Youtuber spróbował polskich pierogów. Jego mina mówi sama za siebie

Andre Traveler, youtuber i miłośnik jedzenia, postanowił wybrać się do polskiej restauracji w Londynie. Spróbował pierogów i... wszystko stało się jasne. Jak w oczach blogera wypadła knajpka "Mamuśka" i serwowane tam polskie potrawy?

Czy pierogi posmakowały youtuberowi?Czy pierogi posmakowały youtuberowi?
Źródło zdjęć: © YouTube

Kuchnia polska to prawdziwy kulinarny skarb. Jasne, nie jesteśmy w tej kwestii obiektywni. To zdanie wydają się jednak potwierdzać relacje obcokrajowców, którym dane było spróbować pierogów, schabowego, bigosu czy żurku. No bo jak tu się nie zachwycać tymi pysznymi dobrodziejstwami?

Kolejnym objawem tego, że kuchnia polska jest relatywnie (bo może nie aż tak jak kuchnia włoska czy japońska) popularna w dużej części świata, jest to, że w różnych zakątkach globu powstają restauracje serwujące właśnie polskie jadło. Przy okazji mistrzostw świata w piłkę nożną mieliśmy na przykład okazję przekonać się, jakim ruchem cieszy się restauracja "Polka" w... Katarze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szybki przepis dla dzieci

Dzisiejsza relacja, którą chcemy ci przedstawić, pochodzi z zupełnie innego zakątka Ziemi. Przenosimy się bowiem do Londynu, gdzie znajduje się restauracja "Mamuśka". Nazwa oryginalna, a jak jedzenie? O tym przekonał się Andre Traveler — youtuber, podróżnik i pasjonat różnych kuchni i kultur.

Youtuber w polskiej restauracji w Londynie

Andrew zawitał do "Mamuśki" za sprawą, jak powiedział, tęskniącymi za kuchnią polską kubkami smakowymi. Polskim zwyczajem rozpoczął od zamówienia piwa, a następnie dokładnie przyjrzał się karcie dań. Rzeczywiście, trudno wyobrazić sobie menu, które lepiej prezentowałoby kuchnię polską w całej okazałości. W ofercie "Mamuśki" znajdziemy między innymi pierogi, białą kiełbasę, sałatkę jarzynową, oscypki i bigos.

Andre postawił na pierogi i bigos
Andre postawił na pierogi i bigos © YouTube

Ostatecznie Andre, za namową kelnerki, postawił na mix różnych pierogów i letni bigos z tłuczonymi ziemniakami. Brzmi doskonale, prawda? Uważamy, że te konkretne dania są w sam raz na podanie ich obcokrajowcowi w ramach "wypróbowania" polskiej kuchni. Ale co na to Andre?

Już po pierwszym kęsie bigosu, z ust youtubera dało się słyszeć miłe westchnięcie. "Dobre jedzenie!" - powiedział po polsku. Po chwili, gdy spróbował pierogów, to pozytywne wrażenie się umocniło. "Pyszne jedzenie, dobra restauracja" - przyznał zadowolony. Dodał również, że pierogi są nie tylko smaczne, ale i bardzo sycące. Zjadł dwa i już był pełny. I po raz kolejny kuchnia polska wyszła obronną ręką!

Taste of Poland In London Restaurant | Pierogi & Bigos 🇵🇱

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Wielozadaniowiec do zupy i marynat. Zrób go od zera jak Ewa Wachowicz
Wielozadaniowiec do zupy i marynat. Zrób go od zera jak Ewa Wachowicz
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀