PrzepisWystarczy wsypać mąkę do bulionu z kurczaka. Powstanie danie, które cała rodzina zje ze smakiem

Wystarczy wsypać mąkę do bulionu z kurczaka. Powstanie danie, które cała rodzina zje ze smakiem

Smażone pierożki z kurczakiem - Pyszności
Smażone pierożki z kurczakiem - Pyszności
Ewa
12.07.2023 13:30

Pyszne, chrupiące pierożki smażone z kurczakiem, warzywami i aromatycznym farszem to prosty przepis na efektowny obiad dla całej rodziny.

Pierogi kojarzą się nam przede wszystkim z miękkim ciastem i farszem, najczęściej z twarogu, mielonego mięsa lub kapusty i grzybów. Świat pierogów obfituje jednak w mnóstwo różnych smaków, inspirowanych bliższymi i dalszymi kuchniami. Moi bliscy pokochali ten przepis od pierwszego pierożka. I nic w tym dziwnego, bo delikatnie chrupiące ciasto skrywa w sobie pełen smaków farsz z dodatkiem warzyw i aromatycznych przypraw. Świetnie sprawdzą się zarówno jako danie obiadowe, jak i efektowna przekąska na imprezę. Przygotowanie jest prostsze, niż mogłoby się wydawać, a końcowy efekt pokochają wszyscy w twoim domu.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Smażone pierożki z kurczakiem

Składniki:

  • 2 duże udka z kurczaka,
  • 1 cebula,
  • 2 marchewki,
  • 2 liście laurowe,
  • 3-4 ziela angielskiego,
  • około 1.5 litra wody,
  • 400 g mąki,
  • 1 jajo.

Farsz:

  • 1 cebula,
  • 1 czerwona papryka,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 1/2 łyżeczki kminu mielonego,
  • 1 łyżeczka curry,
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 1 łyżeczka soli.

Sposób przygotowania:

1. Na patelni rozgrzewam masło lub olej roślinny i wkładam udka. Dorzucam obraną i przekrojoną na pół cebulę i podsmażam. Gdy się zarumieni z jednej strony, przewracam na drugą i dodaję pokrojone na mniejsze części marchewki, liście laurowe, obrany czosnek oraz ziele angielskie. Zalewam wodą, solę i gotuję pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie.

Smażone pierożki- Pyszności
Smażone pierożki- Pyszności

2. Z przestudzonego bulionu wyciągam mięso i warzywa. Do płynu dodaję mąkę i mieszam, aż powstanie ciasto.

Ciasto z bulionu- Pyszności
Ciasto z bulionu- Pyszności

3. Na oleju podsmażam posiekaną cebulę i drobno pokrojoną paprykę. Po chwili dorzucam również pokrojone mięso z ugotowanych udek oraz natkę pietruszki. Doprawiam słodką papryką, kminem, curry oraz solą.

Farsz do pierożków- Pyszności
Farsz do pierożków- Pyszności

4. Do przygotowanego wcześniej ciasta dodaję jajko i wyrabiam, aż będzie elastyczne. Odrywam porcje ciasta, formuję kulki i rozgniatam je na placek na blacie podsypanym mąką. Wykładam część farszu i składam ciasto na pół. Brzegi dokładnie zaklejam widelcem.

Smażone pierożki z farszem- Pyszności
Smażone pierożki z farszem- Pyszności

5. Pierogi wrzucam na głęboki, rozgrzany olej i smażę, aż staną się rumiane. Po wyciągnięciu z tłuszczu odkładam na chwilę na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Smażone pierożki z kurczakiem- Pyszności
Smażone pierożki z kurczakiem- Pyszności

6. Gotowe pierożki przekładam na talerz i serwuję moim bliskim. Smacznego!

Smażone pierożki z kurczakiem- Pyszności
Smażone pierożki z kurczakiem- Pyszności
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także