Dziadek nie doprawia domowego smalcu majerankiem. Inny składnik decyduje o sukcesie

Większość osób kojarzy smalec z majerankiem. Jest to klasyczny dodatek, który nadaje smalcowi wyrazistego smaku i aromatu. Jeśli lubicie smalec, to koniecznie wypróbujcie przepis mojego dziadka. Jestem pewny, że będziecie zachwyceni jego smakiem.

Chleb ze smalcemChleb ze smalcem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Majeranek w smalcu jest już tradycją, ale istnieje cała gama innych składników, które mogą uczynić go prawdziwym dziełem sztuki kulinarnej. Smalec to nie tylko smarowidło na kanapki - doskonale sprawdzi się także jako dodatek do różnych dań, od pierogów po zasmażaną kapustę czy bogatsze wersje łazanek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczona karkówka z owocowym dodatkiem. Rozpływa się w ustach

Dziadek nie doprawia domowego smalcu majerankiem

Mój dziadek to prawdziwy smakosz smalcu. Jego zdaniem, majeranek to zbyt banalna przyprawa, która nie podkreśla prawdziwego smaku tego przysmaku. Zamiast niego, dodaje do smalcu suszone śliwki.

Suszone śliwki to doskonały dodatek do smalcu. Nadają mu one słodko-kwaśnego smaku, który idealnie współgra z tłuszczem wieprzowym. Ponadto suszone śliwki są źródłem błonnika, potasu i witamin z grupy B.

Przepis na smalec z suszonymi śliwkami

Składniki:

  • 1 kg słoniny,
  • 300 g karkówki,
  • 200 g wędzonego boczku,
  • 1 garść suszonych śliwek,
  • 1 duża cebula,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 2-3 liście laurowe,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój słoninę i boczek w kostkę, a karkówkę zmiel na grubych oczkach maszynki.
  2. W garnku o grubym dnie roztop słoninę na minimalnym ogniu. Dodaj boczek i kontynuuj podgrzewanie.
  3. W międzyczasie podsmaż zmieloną karkówkę do momentu, aż mięso się zrumieni.
  4. Dodaj cebulę i pokrojone w paseczki śliwki. Włóż liście laurowe, dopraw solą i pieprzem, następnie wymieszaj.
  5. Zwiększ intensywność ognia i smaż przez ok. 10 minut. Dodaj czosnek 2-3 minuty przed końcem i kontynuuj smażenie, aż czosnek uwolni swój aromat.
  6. Przełóż smalec do słoików i pozostaw do ostygnięcia. Gotowy smalec zetnie się, tworząc kremową konsystencję idealną do spożycia.

Przygotowanie smalcu z suszonymi śliwkami nie jest trudne. Wystarczy, że będziecie postępować zgodnie z przepisem. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej