Wyglądają jak zepsute banany, ale są bardzo zdrowe. Jelita je uwielbiają

Czerwone banany to odmiana, która jest coraz bardziej popularna w Polsce. Choć ich skórka może odstraszać, owoce te są bardzo zdrowe i mają wiele cennych właściwości.

Dlaczego warto jeść czerwone banany?Dlaczego warto jeść czerwone banany?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Czerwone banany, pomimo swojego nietypowego wyglądu, kryją w sobie bogactwo cennych składników. Te małe czerwone owoce zaskakują nie tylko intensywną barwą, ale także korzystnym wpływem na zdrowie. Warto poznać ich tajemnice i dowiedzieć się, dlaczego powinnyśmy wprowadzić je do swojej diety.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Brioszka leopard szybko stanie się hitem w każdym domu. Przepadają za nią dzieci i dorośli

Czerwone banany – skarbnica składników odżywczych

Czerwone banany są bogate w składniki odżywcze, które korzystnie wpływają na zdrowie. Zawierają więcej potasu, witaminy C i beta-karotenu niż banany żółte.

Potas jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i mięśniowego. Pomaga regulować ciśnienie krwi i zmniejsza ryzyko chorób serca.

Witamina C jest silnym antyoksydantem, który chroni komórki przed uszkodzeniami. Pomaga również wzmacniać odporność.

Beta-karoten, czyli witaminę A, która jest ważna dla zdrowia oczu, skóry i układu odpornościowego.

Oprócz tego czerwone banany zawierają również inne składniki odżywcze, takie jak:

  • magnez,
  • żelazo,
  • mangan,
  • wapń,
  • fosfor,
  • błonnik.

Składniki odżywcze zawarte w czerwonych bananach korzystnie wpływają na zdrowie w następujący sposób:

  • Pomagają regulować ciśnienie krwi i zmniejszają ryzyko chorób serca.
  • Wzmacniają odporność.
  • Chronią wzrok, skórę i układ pokarmowy.

Czerwone banany a odchudzanie

Czerwone banany są dość kaloryczne, ale zawierają również dużo błonnika, który daje uczucie sytości. Dzięki temu czerwone banany mogą być pomocne w procesie odchudzania.

Spożywanie czerwonych bananów może pomóc w ograniczeniu podjadania między posiłkami, co może przyczynić się do zmniejszenia liczby przyjmowanych kalorii.

Jak jeść czerwone banany?

Czerwone banany można jeść na wiele sposobów. Można je spożywać na surowo jako przekąskę lub dodatek do deserów. Można je również upiec, co nada im jeszcze bardziej wyrazisty smak.

Takie banany sprawdzą się w każdym przepisie, gdzie wymaga się słodkości. Można je dodawać do smoothie, jogurtów, ciast, deserów czy nawet dań wytrawnych.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości