Youtuber spróbował polskich pierogów. Jego mina mówi sama za siebie

Andre Traveler, youtuber i miłośnik jedzenia, postanowił wybrać się do polskiej restauracji w Londynie. Spróbował pierogów i... wszystko stało się jasne. Jak w oczach blogera wypadła knajpka "Mamuśka" i serwowane tam polskie potrawy?

Czy pierogi posmakowały youtuberowi?Czy pierogi posmakowały youtuberowi?
Źródło zdjęć: © YouTube

Kuchnia polska to prawdziwy kulinarny skarb. Jasne, nie jesteśmy w tej kwestii obiektywni. To zdanie wydają się jednak potwierdzać relacje obcokrajowców, którym dane było spróbować pierogów, schabowego, bigosu czy żurku. No bo jak tu się nie zachwycać tymi pysznymi dobrodziejstwami?

Kolejnym objawem tego, że kuchnia polska jest relatywnie (bo może nie aż tak jak kuchnia włoska czy japońska) popularna w dużej części świata, jest to, że w różnych zakątkach globu powstają restauracje serwujące właśnie polskie jadło. Przy okazji mistrzostw świata w piłkę nożną mieliśmy na przykład okazję przekonać się, jakim ruchem cieszy się restauracja "Polka" w... Katarze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szybki przepis dla dzieci

Dzisiejsza relacja, którą chcemy ci przedstawić, pochodzi z zupełnie innego zakątka Ziemi. Przenosimy się bowiem do Londynu, gdzie znajduje się restauracja "Mamuśka". Nazwa oryginalna, a jak jedzenie? O tym przekonał się Andre Traveler — youtuber, podróżnik i pasjonat różnych kuchni i kultur.

Youtuber w polskiej restauracji w Londynie

Andrew zawitał do "Mamuśki" za sprawą, jak powiedział, tęskniącymi za kuchnią polską kubkami smakowymi. Polskim zwyczajem rozpoczął od zamówienia piwa, a następnie dokładnie przyjrzał się karcie dań. Rzeczywiście, trudno wyobrazić sobie menu, które lepiej prezentowałoby kuchnię polską w całej okazałości. W ofercie "Mamuśki" znajdziemy między innymi pierogi, białą kiełbasę, sałatkę jarzynową, oscypki i bigos.

Andre postawił na pierogi i bigos
Andre postawił na pierogi i bigos © YouTube

Ostatecznie Andre, za namową kelnerki, postawił na mix różnych pierogów i letni bigos z tłuczonymi ziemniakami. Brzmi doskonale, prawda? Uważamy, że te konkretne dania są w sam raz na podanie ich obcokrajowcowi w ramach "wypróbowania" polskiej kuchni. Ale co na to Andre?

Już po pierwszym kęsie bigosu, z ust youtubera dało się słyszeć miłe westchnięcie. "Dobre jedzenie!" - powiedział po polsku. Po chwili, gdy spróbował pierogów, to pozytywne wrażenie się umocniło. "Pyszne jedzenie, dobra restauracja" - przyznał zadowolony. Dodał również, że pierogi są nie tylko smaczne, ale i bardzo sycące. Zjadł dwa i już był pełny. I po raz kolejny kuchnia polska wyszła obronną ręką!

Taste of Poland In London Restaurant | Pierogi & Bigos 🇵🇱

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej