Wystarczy wsypać mąkę do bulionu z kurczaka. Powstanie danie, które cała rodzina zje ze smakiem
Pyszne, chrupiące pierożki smażone z kurczakiem, warzywami i aromatycznym farszem to prosty przepis na efektowny obiad dla całej rodziny.
12.07.2023 13:30
Pierogi kojarzą się nam przede wszystkim z miękkim ciastem i farszem, najczęściej z twarogu, mielonego mięsa lub kapusty i grzybów. Świat pierogów obfituje jednak w mnóstwo różnych smaków, inspirowanych bliższymi i dalszymi kuchniami. Moi bliscy pokochali ten przepis od pierwszego pierożka. I nic w tym dziwnego, bo delikatnie chrupiące ciasto skrywa w sobie pełen smaków farsz z dodatkiem warzyw i aromatycznych przypraw. Świetnie sprawdzą się zarówno jako danie obiadowe, jak i efektowna przekąska na imprezę. Przygotowanie jest prostsze, niż mogłoby się wydawać, a końcowy efekt pokochają wszyscy w twoim domu.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo
Smażone pierożki z kurczakiem
Składniki:
- 2 duże udka z kurczaka,
- 1 cebula,
- 2 marchewki,
- 2 liście laurowe,
- 3-4 ziela angielskiego,
- około 1.5 litra wody,
- 400 g mąki,
- 1 jajo.
Farsz:
- 1 cebula,
- 1 czerwona papryka,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- 1/2 łyżeczki kminu mielonego,
- 1 łyżeczka curry,
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 1 łyżeczka soli.
Sposób przygotowania: