Wystarczy 1 łyżeczka do kawy. Taką piją Greczynki i mają szczupłe figury
Podczas gdy w Polsce nadal króluje "biała kawa", w Grecji o wiele większą popularność zdobywa kawa z dodatkiem, który wielu osobom kojarzy się z wytrawną kuchnią. Taki napój tradycyjnie jest gotowany w tygielku briki, czyli w miedzianym garnuszku, od wewnątrz pokrytym cynkiem. Kremowy dodatek do kawy wzbogaca ją o składniki przyczyniające się do utraty wagi.
Polki coraz częściej eksperymentują z dodatkami do kawy. Szczypta cynamonu, kardamonu, a może mała łyżeczka oliwy z oliwek? Korzyści z miksowania kawy z przyprawami i zdrowymi tłuszczami są wymierne. Jednak na popularność napoju przekłada się nie tylko aspekt zdrowotny, ale także walory smakowe. W końcu dla wielu osób filiżanka porannej kawy to rytuał, pozwalający na chwilę odprężenia przed pracą. To sposób na zebranie myśli i sił do działania. Kawa, która nie smakuje, przyniesie zupełnie odwrotny efekt.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Indyk tahini
Jak Greczynki przygotowują kawę?
Greczynki chętnie spożywają kawę z dodatkiem pasty sezamowej, czyli tahini. Ten nietypowy dodatek do "napoju bogów" jest nie tylko zdrowy, ale także wyjątkowo smaczny – nadaje kawie słodkich, lekko orzechowych nut i kremowej konsystencji. Sprawia, że zostaje ona wzbogacona w pełnowartościowe białko i nienasycone kwasy tłuszczowe, które pomagają w redukcji "złego" cholesterolu. Tahini jest również znane jako źródło przeciwutleniaczy, chroniąc i pomagając w regeneracji uszkodzonych komórek.
Popularna na całym świecie pasta pochodzi z Azji i Bliskiego Wschodu, jest przygotowywana z prażonych ziaren sezamu. Jej zastosowanie w kuchni nie ma ograniczeń – może być dodawana do koktajli, hummusu lub chałwy. Świetnie sprawdza się w deserach, ale także jako dodatek do ramenu.
Chcąc przygotować kawę z tahini, wystarczy wymieszać 1 łyżeczkę pasty z gorącą wodą, a następnie dodać do espresso. Jeśli masz ochotę na zabieloną wersję, dodaj spienione mleko. Niektóre Greczynki słodzą kawę z tahini miodem.
Jak kawa z tahini wpływa na organizm?
Regularne spożywanie kawy z dodatkiem tahini może przyczynić się do opóźnienia procesów starzenia się organizmu. Wpływa na obniżanie poziomu cholesterolu i zmniejsza ryzyko cukrzycy, ponieważ nie powoduje skoku glikemicznego. Pomaga w łagodzeniu stanów zapalnych, sprzyja poprawie pamięci i koncentracji. Dodatkowo, napój ten może wspomagać proces odchudzania, czyniąc go interesującym wyborem dla wszystkich, którzy pragną dbać o swoje zdrowie i prawidłową wagę ciała.
Należy pamiętać o tym, że w zachowaniu zdrowej wagi ciała kluczowe znaczenie odgrywa prawidłowa homeostaza w organizmie. Wpływają na nią wszystkie nawyki – nie tylko żywieniowe, ale także związane z poziomem stresu, odpoczynkiem i aktywnością fizyczną.