PoradyWłóż cebulę do zamrażalnika. Szybko pozbędziesz się uciążliwego problemu

Włóż cebulę do zamrażalnika. Szybko pozbędziesz się uciążliwego problemu

Cebula i zamrażarka - co ma piernik do wiatraka? - Pyszności; foto: Canva
Cebula i zamrażarka - co ma piernik do wiatraka? - Pyszności; foto: Canva
19.07.2023 10:45

Raczej nikt nie wyobraża sobie kuchni bez cebuli — to sprawa jasna i oczywista. Jej częste występowanie w niezliczonej ilości dań kuchni polskiej i międzynarodowej oznacza jednak, że... poleją się łzy. I to bardzo wiele łez. Na szczęście możesz tego uniknąć w prosty sposób. 

Większość osób uwielbia zarówno zapach smażonej cebuli, jak i jej rewelacyjny smak. Pies jest za to pogrzebany w jej przygotowaniu, a konkretnie krojeniu. To problematyczne warzywo zawiera bowiem aminokwasy siarkowe, które podczas rozcinania struktury warzywa ulatniają się i trafiwszy do naszych oczu i nosa pieką, drażnią i powodują mimowolny płacz.

Krojona cebula i dużo łez - jak tego uniknąć? - Pyszności; foto: Canva
Krojona cebula i dużo łez - jak tego uniknąć? - Pyszności; foto: Canva

Krojona cebula atakuje zresztą związkami siarki nie tylko osobę, która ją kroi, ale i wszystkich domowników, którzy w tym momencie nierozważnie zjawią się w kuchni. To może oznaczać prawdziwy paraliż, zwłaszcza że pieczenie oczu jest uporczywe i wcale nie jest łatwo się go pozbyć. Dlatego lepiej sprawdzi się tu profilaktyka. Do niej z kolei niezbędna ci będzie... zamrażarka. 

Zamrażarka i cebula

Jeśli nie widzi ci się płakanie podczas krojenia cebuli, to przed dokonaniem tej czynności włóż ją na kilkanaście minut do zamrażarki. Oczywiście nie chodzi tu właściwie o konkretne miejsce, lecz jego temperaturę. Chłód sprawia bowiem, że związki siarki z warzywa osłabiają się i stają się mniej lotne, dzięki czemu twoje oczy i nos pozostaną bezpieczne.

Cebula zawiera związki siarki - Pyszności; foto: Canva
Cebula zawiera związki siarki - Pyszności; foto: Canva

Profesjonalni szefowie kuchni przypominają, że kolejnym ważnym elementem krojenia cebuli (a także pora, szczypioru, dymki itd.) jest odpowiednie naostrzenie noża. Taki sprzęt powinien być obecny w każdej kuchni, a krojenie wspomnianych warzyw to na to dowód. Dlaczego? Tępy nóż bardziej miażdży strukturę cebuli, zamiast ją subtelnie i skutecznie przecinać. To powoduje, że bulwa zaczyna uwalniać jeszcze więcej związków siarki i atakować oczy ze zdwojoną mocą.

Niektórzy do krojenia cebuli stosują jeszcze... zapalenie świeczki. To rozwiązanie dobre w momencie, w którym musisz działać naprawdę ekspresowo i nie masz czasu na schłodzenie warzywa. Zapalona świeczka sprawia, że opary szybciej i intensywniej unoszą się w stronę sufitu. Tam też pozostaną — oszczędzając ci niejednej łzy.

A jaki jest twój patent na krojenie cebuli?

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także