Fantastyczny przepis Karola Okrasy na zakwas z buraków. Dzięki niemu Twój barszcz będzie obłędny

Nie wyobrażam sobie świąt bez barszczu. Bez żadnych wątpliwości, właśnie ta zupa króluje na większości naszych stołów w wigilię. Podstawą udanego barszczu jest zakwas.

Obrazek
Ewa
Obrazek

Zakwas to samo zdrowie!

Nie dość, że sam zakwas wzbogaca smak wielu potraw, to na dodatek jest niezwykle zdrowy. Fantastycznie wpływa na regulację ciśnienia we krwi, jest pomocny w walce z anemią i przede wszystkim działa jako naturalny probiotyk.

Obrazek

Składniki na zakwas Karola Okrasy:

  • 1 kg buraków
  • 2 jabłka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 piętka razowego chleba
  • 2 łyżeczki soli
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • garść ziaren kolendry
  • 10 ziarenek pieprzu
  • 3 l ciepłej, przegotowanej wody
Obrazek

Przygotowanie:

  1. Buraki obierz ze skórki i pokrój dość cienko w półplasterki. Jabłek nie obieraj i również pokrój tak, jak buraka.
  2. Ząbki czosnku pokrój w plasterki, wrzuć do słoika razem z burakami i jabłkiem.
  3. Delikatnie rozetrzyj (najlepiej w moździerzu) ziarna kolendry i wrzuć do słoika. Dodaj pieprz, ziele angielskie i sól. Dodaj piętkę chleba.
  4. Zalej zawartość słoika wodą tak, żeby przykryła wszystkie składniki.
  5. Przykryj słoik ściereczką i przewiąż sznurkiem, żeby szczelnie zamknąć otwór.
  6. Odstaw w ciemne i ciepłe miejsce.
  7. Po 3 dniach wyjmij piętkę chleba, żeby nie rozpadła się w zakwasie.
  8. Zakwas powinien odstać tydzień. Po tym czasie jest najlepszy!

Gotowy zakwas koniecznie zakręć i schowaj do lodówki. Dobrze zrobiony zakwas ma piękną, ciemnoczerwoną barwę. Charakterystyczna pianka na jego powierzchni nie jest niczym złym.

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser