Jedz 2 banany dziennie, a Twój organizm Ci za to podziękuje. Ich wpływ na zdrowie jest niewiarygodny

Zdrowe odżywianie nie zawsze idzie w parze z dobrym smakiem. Z pewnością nie tyczy się to wyjątkowo smacznych bananów, które powinny zajmować szczególne miejsce w Twojej diecie.

Obrazekpixabay
Pyszności

Spożywanie zaledwie dwóch bananów dziennie może znacząco wpłynąć na stan Twojego zdrowia. Zawierają one wiele drogocennych składników, dzięki którym mamy siłę i potrafimy przenosić góry.

Poniżej przedstawiamy ich zbawienny wpływ na organizm człowieka.

1. Obniżają ciśnienie krwi

Banany mogą pomóc w walce z wysokim ciśnieniem krwi, a tym samym chronić przed udarem i atakiem serca. Są bogate w potas (jeden banan zawiera około 420 mg potasu), dlatego sprawdzają się w diecie dla ludzi chorych na serce.

Obrazek

2. Pomagają w walce z nadwagą

Banany są bogate w błonnik i skrobię, która zmniejsza apetyt, a tym samym przyczynia się do tego, że zjesz znacznie mniej. Dodatkowo obniżają poziom cukru we krwi i zwiększają wrażliwość organizmu na insulinę.

3. Są skuteczne w walce z anemią

Niedokrwistość wiąże się z blado wyglądającą cerą, zmęczeniem i dusznością. Wszystkie te dolegliwości występują na skutek redukcji czerwonych krwinek i niskiego poziomu hemoglobiny we krwi.

Banany zawierają dużo żelaza, które stymuluje produkcję krwinek czerwonych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmów. Są również bogate w witaminę B6 odpowiedzialną za regulację poziomu glukozy we krwi oraz pomoc ludziom z niedokrwistością.

Obrazek

4. Poprawiają trawienie

Banany możesz jeść bez żadnych obaw. Owoce mają gładką, miękką i soczystą fakturę, która sprawdzi się idealnie podczas jedzenia. Spożywanie bananów jest szczególnie zalecane osobom cierpiącym na zgagę i niestrawność - nie będą podrażniać ścian żołądka, a przy okazji ochroni przed kwasami.

5. Redukują poziom stresu

Mogą pomóc przezwyciężyć stres i depresję, ponieważ zawierają duże ilości aminokwasu tryptofanu – substancji, którą organizm przekształca w serotoninę. Serotonina jest neuroprzekaźnikiem, który jest uwalniany bezpośrednio z mózgu. Potocznie mówi się, że jest hormonem szczęścia. Warto zaznaczyć, że średniej wielkości banan zawiera około 27 mg magnezu, który jest odpowiedzialny za dobre samopoczucie i zdrowy sen. Zatem, gdy czujemy się źle, jedzmy banany!

Obrazek
pexels.com

6. Uzupełniają deficyt witamin

Banany są bogate w witaminę B6. Średniej wielkości banan zawiera około 20% dziennego zapotrzebowania na witaminę tę witaminę.

I choć wydawać by się mogło, że to pomarańcze czy truskawki zawierają największe ilości witaminy C, okazuje się, że jeden banan dostarcza nam aż 15% jej dziennego zapotrzebowania. Witamina C jest ważnym antyoksydantem, który neutralizuje szkodliwe wolne rodniki. Dodatkowo pomaga utrzymać zdrowe naczynia krwionośne i odpowiada za produkcję kolagenu.

7. Dają zastrzyk energii

Zawarte w nich witaminy i minerały pomogą zwiększyć Twoją wytrzymałość, a potas sprawi, że skurcze mięśni nie będą Cię dotyczyć.

Obrazek
pexels.com
A Ty zjadłeś już dzisiaj banana?
Wybrane dla Ciebie
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil