Z przepisu na sos do gołąbków robię con piselli. Nic nie zostaje na drugi dzień
Delikatny sos pomidorowy – dokładnie taki, jak do gołąbków – ostatnio zyskał w moim domu o wiele większe uznanie niż włoskie sosy na bazie świeżych pomidorów i drobno posiekanego czosnku podsmażonego na oliwie z oliwek. Do sosu dodałam groszek konserwowy i polałam nim makaron naleśnikowy. Stonowany, nie za ostry smak idealnie wpasował się w gust młodszych domowników.
W domowej kuchni staram się dbać o jakościowe składniki. Jednak czasem idę na ustępstwa, ponieważ nie widzę sensu przygotowywania potraw, które nie zostaną zjedzone. Ulegając naciskom ze strony rodziny, postanowiłam zrobić coś prostego. Moja intuicja, żeby wykorzystać przepis na sos do gołąbków, okazała się trafiona. Makaron z sosem pomidorowym z groszkiem à la con piselli zniknął bez śladu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pyszna zapiekanka makaronowa. Idealna na szybki obiad
Zdrowy zamiennik dla groszku z puszki
Doskonałą alternatywą dla groszku konserwowego, który niekiedy jest pełen dodatków i konserwantów, jest blanszowany groszek mrożony. Jeśli warzywa zostaną zamrożone tuż po zbiorach, zachowują większość swoich wartości odżywczych, co sprawia, że są nie tylko smaczniejsze, ale i zdrowsze.
Przygotowanie blanszowanego groszku jest niezwykle proste i szybkie. Wystarczy wrzucić mrożony groszek do wrzącej wodę na zaledwie 2-3 minuty, a następnie przelać zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Ten sposób pozwala zachować jego intensywny zielony kolor i przyjemną chrupkość.
Przepis na domowy sos pomidorowy z zielonym groszkiem
Do sosu możesz dodać ulubione przyprawy, takie jak majeranek, oregano czy bazylia. Ja tym razem postawiłam na minimalizm. Sos pomidorowy doprawiłam solą i świeżo zmielonym pieprzem. Po wierzchu posypałam natką pietruszki.
Składniki:
- 350 ml bulionu,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżka mąki,
- 1 łyżka śmietany 18 proc.,
- 100 ml passaty pomidorowej,
- pół łyżeczki cukru,
- mała łyżeczka soli,
- pół łyżeczki świeżo mielonego pieprzu,
- 200 g groszku konserwowego odsączonego z zalewy,
- garść natki pietruszki.
Sposób przygotowania:
- W rondelku podgrzej bulion warzywny, zmieszaj z koncentratem pomidorowym.
- Odlej pół szklanki i odstaw do ostygnięcia.
- Do pozostałego bulionu dodaj sól, cukier i pieprz, zmniejsz moc palnika do minimum.
- Do przestudzonego bulionu w szklance dodaj łyżkę mąki pszennej i łyżkę śmietany. Rozmieszaj, aby nie było grudek.
- Uzupełnij szklankę gorącym bulionem z garnka, a następnie przelej całą zawartość szklanki do rondelka. Mieszaj do zagotowania, po czym zestaw z palnika.
- Na koniec wymieszaj sos z passatą pomidorową, wstaw jeszcze na 2 minuty na mały ogień.
- Dodaj groszek konserwowy, wymieszaj i polej sosem ugotowany makaron. Całość posyp posiekaną natką pietruszki i gotowe!