Włóż cebulę do zamrażalnika. Szybko pozbędziesz się uciążliwego problemu

Raczej nikt nie wyobraża sobie kuchni bez cebuli — to sprawa jasna i oczywista. Jej częste występowanie w niezliczonej ilości dań kuchni polskiej i międzynarodowej oznacza jednak, że... poleją się łzy. I to bardzo wiele łez. Na szczęście możesz tego uniknąć w prosty sposób. 

ObrazekCebula i zamrażarka - co ma piernik do wiatraka? - Pyszności; foto: Canva

Większość osób uwielbia zarówno zapach smażonej cebuli, jak i jej rewelacyjny smak. Pies jest za to pogrzebany w jej przygotowaniu, a konkretnie krojeniu. To problematyczne warzywo zawiera bowiem aminokwasy siarkowe, które podczas rozcinania struktury warzywa ulatniają się i trafiwszy do naszych oczu i nosa pieką, drażnią i powodują mimowolny płacz.

Obrazek
Krojona cebula i dużo łez - jak tego uniknąć? - Pyszności; foto: Canva

Krojona cebula atakuje zresztą związkami siarki nie tylko osobę, która ją kroi, ale i wszystkich domowników, którzy w tym momencie nierozważnie zjawią się w kuchni. To może oznaczać prawdziwy paraliż, zwłaszcza że pieczenie oczu jest uporczywe i wcale nie jest łatwo się go pozbyć. Dlatego lepiej sprawdzi się tu profilaktyka. Do niej z kolei niezbędna ci będzie... zamrażarka. 

Zamrażarka i cebula

Jeśli nie widzi ci się płakanie podczas krojenia cebuli, to przed dokonaniem tej czynności włóż ją na kilkanaście minut do zamrażarki. Oczywiście nie chodzi tu właściwie o konkretne miejsce, lecz jego temperaturę. Chłód sprawia bowiem, że związki siarki z warzywa osłabiają się i stają się mniej lotne, dzięki czemu twoje oczy i nos pozostaną bezpieczne.

Obrazek
Cebula zawiera związki siarki - Pyszności; foto: Canva

Profesjonalni szefowie kuchni przypominają, że kolejnym ważnym elementem krojenia cebuli (a także pora, szczypioru, dymki itd.) jest odpowiednie naostrzenie noża. Taki sprzęt powinien być obecny w każdej kuchni, a krojenie wspomnianych warzyw to na to dowód. Dlaczego? Tępy nóż bardziej miażdży strukturę cebuli, zamiast ją subtelnie i skutecznie przecinać. To powoduje, że bulwa zaczyna uwalniać jeszcze więcej związków siarki i atakować oczy ze zdwojoną mocą.

Niektórzy do krojenia cebuli stosują jeszcze... zapalenie świeczki. To rozwiązanie dobre w momencie, w którym musisz działać naprawdę ekspresowo i nie masz czasu na schłodzenie warzywa. Zapalona świeczka sprawia, że opary szybciej i intensywniej unoszą się w stronę sufitu. Tam też pozostaną — oszczędzając ci niejednej łzy.

A jaki jest twój patent na krojenie cebuli?

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej