Wyglądają jak zepsute banany, ale są bardzo zdrowe. Jelita je uwielbiają

Czerwone banany to odmiana, która jest coraz bardziej popularna w Polsce. Choć ich skórka może odstraszać, owoce te są bardzo zdrowe i mają wiele cennych właściwości.

Dlaczego warto jeść czerwone banany?Dlaczego warto jeść czerwone banany?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Czerwone banany, pomimo swojego nietypowego wyglądu, kryją w sobie bogactwo cennych składników. Te małe czerwone owoce zaskakują nie tylko intensywną barwą, ale także korzystnym wpływem na zdrowie. Warto poznać ich tajemnice i dowiedzieć się, dlaczego powinnyśmy wprowadzić je do swojej diety.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Brioszka leopard szybko stanie się hitem w każdym domu. Przepadają za nią dzieci i dorośli

Czerwone banany – skarbnica składników odżywczych

Czerwone banany są bogate w składniki odżywcze, które korzystnie wpływają na zdrowie. Zawierają więcej potasu, witaminy C i beta-karotenu niż banany żółte.

Potas jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i mięśniowego. Pomaga regulować ciśnienie krwi i zmniejsza ryzyko chorób serca.

Witamina C jest silnym antyoksydantem, który chroni komórki przed uszkodzeniami. Pomaga również wzmacniać odporność.

Beta-karoten, czyli witaminę A, która jest ważna dla zdrowia oczu, skóry i układu odpornościowego.

Oprócz tego czerwone banany zawierają również inne składniki odżywcze, takie jak:

  • magnez,
  • żelazo,
  • mangan,
  • wapń,
  • fosfor,
  • błonnik.

Składniki odżywcze zawarte w czerwonych bananach korzystnie wpływają na zdrowie w następujący sposób:

  • Pomagają regulować ciśnienie krwi i zmniejszają ryzyko chorób serca.
  • Wzmacniają odporność.
  • Chronią wzrok, skórę i układ pokarmowy.

Czerwone banany a odchudzanie

Czerwone banany są dość kaloryczne, ale zawierają również dużo błonnika, który daje uczucie sytości. Dzięki temu czerwone banany mogą być pomocne w procesie odchudzania.

Spożywanie czerwonych bananów może pomóc w ograniczeniu podjadania między posiłkami, co może przyczynić się do zmniejszenia liczby przyjmowanych kalorii.

Jak jeść czerwone banany?

Czerwone banany można jeść na wiele sposobów. Można je spożywać na surowo jako przekąskę lub dodatek do deserów. Można je również upiec, co nada im jeszcze bardziej wyrazisty smak.

Takie banany sprawdzą się w każdym przepisie, gdzie wymaga się słodkości. Można je dodawać do smoothie, jogurtów, ciast, deserów czy nawet dań wytrawnych.

Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀