Może się zdziwisz, ale to co widzisz to nie ciasto! Pod górną powłoką kryje się coś naprawdę pysznego.
Ludzie na całym świecie uwielbiają włoską kuchnię. Makarony to idealne rozwiązanie, jeśli masz ochotę na coś pysznego. Szczególnie smaczna jest lasagne, którą piecze się w piekarniku. W tym przepisie kluczową rolę odgrywa gotowany i pieczony makaron. Brzmi dość dziwnie? Poczekaj aż zasmakujesz tego cuda!
Skłądniki:
- 1 łyżka oliwy z oliwek Extra Virgin
- 450 g indyczego mięsa mielonego
- 3 ząbki posiekanego czosnku
- szczypta papryki mielonej
- szczypta grubej soli i świeżo zmielonego pieprzu
- 800 g pomidorów z puszki, które później należy rozgnieść
- 500 g makaronu Rigatoni
- 200 g świeżo startego parmezanu
- 400 g startej mozarelli
Najpierw ugotuj makaron. Wyciągnij go, kiedy będzie już prawie gotowy i posyp parmezanem.
Pora na mięso. Dołóż do niego pomidory, przyprawy i czosnek. Wszystko podsmaż na patelni do momentu aż powstanie sos i mięso będzie gotowe.
Do tortownicy ułóż pionowo makaron Rigatoni.
Na górę wylej sos z mięsem i włóż wszystko do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Niech się piecze około 15 minut. Po upływie czasu wyciągnij danie, posyp je mozarellą i włóż ponownie na kwadrans do piekarnika.
Pół godziny wystarczy, aby Twoim oczom ukazało się takie cudo. Nikt nie ma pojęcia, co znajduje się pod zarumienionym serem.
Gdy tortownica zostanie ściągnięta, sekret wychodzi na jaw! Potrawa wygląda i smakuje obłędnie! Smacznego!
Przepis wart polecenia znajomym!