Wyglądają jak zepsute banany, ale są bardzo zdrowe. Jelita je uwielbiają

Czerwone banany to odmiana, która jest coraz bardziej popularna w Polsce. Choć ich skórka może odstraszać, owoce te są bardzo zdrowe i mają wiele cennych właściwości.

Dlaczego warto jeść czerwone banany?Dlaczego warto jeść czerwone banany?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Czerwone banany, pomimo swojego nietypowego wyglądu, kryją w sobie bogactwo cennych składników. Te małe czerwone owoce zaskakują nie tylko intensywną barwą, ale także korzystnym wpływem na zdrowie. Warto poznać ich tajemnice i dowiedzieć się, dlaczego powinnyśmy wprowadzić je do swojej diety.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Brioszka leopard szybko stanie się hitem w każdym domu. Przepadają za nią dzieci i dorośli

Czerwone banany – skarbnica składników odżywczych

Czerwone banany są bogate w składniki odżywcze, które korzystnie wpływają na zdrowie. Zawierają więcej potasu, witaminy C i beta-karotenu niż banany żółte.

Potas jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i mięśniowego. Pomaga regulować ciśnienie krwi i zmniejsza ryzyko chorób serca.

Witamina C jest silnym antyoksydantem, który chroni komórki przed uszkodzeniami. Pomaga również wzmacniać odporność.

Beta-karoten, czyli witaminę A, która jest ważna dla zdrowia oczu, skóry i układu odpornościowego.

Oprócz tego czerwone banany zawierają również inne składniki odżywcze, takie jak:

  • magnez,
  • żelazo,
  • mangan,
  • wapń,
  • fosfor,
  • błonnik.

Składniki odżywcze zawarte w czerwonych bananach korzystnie wpływają na zdrowie w następujący sposób:

  • Pomagają regulować ciśnienie krwi i zmniejszają ryzyko chorób serca.
  • Wzmacniają odporność.
  • Chronią wzrok, skórę i układ pokarmowy.

Czerwone banany a odchudzanie

Czerwone banany są dość kaloryczne, ale zawierają również dużo błonnika, który daje uczucie sytości. Dzięki temu czerwone banany mogą być pomocne w procesie odchudzania.

Spożywanie czerwonych bananów może pomóc w ograniczeniu podjadania między posiłkami, co może przyczynić się do zmniejszenia liczby przyjmowanych kalorii.

Jak jeść czerwone banany?

Czerwone banany można jeść na wiele sposobów. Można je spożywać na surowo jako przekąskę lub dodatek do deserów. Można je również upiec, co nada im jeszcze bardziej wyrazisty smak.

Takie banany sprawdzą się w każdym przepisie, gdzie wymaga się słodkości. Można je dodawać do smoothie, jogurtów, ciast, deserów czy nawet dań wytrawnych.

Wybrane dla Ciebie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy