PoradyFantastyczny przepis Karola Okrasy na zakwas z buraków. Dzięki niemu Twój barszcz będzie obłędny

Fantastyczny przepis Karola Okrasy na zakwas z buraków. Dzięki niemu Twój barszcz będzie obłędny

Fantastyczny przepis Karola Okrasy na zakwas z buraków. Dzięki niemu Twój barszcz będzie obłędny
Ewa
02.12.2020 11:10

Nie wyobrażam sobie świąt bez barszczu. Bez żadnych wątpliwości, właśnie ta zupa króluje na większości naszych stołów w wigilię. Podstawą udanego barszczu jest zakwas.

Obraz

Zakwas to samo zdrowie!

Nie dość, że sam zakwas wzbogaca smak wielu potraw, to na dodatek jest niezwykle zdrowy. Fantastycznie wpływa na regulację ciśnienia we krwi, jest pomocny w walce z anemią i przede wszystkim działa jako naturalny probiotyk.

Obraz

Składniki na zakwas Karola Okrasy:

  • 1 kg buraków
  • 2 jabłka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 piętka razowego chleba
  • 2 łyżeczki soli
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • garść ziaren kolendry
  • 10 ziarenek pieprzu
  • 3 l ciepłej, przegotowanej wody
Obraz

Przygotowanie:

  1. Buraki obierz ze skórki i pokrój dość cienko w półplasterki. Jabłek nie obieraj i również pokrój tak, jak buraka.
  2. Ząbki czosnku pokrój w plasterki, wrzuć do słoika razem z burakami i jabłkiem.
  3. Delikatnie rozetrzyj (najlepiej w moździerzu) ziarna kolendry i wrzuć do słoika. Dodaj pieprz, ziele angielskie i sól. Dodaj piętkę chleba.
  4. Zalej zawartość słoika wodą tak, żeby przykryła wszystkie składniki.
  5. Przykryj słoik ściereczką i przewiąż sznurkiem, żeby szczelnie zamknąć otwór.
  6. Odstaw w ciemne i ciepłe miejsce.
  7. Po 3 dniach wyjmij piętkę chleba, żeby nie rozpadła się w zakwasie.
  8. Zakwas powinien odstać tydzień. Po tym czasie jest najlepszy!

Gotowy zakwas koniecznie zakręć i schowaj do lodówki. Dobrze zrobiony zakwas ma piękną, ciemnoczerwoną barwę. Charakterystyczna pianka na jego powierzchni nie jest niczym złym.

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także