Za komuny każdy się zajadał. Dziś większość gardzi
Świeżonka to tradycyjne chłopskie danie, które odeszło nieco w zapomnienie. Jest jednak obłędnie pyszne i aromatyczne, więc warto przygotować je tym, którzy uwielbiają zajadać się mięsem. Prawdziwi mięsożercy na pewno nie pogardzą tym daniem.
28.07.2023 18:30
Świeżonka w każdym regionie Polski przygotowywana jest z różnorodnymi dodatkami. Podstawą tej potrawy jest jednak mięso i cebula. Bez tego nie powstałoby tak pyszne i aromatyczne danie. Wiele osób nie ukrywa, że najlepsza świeżonka to taka, która jest przygotowywana z mięsa zaraz po uboju. Niewielu z nas ma jednak taką możliwość. Proponujemy więc przepis, do którego można wykorzystać również mięso kupione w sklepie.
Świeżonka — danie, które za komuny robiło ogromną furorę. Dziś o nim zapomniano
Dla wielu osób świeżonka to danie z dzieciństwa. Zajadaliśmy się nim w rodzinnych domach bądź u dziadków. Było istnym rarytasem i kojarzyło się ze świniobiciem. Dziś sporo osób nim gardzi. Nie wiadomo jednak dlaczego, gdyż można przygotować je w bardziej "humanitarny" sposób. Poza tym jest obłędnie pyszne, a przy tym aromatyczne. Podpowiadamy, jak przygotować je w domu, by cieszyć się jak najlepszym smakiem.
Dawniej do świeżonki wykorzystywano m.in. podgardle czy wątrobę. Dziś jednak częściej sięgamy po karkówkę, schab czy łopatkę. Sekretem, który tkwi w świeżonce, jest nie tylko dobre, świeże mięso, ale i wstrzemięźliwość z dodawaniem przypraw. Mięso ma dusić się w swoim własnym sosie.
Składniki:
- 300 g karkówki,
- 300 g schabu lub 300 g łopatki wieprzowej,
- 200 g podgardla,
- 5 cebul,
- papryka słodka i papryka ostra,
- sól i pieprz,
- ulubione zioła — na przykład szczypta suszonego oregano czy bazylii,
- 100 g oleju lub smalcu.
Sposób przygotowania:
- Mięso dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Dodać odrobinę oleju i przyprawy, a później dokładnie wymieszać.
- Rozgrzać olej na patelni. Podsmażyć cebulę, a następnie dodać mięso.
- Mięso obsmażyć, a następnie przykryć patelnię czy garnek pokrywką, by mogło się dusić.
- Delikatnie podlać wodą i gotować na średnim ogniu przez około pół godziny co jakiś czas mieszając.
- Zdjąć pokrywkę 5 minut przed końcem gotowania, by woda odparowała.
- Podawać z chlebem lub ziemniakami.