Wystarczy 1 łyżeczka do kawy. Taką piją Greczynki i mają szczupłe figury

Podczas gdy w Polsce nadal króluje "biała kawa", w Grecji o wiele większą popularność zdobywa kawa z dodatkiem, który wielu osobom kojarzy się z wytrawną kuchnią. Taki napój tradycyjnie jest gotowany w tygielku briki, czyli w miedzianym garnuszku, od wewnątrz pokrytym cynkiem. Kremowy dodatek do kawy wzbogaca ją o składniki przyczyniające się do utraty wagi.

Kawa z tahiną jest kremowa i naturalnie słodkaKawa z tahiną jest kremowa i naturalnie słodka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Polki coraz częściej eksperymentują z dodatkami do kawy. Szczypta cynamonu, kardamonu, a może mała łyżeczka oliwy z oliwek? Korzyści z miksowania kawy z przyprawami i zdrowymi tłuszczami są wymierne. Jednak na popularność napoju przekłada się nie tylko aspekt zdrowotny, ale także walory smakowe. W końcu dla wielu osób filiżanka porannej kawy to rytuał, pozwalający na chwilę odprężenia przed pracą. To sposób na zebranie myśli i sił do działania. Kawa, która nie smakuje, przyniesie zupełnie odwrotny efekt.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Indyk tahini

Jak Greczynki przygotowują kawę?

Greczynki chętnie spożywają kawę z dodatkiem pasty sezamowej, czyli tahini. Ten nietypowy dodatek do "napoju bogów" jest nie tylko zdrowy, ale także wyjątkowo smaczny – nadaje kawie słodkich, lekko orzechowych nut i kremowej konsystencji. Sprawia, że zostaje ona wzbogacona w pełnowartościowe białko i nienasycone kwasy tłuszczowe, które pomagają w redukcji "złego" cholesterolu. Tahini jest również znane jako źródło przeciwutleniaczy, chroniąc i pomagając w regeneracji uszkodzonych komórek.

Popularna na całym świecie pasta pochodzi z Azji i Bliskiego Wschodu, jest przygotowywana z prażonych ziaren sezamu. Jej zastosowanie w kuchni nie ma ograniczeń – może być dodawana do koktajli, hummusu lub chałwy. Świetnie sprawdza się w deserach, ale także jako dodatek do ramenu.

Chcąc przygotować kawę z tahini, wystarczy wymieszać 1 łyżeczkę pasty z gorącą wodą, a następnie dodać do espresso. Jeśli masz ochotę na zabieloną wersję, dodaj spienione mleko. Niektóre Greczynki słodzą kawę z tahini miodem.

Jak kawa z tahini wpływa na organizm?

Regularne spożywanie kawy z dodatkiem tahini może przyczynić się do opóźnienia procesów starzenia się organizmu. Wpływa na obniżanie poziomu cholesterolu i zmniejsza ryzyko cukrzycy, ponieważ nie powoduje skoku glikemicznego. Pomaga w łagodzeniu stanów zapalnych, sprzyja poprawie pamięci i koncentracji. Dodatkowo, napój ten może wspomagać proces odchudzania, czyniąc go interesującym wyborem dla wszystkich, którzy pragną dbać o swoje zdrowie i prawidłową wagę ciała.

Należy pamiętać o tym, że w zachowaniu zdrowej wagi ciała kluczowe znaczenie odgrywa prawidłowa homeostaza w organizmie. Wpływają na nią wszystkie nawyki – nie tylko żywieniowe, ale także związane z poziomem stresu, odpoczynkiem i aktywnością fizyczną.

Wybrane dla Ciebie

Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Ogórki kiszone podaję na słodko. Najpierw się dziwią, potem biorą dokładkę
Ogórki kiszone podaję na słodko. Najpierw się dziwią, potem biorą dokładkę
Biorę mięso z kurczaka i 3 przyprawy. Po chwili mam górę pysznych pulpecików
Biorę mięso z kurczaka i 3 przyprawy. Po chwili mam górę pysznych pulpecików
Wielu wylewa do zlewu, a szkoda. To babciny sposób na podkręcenie smaku zupy
Wielu wylewa do zlewu, a szkoda. To babciny sposób na podkręcenie smaku zupy
Wymieszaj z serkiem wiejskim i zajadaj na śniadanie. To połączenie działa zbawiennie na jelita
Wymieszaj z serkiem wiejskim i zajadaj na śniadanie. To połączenie działa zbawiennie na jelita