych piekarników i rusztu. Z pomocą amoniaku wyczyścimy również glazurę i pozbawimy ją ewentualnych śladów pleśni i wszelkich nalotów.

Wybrane dla Ciebie
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Strzelczyk robi flaczki z nietypowego mięsa. Nikt się nie krzywi, a zupa przyjemnie rozgrzewa
Strzelczyk robi flaczki z nietypowego mięsa. Nikt się nie krzywi, a zupa przyjemnie rozgrzewa
Najbardziej uniwersalne ziemniaki. Pod babciną zupę, do smażenia i drugiego dania
Najbardziej uniwersalne ziemniaki. Pod babciną zupę, do smażenia i drugiego dania
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy. Pomoże wyregulować cukier, wzmocnić serce i schudnąć
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy. Pomoże wyregulować cukier, wzmocnić serce i schudnąć
Spróbował zupy jarzynowej, bo liczył, że będzie dobra jak sałatka. Tego nagrania nie da się obejrzeć tylko raz
Spróbował zupy jarzynowej, bo liczył, że będzie dobra jak sałatka. Tego nagrania nie da się obejrzeć tylko raz
Moja babcia robiła takie co piątek. Wszystkie wnuki ustawiały się po nie w kolejce
Moja babcia robiła takie co piątek. Wszystkie wnuki ustawiały się po nie w kolejce
Słowiańskie dziady. Jak kulinarnie celebrować Wszystkich Świętych?
Słowiańskie dziady. Jak kulinarnie celebrować Wszystkich Świętych?
Czy dynia na Halloween jest jadalna? Odpowiedź cię zaskoczy
Czy dynia na Halloween jest jadalna? Odpowiedź cię zaskoczy
Za komuny jadł niemal każdy. Wspiera procesy opóźniające starzenie się
Za komuny jadł niemal każdy. Wspiera procesy opóźniające starzenie się
W PRL-u były przysmakiem. Dziś nikt by nie tknął, a to duża strata
W PRL-u były przysmakiem. Dziś nikt by nie tknął, a to duża strata
Nigdy nie jadłam bardziej soczystego kurczaka. Mięso dosłownie rozpływa się w ustach
Nigdy nie jadłam bardziej soczystego kurczaka. Mięso dosłownie rozpływa się w ustach
Nasze babcie piekły go zawsze w świąteczne dni. W tym roku przypomnę bliskim ten pyszny deser
Nasze babcie piekły go zawsze w świąteczne dni. W tym roku przypomnę bliskim ten pyszny deser