Z przepisu na sos do gołąbków robię con piselli. Nic nie zostaje na drugi dzień

Delikatny sos pomidorowy – dokładnie taki, jak do gołąbków – ostatnio zyskał w moim domu o wiele większe uznanie niż włoskie sosy na bazie świeżych pomidorów i drobno posiekanego czosnku podsmażonego na oliwie z oliwek. Do sosu dodałam groszek konserwowy i polałam nim makaron naleśnikowy. Stonowany, nie za ostry smak idealnie wpasował się w gust młodszych domowników.

Prosty makaron z sosem pomidorowym sprawdza się dla niejadkówProsty makaron z sosem pomidorowym sprawdza się dla niejadków
Źródło zdjęć: © Pyszności | Anna Galuhn
Anna Galuhn

W domowej kuchni staram się dbać o jakościowe składniki. Jednak czasem idę na ustępstwa, ponieważ nie widzę sensu przygotowywania potraw, które nie zostaną zjedzone. Ulegając naciskom ze strony rodziny, postanowiłam zrobić coś prostego. Moja intuicja, żeby wykorzystać przepis na sos do gołąbków, okazała się trafiona. Makaron z sosem pomidorowym z groszkiem à la con piselli zniknął bez śladu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszna zapiekanka makaronowa. Idealna na szybki obiad

Zdrowy zamiennik dla groszku z puszki

Doskonałą alternatywą dla groszku konserwowego, który niekiedy jest pełen dodatków i konserwantów, jest blanszowany groszek mrożony. Jeśli warzywa zostaną zamrożone tuż po zbiorach, zachowują większość swoich wartości odżywczych, co sprawia, że są nie tylko smaczniejsze, ale i zdrowsze.

Przygotowanie blanszowanego groszku jest niezwykle proste i szybkie. Wystarczy wrzucić mrożony groszek do wrzącej wodę na zaledwie 2-3 minuty, a następnie przelać zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Ten sposób pozwala zachować jego intensywny zielony kolor i przyjemną chrupkość.

Przepis na domowy sos pomidorowy z zielonym groszkiem

Do sosu możesz dodać ulubione przyprawy, takie jak majeranek, oregano czy bazylia. Ja tym razem postawiłam na minimalizm. Sos pomidorowy doprawiłam solą i świeżo zmielonym pieprzem. Po wierzchu posypałam natką pietruszki.

Składniki:

  • 350 ml bulionu,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1 łyżka śmietany 18 proc.,
  • 100 ml passaty pomidorowej,
  • pół łyżeczki cukru,
  • mała łyżeczka soli,
  • pół łyżeczki świeżo mielonego pieprzu,
  • 200 g groszku konserwowego odsączonego z zalewy,
  • garść natki pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. W rondelku podgrzej bulion warzywny, zmieszaj z koncentratem pomidorowym.
  2. Odlej pół szklanki i odstaw do ostygnięcia.
  3. Do pozostałego bulionu dodaj sól, cukier i pieprz, zmniejsz moc palnika do minimum.
  4. Do przestudzonego bulionu w szklance dodaj łyżkę mąki pszennej i łyżkę śmietany. Rozmieszaj, aby nie było grudek.
  5. Uzupełnij szklankę gorącym bulionem z garnka, a następnie przelej całą zawartość szklanki do rondelka. Mieszaj do zagotowania, po czym zestaw z palnika.
  6. Na koniec wymieszaj sos z passatą pomidorową, wstaw jeszcze na 2 minuty na mały ogień.
  7. Dodaj groszek konserwowy, wymieszaj i polej sosem ugotowany makaron. Całość posyp posiekaną natką pietruszki i gotowe!
Wybrane dla Ciebie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki