Z przepisu na sos do gołąbków robię con piselli. Nic nie zostaje na drugi dzień

Delikatny sos pomidorowy – dokładnie taki, jak do gołąbków – ostatnio zyskał w moim domu o wiele większe uznanie niż włoskie sosy na bazie świeżych pomidorów i drobno posiekanego czosnku podsmażonego na oliwie z oliwek. Do sosu dodałam groszek konserwowy i polałam nim makaron naleśnikowy. Stonowany, nie za ostry smak idealnie wpasował się w gust młodszych domowników.

Prosty makaron z sosem pomidorowym sprawdza się dla niejadkówProsty makaron z sosem pomidorowym sprawdza się dla niejadków
Źródło zdjęć: © Pyszności | Anna Galuhn
Anna Galuhn

W domowej kuchni staram się dbać o jakościowe składniki. Jednak czasem idę na ustępstwa, ponieważ nie widzę sensu przygotowywania potraw, które nie zostaną zjedzone. Ulegając naciskom ze strony rodziny, postanowiłam zrobić coś prostego. Moja intuicja, żeby wykorzystać przepis na sos do gołąbków, okazała się trafiona. Makaron z sosem pomidorowym z groszkiem à la con piselli zniknął bez śladu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszna zapiekanka makaronowa. Idealna na szybki obiad

Zdrowy zamiennik dla groszku z puszki

Doskonałą alternatywą dla groszku konserwowego, który niekiedy jest pełen dodatków i konserwantów, jest blanszowany groszek mrożony. Jeśli warzywa zostaną zamrożone tuż po zbiorach, zachowują większość swoich wartości odżywczych, co sprawia, że są nie tylko smaczniejsze, ale i zdrowsze.

Przygotowanie blanszowanego groszku jest niezwykle proste i szybkie. Wystarczy wrzucić mrożony groszek do wrzącej wodę na zaledwie 2-3 minuty, a następnie przelać zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Ten sposób pozwala zachować jego intensywny zielony kolor i przyjemną chrupkość.

Przepis na domowy sos pomidorowy z zielonym groszkiem

Do sosu możesz dodać ulubione przyprawy, takie jak majeranek, oregano czy bazylia. Ja tym razem postawiłam na minimalizm. Sos pomidorowy doprawiłam solą i świeżo zmielonym pieprzem. Po wierzchu posypałam natką pietruszki.

Składniki:

  • 350 ml bulionu,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1 łyżka śmietany 18 proc.,
  • 100 ml passaty pomidorowej,
  • pół łyżeczki cukru,
  • mała łyżeczka soli,
  • pół łyżeczki świeżo mielonego pieprzu,
  • 200 g groszku konserwowego odsączonego z zalewy,
  • garść natki pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. W rondelku podgrzej bulion warzywny, zmieszaj z koncentratem pomidorowym.
  2. Odlej pół szklanki i odstaw do ostygnięcia.
  3. Do pozostałego bulionu dodaj sól, cukier i pieprz, zmniejsz moc palnika do minimum.
  4. Do przestudzonego bulionu w szklance dodaj łyżkę mąki pszennej i łyżkę śmietany. Rozmieszaj, aby nie było grudek.
  5. Uzupełnij szklankę gorącym bulionem z garnka, a następnie przelej całą zawartość szklanki do rondelka. Mieszaj do zagotowania, po czym zestaw z palnika.
  6. Na koniec wymieszaj sos z passatą pomidorową, wstaw jeszcze na 2 minuty na mały ogień.
  7. Dodaj groszek konserwowy, wymieszaj i polej sosem ugotowany makaron. Całość posyp posiekaną natką pietruszki i gotowe!

Wybrane dla Ciebie

Mięciutkie i elastyczne naleśniki bez grama mąki. Kluczem do sukcesu jest inny składnik
Mięciutkie i elastyczne naleśniki bez grama mąki. Kluczem do sukcesu jest inny składnik
Pizza bez włączania piekarnika. Szybsza niż zamówienie na dowóz
Pizza bez włączania piekarnika. Szybsza niż zamówienie na dowóz
Był kultowym deserem w PRL. Dziś prawie nikt go nie robi, choć przepis jest prosty
Był kultowym deserem w PRL. Dziś prawie nikt go nie robi, choć przepis jest prosty
Okrasa wrzuca na patelnię i wbija jajka. Nawet na wczasach all inclusive nie dają takiej szakszuki
Okrasa wrzuca na patelnię i wbija jajka. Nawet na wczasach all inclusive nie dają takiej szakszuki
Znudziły mi się pierogi ruskie. Odkąd mam ten przepis, robię kapitańskie
Znudziły mi się pierogi ruskie. Odkąd mam ten przepis, robię kapitańskie
Najlepsze ciasto na lato. Rozkoszny po raz kolejny zadbał o szczegóły
Najlepsze ciasto na lato. Rozkoszny po raz kolejny zadbał o szczegóły
Jak kisić ogórki, aby nie były puste w środku? Sprawdź prosty trik
Jak kisić ogórki, aby nie były puste w środku? Sprawdź prosty trik
Nowy słodki trend nad Bałtykiem. Czy wygryzie popularne gofry?
Nowy słodki trend nad Bałtykiem. Czy wygryzie popularne gofry?
Azjaci testują polecany przez Igę Świątek makaron z truskawkami. Ich miny mówią same za siebie
Azjaci testują polecany przez Igę Świątek makaron z truskawkami. Ich miny mówią same za siebie
Podczas smażenia kurczaka pojawia się biała piana. Niewielu wie, co jest powodem
Podczas smażenia kurczaka pojawia się biała piana. Niewielu wie, co jest powodem
Tak wybierzesz najsmaczniejsze pomidory na targu. Wystarczy, że powąchasz je w odpowiednim miejscu
Tak wybierzesz najsmaczniejsze pomidory na targu. Wystarczy, że powąchasz je w odpowiednim miejscu
Wlewam 100 ml do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i bardzo soczyste
Wlewam 100 ml do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i bardzo soczyste