Wystarczy wsypać mąkę do bulionu z kurczaka. Powstanie danie, które cała rodzina zje ze smakiem

Pyszne, chrupiące pierożki smażone z kurczakiem, warzywami i aromatycznym farszem to prosty przepis na efektowny obiad dla całej rodziny.

Smażone pierożki z kurczakiem- PysznościSmażone pierożki z kurczakiem - Pyszności
Ewa

Pierogi kojarzą się nam przede wszystkim z miękkim ciastem i farszem, najczęściej z twarogu, mielonego mięsa lub kapusty i grzybów. Świat pierogów obfituje jednak w mnóstwo różnych smaków, inspirowanych bliższymi i dalszymi kuchniami. Moi bliscy pokochali ten przepis od pierwszego pierożka. I nic w tym dziwnego, bo delikatnie chrupiące ciasto skrywa w sobie pełen smaków farsz z dodatkiem warzyw i aromatycznych przypraw. Świetnie sprawdzą się zarówno jako danie obiadowe, jak i efektowna przekąska na imprezę. Przygotowanie jest prostsze, niż mogłoby się wydawać, a końcowy efekt pokochają wszyscy w twoim domu.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Smażone pierożki z kurczakiem

Składniki:

  • 2 duże udka z kurczaka,
  • 1 cebula,
  • 2 marchewki,
  • 2 liście laurowe,
  • 3-4 ziela angielskiego,
  • około 1.5 litra wody,
  • 400 g mąki,
  • 1 jajo.

Farsz:

  • 1 cebula,
  • 1 czerwona papryka,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 1/2 łyżeczki kminu mielonego,
  • 1 łyżeczka curry,
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 1 łyżeczka soli.

Sposób przygotowania:

1. Na patelni rozgrzewam masło lub olej roślinny i wkładam udka. Dorzucam obraną i przekrojoną na pół cebulę i podsmażam. Gdy się zarumieni z jednej strony, przewracam na drugą i dodaję pokrojone na mniejsze części marchewki, liście laurowe, obrany czosnek oraz ziele angielskie. Zalewam wodą, solę i gotuję pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie.

Obrazek
Smażone pierożki- Pyszności

2. Z przestudzonego bulionu wyciągam mięso i warzywa. Do płynu dodaję mąkę i mieszam, aż powstanie ciasto.

Ciasto z bulionu- Pyszności
Ciasto z bulionu- Pyszności

3. Na oleju podsmażam posiekaną cebulę i drobno pokrojoną paprykę. Po chwili dorzucam również pokrojone mięso z ugotowanych udek oraz natkę pietruszki. Doprawiam słodką papryką, kminem, curry oraz solą.

Farsz do pierożków- Pyszności
Farsz do pierożków- Pyszności

4. Do przygotowanego wcześniej ciasta dodaję jajko i wyrabiam, aż będzie elastyczne. Odrywam porcje ciasta, formuję kulki i rozgniatam je na placek na blacie podsypanym mąką. Wykładam część farszu i składam ciasto na pół. Brzegi dokładnie zaklejam widelcem.

Smażone pierożki z farszem- Pyszności
Smażone pierożki z farszem- Pyszności

5. Pierogi wrzucam na głęboki, rozgrzany olej i smażę, aż staną się rumiane. Po wyciągnięciu z tłuszczu odkładam na chwilę na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Obrazek
Smażone pierożki z kurczakiem- Pyszności

6. Gotowe pierożki przekładam na talerz i serwuję moim bliskim. Smacznego!

Obrazek
Smażone pierożki z kurczakiem- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą