Wystarczy 1 łyżeczka do kawy. Taką piją Greczynki i mają szczupłe figury

Podczas gdy w Polsce nadal króluje "biała kawa", w Grecji o wiele większą popularność zdobywa kawa z dodatkiem, który wielu osobom kojarzy się z wytrawną kuchnią. Taki napój tradycyjnie jest gotowany w tygielku briki, czyli w miedzianym garnuszku, od wewnątrz pokrytym cynkiem. Kremowy dodatek do kawy wzbogaca ją o składniki przyczyniające się do utraty wagi.

Kawa z tahiną jest kremowa i naturalnie słodkaKawa z tahiną jest kremowa i naturalnie słodka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Polki coraz częściej eksperymentują z dodatkami do kawy. Szczypta cynamonu, kardamonu, a może mała łyżeczka oliwy z oliwek? Korzyści z miksowania kawy z przyprawami i zdrowymi tłuszczami są wymierne. Jednak na popularność napoju przekłada się nie tylko aspekt zdrowotny, ale także walory smakowe. W końcu dla wielu osób filiżanka porannej kawy to rytuał, pozwalający na chwilę odprężenia przed pracą. To sposób na zebranie myśli i sił do działania. Kawa, która nie smakuje, przyniesie zupełnie odwrotny efekt.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Indyk tahini

Jak Greczynki przygotowują kawę?

Greczynki chętnie spożywają kawę z dodatkiem pasty sezamowej, czyli tahini. Ten nietypowy dodatek do "napoju bogów" jest nie tylko zdrowy, ale także wyjątkowo smaczny – nadaje kawie słodkich, lekko orzechowych nut i kremowej konsystencji. Sprawia, że zostaje ona wzbogacona w pełnowartościowe białko i nienasycone kwasy tłuszczowe, które pomagają w redukcji "złego" cholesterolu. Tahini jest również znane jako źródło przeciwutleniaczy, chroniąc i pomagając w regeneracji uszkodzonych komórek.

Popularna na całym świecie pasta pochodzi z Azji i Bliskiego Wschodu, jest przygotowywana z prażonych ziaren sezamu. Jej zastosowanie w kuchni nie ma ograniczeń – może być dodawana do koktajli, hummusu lub chałwy. Świetnie sprawdza się w deserach, ale także jako dodatek do ramenu.

Chcąc przygotować kawę z tahini, wystarczy wymieszać 1 łyżeczkę pasty z gorącą wodą, a następnie dodać do espresso. Jeśli masz ochotę na zabieloną wersję, dodaj spienione mleko. Niektóre Greczynki słodzą kawę z tahini miodem.

Jak kawa z tahini wpływa na organizm?

Regularne spożywanie kawy z dodatkiem tahini może przyczynić się do opóźnienia procesów starzenia się organizmu. Wpływa na obniżanie poziomu cholesterolu i zmniejsza ryzyko cukrzycy, ponieważ nie powoduje skoku glikemicznego. Pomaga w łagodzeniu stanów zapalnych, sprzyja poprawie pamięci i koncentracji. Dodatkowo, napój ten może wspomagać proces odchudzania, czyniąc go interesującym wyborem dla wszystkich, którzy pragną dbać o swoje zdrowie i prawidłową wagę ciała.

Należy pamiętać o tym, że w zachowaniu zdrowej wagi ciała kluczowe znaczenie odgrywa prawidłowa homeostaza w organizmie. Wpływają na nią wszystkie nawyki – nie tylko żywieniowe, ale także związane z poziomem stresu, odpoczynkiem i aktywnością fizyczną.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej