Smakuje jak prawdziwy smalec, a nie zawiera ani grama mięsa. Mięsożercy się nie zorientują
12.06.2023 06:02, aktual.: 08.08.2023 13:51
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Wegański smalec z fasoli to świetny przepis na smarowidło do kanapek. Dzięki odpowiednim przyprawom pokochają go nawet mięsożercy.
Wegańska kuchnia nabiera rozpędu i staje się coraz popularniejsza. Nawet jeśli jesteś fanem mięsa i nie planujesz z niego zrezygnować, to warto sięgnąć po inne smaki i otworzyć się na poznawanie nowości. Smalec z białej fasoli z puszki z dodatkiem jabłka i majeranku świetnie sprawdzi się jak pyszna pasta kanapkowa. Posmaruj nią świeże pieczywo i dodaj plasterki ogórka kiszonego lub małosolnego, a zdecydowanie nie pożałujesz. Chociaż moi domownicy na co dzień chętnie jedzą mięso, to ten smalec znika tak szybko, że czasem sama się nie załapię na jego porcję.
Wegański smalec z fasoli
Składniki:
- 800 g białej fasoli z puszki (łącznie z zalewą)
- 2 cebule
- 1 jabłko
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka suszonego majeranku
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Cebulę obieram i kroję w drobną kosteczkę. Podsmażam na rozgrzanym oleju, aż apetycznie się zeszkli.
- Fasolę odsączam z zalewy i przekładam do miski. Blenduję na jednolitą masę i doprawiam solą oraz pieprzem.
- Do fasolowej masy dorzucam podsmażoną cebulkę, majeranek i starte na małych oczkach jabłko (bez skórki). Dokładnie mieszam.
- Szczelnie zamykam i odstawiam do lodówki, aby smaki się przegryzły. Pasta najlepiej smakuje na następny dzień.
Kluczowe jest odpowiednie odsączenie fasoli z wody, aby smalec nie był za bardzo gęsty. Jeśli masa jest za gęsta, dodaję łyżkę wody i ponownie blenduję. Sól możesz zastąpić sosem sojowym i doprawić dodatkowo masę wędzoną papryką. Jeśli masz w swoim domu suchą fasolę, to również sprawdzi się do przygotowania smalcu. Namocz wcześniej ok. 200 gramów, a następnie ugotuj.
Czy smalec z fasoli jest zdrowy?
Tradycyjny smalec powstaje z wieprzowego tłuszczu, co sprawia, że nie jest zbyt zdrowym elementem naszej diety. Wegańska wersja pod tym kątem wypada znacznie lepiej. Fasola jest bogatym źródłem białka oraz błonnika, który korzystnie wpływa na regulację procesów trawiennych w naszym organizmie. Dodatkowo w fasoli możemy znaleźć mnóstwo ważnych witamin i składników mineralnych, takich jak żelazo, wapń, cynk, magnez, witaminy A, E czy też K. Ma również niski indeks glikemiczny, dzięki czemu wegański smalec może sprawdzić się na diecie osób z insulinoopornością.