Wszystkie składniki wrzucam do jednego garnka i gotuję. Mam sycący i pyszny obiad

Masz dość kombinowania, co by tu ugotować, żeby nie spędzić pół życia w kuchni, a jednocześnie nie jeść kolejny dzień z rzędu tego samego? Znajdź w lodówce indyka i kilka warzyw i zrób szybką potrawkę z indyka.

Szybka potrawka z indykaSzybka potrawka z indyka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Szybka potrawka z indyka to danie z serii "wrzuć, zagotuj i poczekaj". Dosłownie robi się samo i to w jednym naczyniu. Nie potrzebujesz 5 garnków, 4 sitek i 2 patelni, nie potrzebujesz nawet słynnego robota kuchennego. To danie jest tak banalne, że zrobisz je w kilkanaście minut, a twoja kuchnia nie będzie wyglądała jak po Armagedonie. No a sama potrawka? Palce lizać! Indyk otoczony warzywami - czy może być coś lepszego? Nie dość, że smaczne, to jeszcze zdrowe. Dostarczysz swojemu organizmowi białko, zdrowe tłuszcze oraz moc witamin.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Smacznie i tanio: obiadowy klasyk z dzieciństwa za 7 złotych

Szybka potrawka z indyka to danie, które pokochasz

Pamiętaj, że to nie jest przepis, który wymaga specjalnie wyselekcjonowanych składników. Nie musisz zbierać specjalnego szpinaku w pełnię księżyca ani szukać egzotycznych owoców na drugim końcu świata. Potrzebujesz produktów, które znajdziesz w każdym sklepie.

Składniki na 2 duże porcje lub 4 mniejsze:

  • 500 g filetu z indyka, pokrojonego w kostkę,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 marchewki,
  • pół kilograma pieczarek,
  • czerwona papryka,
  • 200 ml śmietanki 30 proc.,
  • łyżka mąki,
  • papryka słodka,
  • zioła prowansalskie
  • opcjonalnie: sos sojowy lub musztarda do smaku,
  • sól, pieprz,
  • chilli (jeśli lubisz ostre rzeczy)
  • olej do smażenia.

Sposób wykonania:

  1. W dużym garnku (takim, co nie przywiera) rozgrzej olej. Wrzuć cebulę i czosnek i czekaj, niech się zeszklą.
  2. Dorzuć mięso (oczywiście wcześniej pokrój je w większą kostkę), obsmaż z każdej strony, aż przestanie być różowe i surowe w środku oraz na zewnątrz.
  3. Wrzuć pokrojoną marchewkę, pieczarki oraz paprykę. Zamieszaj. Chwilę podsmaż.
  4. Dolej śmietanę i przyprawy: wsyp tyle, ile chcesz. Jeśli będzie za rzadkie, dodaj "zaklepkę" z łyżki mąki i dwóch łyżek zimnej wody.
  5. Duś 10-15 minut pod przykryciem, aż wszystko będzie miękkie, a sos się zredukuje.

Szybka potrawka z indyka pasuje do ryżu, makaronu i kaszy (z tym ostatnim będzie najbardziej fit). Możesz też zjeść z chlebem albo samo. Każda propozycja będzie świetna. Wszystko zależy od twoich preferencji. Jeśli chcesz jeszcze bardziej urozmaicić to danie, dorzuć puszkę ciecierzycy lub soczewicę, będzie bardziej syto. Dodaj też szpinak, na przykład nowozelandzki, który ma mnóstwo właściwości odżywczych.

Chcesz przygotować wersję fit? Zastąp śmietanę jogurtem naturalnym i dorzuć więcej warzyw, na przykład cukinię, kabaczek, brokuł, kalafior. Bo jak wiadomo, im więcej warzyw, tym lepiej.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej