Wystarczy cebula i pokrywka od słoika. Ten sposób pokazał mi znajomy z Azji

Cebula zawsze była popularnym składnikiem wielu dań, a ostatnio zyskała nową, efektowną odsłonę. Cebulowy kwiat jest doskonałym uzupełnieniem imprezowego stołu. Bardziej niż pewne jest to, że wszyscy będą cię dopytywać, jak przygotować tę prostą, ale efektowną przekąskę.

Przygotuj cebulę i nakrętkę, a wyczarujesz efektowną przekąskęPrzygotuj cebulę i nakrętkę, a wyczarujesz efektowną przekąskę
Źródło zdjęć: © mat. własne | Pyszności

W każdej kulturze można znaleźć dania o osobliwym wyglądzie. Jednym z takich przysmaków jest chiński cebulowy kwiat. W Europie nie jest zbyt popularny i niewiele osób wie, jak go przygotować, ale jest to bardzo proste. Ja przepis otrzymałam od znajomego o polsko-chińskich korzeniach. Wystarczy cebula i nakrętka do słoika, aby wyczarować tę genialną przystawkę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hummus w trzech pysznych odsłonach. Klasyczny, z bobem i z burakiem zachwyci każdego

Efektowna przekąska z cebuli. Weź nakrętkę i nóż

Planując urodzinową imprezę czy domówkę, warto przygotować coś wyjątkowego. Koreczki i tortille mogą się znudzić, a inne przystawki bywają zbyt pracochłonne. Proponujemy prosty sposób na efektowną, ciepłą przekąskę, idealną dla miłośników krążków cebulowych.

Ostatnio ten przepis zdobywa popularność w internecie i coraz więcej osób zaczyna go próbować. Całkowity koszt tej przekąski to tylko kilka złotych. Niewymagane jest żadne specjalne urządzenie, wystarczy nóż i pokrywka do słoika, które z pewnością znajdziesz w domu.

Cebula uwielbiana jest niemalże w każdej postaci. Nic dziwnego, ponieważ potrafi naprawdę zaskoczyć. Smażona cebulka jest przysmakiem wielu, a kiedy dodamy do tego panierkę, powstaje prawdziwe kulinarne szaleństwo. Do cebulowego kwiatu możesz podać sos na bazie śmietany i koncentratu pomidorowego.

Wykorzystaj zakrętkę, by stworzyć efektowną przekąskę z cebuli
Wykorzystaj zakrętkę, by stworzyć efektowną przekąskę z cebuli © mat. własne | Pyszności

Chiński cebulowy kwiat. Przepis

Składniki:

  • 1 duża cebula,
  • 1 jajko,
  • sól, pieprz,
  • słodka papryka mielona, suszony tymianek,
  • mąka ryżowa (lub pszenna),
  • olej do smażenia,
  • 50 ml mleka.

Przygotowanie:

  1. Najpierw obierz cebulę z brązowej łupiny i umieść ją na pokrywce słoika, aby się nie przesuwała. Następnie nacinaj cebulę na krzyż, starając się nie przeciąć jej do samego końca. Pokrywka pomoże zatrzymać ostrze w odpowiednim miejscu.
  2. Rozchyl piórka cebuli, aby przypominały kształtem kwiat.
  3. Wrzuć cebulę do naczynia z zimną wodą i pozostaw na godzinę, aby warzywo było całkowicie zanurzone.
  4. W osobnej misce wymieszaj jajka, mleko i przyprawy, a obok postaw talerz z mąką. Osuszoną cebulę zanurz w jajku, a następnie obtocz w mące. Powtórz ten proces dwukrotnie.
  5. Rozgrzej olej i smaż cebulę, aż nabierze złocistego koloru. Cebulowy kwiat serwuj na ciepło wraz z ulubionym sosem.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem