Zaparz i pij przed snem. W nocy dosłownie spala tłuszcz na brzuchu i boczkach
Uznawana jest za jedną z najstarszych roślin leczniczych. Nazywa się ją bożą trawką, koniczyną grecką czy greckim sianem i uprawia w wielu krajach, również w Polsce. Jej nasiona są wykorzystywane do wspomagania leczenia wielu chorób, jednak największy wpływ mają na układ pokarmowy.
20.11.2023 | aktual.: 17.01.2024 13:14
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Dobroczynna kozieradka to roślina, która zawiera wiele cennych składników odżywczych. Kozieradkę kupić można w formie nasion, mieloną lub ekstraktu z nasion (w kapsułkach). Jedną z najpopularniejszych form spożywania kozieradki jest przyrządzanie na jej bazie naparu. Zobacz, dlaczego warto po niego sięgać.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kozieradka - spala tłuszcz i ułatwia odchudzanie
Kozieradka jest bardzo bogata w rozpuszczalny błonnik, który daje uczucie sytości i zapobiega podjadaniu między posiłkami. Błonnik wspomaga też pracę jelit i zapobiega zaparciom, co jest ważne dla prawidłowego wydalania toksyn z organizmu. Ponadto kozieradka nie tylko pomaga schudnąć, ale też poprawia stan skóry, włosów i paznokci. Zawarte w niej witaminy i minerały odżywiają i regenerują komórki, a także wzmacniają włosy i zapobiegają ich wypadaniu.
Jednak jedną z najważniejszych zalet kozieradki dla osób odchudzających się jest jej działanie termogeniczne - oznacza to, że zwiększa temperaturę ciała i przyspiesza metabolizm, co sprzyja spalaniu tłuszczu. Kozieradka ogranicza też wchłanianie tłuszczów i węglowodanów z pożywienia, dzięki czemu zapobiega odkładaniu się nadmiaru kalorii w postaci tkanki tłuszczowej.
Jak stosować kozieradkę? Pij napar
Kozieradkę wart spożywać nie tylko ze względu na jej właściwości wspierające proces odchudzania. Roślina ta zawiera wiele cennych składników odżywczych, takich jak białko, błonnik, witaminy A, B6 i C, kwas foliowy, żelazo, potas, cynk, sód, wapń, magnez i fosfor. Substancje te mają pozytywny wpływ na nasz organizm, poprawiając między innymi funkcjonowanie układu trawiennego, odpornościowego, krwionośnego i hormonalnego.
Chcąc skorzystać z dobroczynnych właściwości herbaty z kozieradki, należy pić ją regularnie, najlepiej dwa razy dziennie, przed śniadaniem i przed snem. Przygotowanie naparu z kozieradki jest bardzo proste. Wystarczy zalać dwie łyżeczki nasion kozieradki szklanką wrzącej wody i odstawić na pół godziny. Taką herbatę można pić lekko schłodzoną lub na ciepło, według własnego upodobania.