Za komuny każdy się zajadał. Dziś większość gardzi

Świeżonka to tradycyjne chłopskie danie, które odeszło nieco w zapomnienie. Jest jednak obłędnie pyszne i aromatyczne, więc warto przygotować je tym, którzy uwielbiają zajadać się mięsem. Prawdziwi mięsożercy na pewno nie pogardzą tym daniem. 

Świeżonka - dziś większość nią gardzi. Fot. AdobeStockŚwieżonka - dziś większość nią gardzi. Fot. AdobeStock

Świeżonka w każdym regionie Polski przygotowywana jest z różnorodnymi dodatkami. Podstawą tej potrawy jest jednak mięso i cebula. Bez tego nie powstałoby tak pyszne i aromatyczne danie. Wiele osób nie ukrywa, że najlepsza świeżonka to taka, która jest przygotowywana z mięsa zaraz po uboju. Niewielu z nas ma jednak taką możliwość. Proponujemy więc przepis, do którego można wykorzystać również mięso kupione w sklepie.

Świeżonka — danie, które za komuny robiło ogromną furorę. Dziś o nim zapomniano

Dla wielu osób świeżonka to danie z dzieciństwa. Zajadaliśmy się nim w rodzinnych domach bądź u dziadków. Było istnym rarytasem i kojarzyło się ze świniobiciem. Dziś sporo osób nim gardzi. Nie wiadomo jednak dlaczego, gdyż można przygotować je w bardziej "humanitarny" sposób. Poza tym jest obłędnie pyszne, a przy tym aromatyczne. Podpowiadamy, jak przygotować je w domu, by cieszyć się jak najlepszym smakiem.

Dawniej do świeżonki wykorzystywano m.in. podgardle czy wątrobę. Dziś jednak częściej sięgamy po karkówkę, schab czy łopatkę. Sekretem, który tkwi w świeżonce, jest nie tylko dobre, świeże mięso, ale i wstrzemięźliwość z dodawaniem przypraw. Mięso ma dusić się w swoim własnym sosie.

Składniki:

  • 300 g karkówki,
  • 300 g schabu lub 300 g łopatki wieprzowej,
  • 200 g podgardla,
  • 5 cebul,
  • papryka słodka i papryka ostra,
  • sól i pieprz,
  • ulubione zioła — na przykład szczypta suszonego oregano czy bazylii,
  • 100 g oleju lub smalcu.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Dodać odrobinę oleju i przyprawy, a później dokładnie wymieszać.
  2. Rozgrzać olej na patelni. Podsmażyć cebulę, a następnie dodać mięso.
  3. Mięso obsmażyć, a następnie przykryć patelnię czy garnek pokrywką, by mogło się dusić.
  4. Delikatnie podlać wodą i gotować na średnim ogniu przez około pół godziny co jakiś czas mieszając.
  5. Zdjąć pokrywkę 5 minut przed końcem gotowania, by woda odparowała.
  6. Podawać z chlebem lub ziemniakami.
Świeżonka - dziś większość nią gardzi. Fot. Pixabay
Świeżonka - dziś większość nią gardzi. Fot. Pixabay
Wybrane dla Ciebie
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam