PrzepisSzybki sposób na chrupiącą przekąskę. Te krążki robią furorę na każdej imprezie

Szybki sposób na chrupiącą przekąskę. Te krążki robią furorę na każdej imprezie

Chrupiące krążki z parówek- Pyszności
Chrupiące krążki z parówek- Pyszności
Ewa

01.07.2023 16:45

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Chrupiące krążki hot-dogowe z parówek to przepis na zaskakującą przekąską idealną na imprezę. Proste w przygotowaniu, szybkie i bardzo smaczne.

Chociaż krążki kojarzą się przede wszystkim z cebulą, to w moim domu pojawiają się również w wersji hot-dogowej. Parówki w chrupkiej panierce z dodatkiem przypraw to hit każdej imprezy. Błyskawicznie znikają z talerzy, na szczęście jednak ich przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil. Wszystko, czego potrzebujesz to parówki, kilka składników, olej i patelnia. W kilku prostych krokach otrzymasz kreatywną i smaczną przekąskę, idealną na każdą okazję. Dorzuć do nich swój ulubiony sos i gotowe.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Chrupiące krążki hot-dogowe

Składniki:

  • 4 drobiowe parówki,
  • 2 jaja,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • łyżeczka kminu rzymskiego,
  • łyżeczka suszonego czosnku,
  • 1.5 łyżeczki soli,
  • 1 szklanka bułki tartej.

Sposób przygotowania:

1. Jajka wbijam do miski. Dodaję do nich słodką paprykę, suszony czosnek, mąkę pszenną oraz sól i całość mieszam przy pomocy kuchenne rózgi lub widelca.

Ciasto do chrupiących krążków- Pyszności
Ciasto do chrupiących krążków- Pyszności

2. Dobrej jakości parówki z wysoką zawartością mięsa kroję na cztery długie paski. Każdy z nich zawijam i zabezpieczam wykałaczką, tworząc krążek.

Krążki z parówek- Pyszności
Krążki z parówek- Pyszności

3. Parówkowe krążki zanurzam w przygotowanym cieście. Powinno dokładnie otulić kawałki mięsa.

4. W głębokim talerzu umieszczam bułkę tartą i wrzucam do niej zanurzone wcześniej w cieście parówki.

5. W patelni rozgrzewam dużą ilość oleju i smażę przygotowane krążki do momentu, aż się zarumienią. Nie wrzucam zbyt dużej ilości jednocześnie, żeby nie obniżyć znacząco temperatury oleju.

Smażenie krążków hot-dogowych- Pyszności
Smażenie krążków hot-dogowych- Pyszności

6. Usmażone parówki odsączam z nadmiaru tłuszczu na kawałku ręcznika papierowego, żeby nie były zbyt ciężkie. Przekładam na talerz. Możesz je podać z ulubionym dipem, świetnie sprawdzi się sos BBQ, tysiąca wysp, czy nawet zwykły ketchup. Posypuję posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem i gotowe.Smacznego!

Chrupiące krążki z parówek w panierce- Pyszności
Chrupiące krążki z parówek w panierce- Pyszności
przekąskaprzepisparówki