Zalej rano i odstaw na 15 minut. Dolegliwości żołądkowe znikną
Masz problemy żołądkowe? Przygotuj konkretną miksturę, która ma ogromną moc działania. Twoje zmartwienia znikną w mgnieniu oka. Co więcej, to wszystko przy pomocy jednego produktu z kuchennej szafki.
03.08.2023 | aktual.: 03.08.2023 19:30
Chyba nikt z nas nie lubi chorować lub zmagać się z nieprzyjemnymi dolegliwościami. Często też staramy się znaleźć domowe rozwiązania, które pomogą wyeliminować używanie różnego rodzaju gotowych preparatów. Prawdziwą skarbnicą wiedzy w tym temacie są nasze babcie, które znają całą masę sprawdzonych domowych sposobów.
Nie inaczej było również w przypadku dolegliwości żołądkowych, z którymi mierzyłam się od jakiegoś czasu. Cenna porada babci okazała się idealnym rozwiązaniem!
Siemię lniane — dlaczego warto je spożywać?
Jak się okazało, kluczem do sukcesu w tym przypadku stał się niepozorny produkt kuchenny. Siemię lniane, bo to o nim mowa, skrywa w sobie ogromny potencjał, który może mieć pozytywny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Nie wierzysz? Przeczytaj ten artykuł do końca, a wszystko stanie się jasne!
Warto zacząć od tego, że siemię lniane jest zaliczane do kategorii superfoods, a co za tym idzie, dobrze wprowadzić je do codziennej diety. Dlaczego? Bo jest bogate w wiele właściwości prozdrowotnych.
Co można znaleźć w bohaterze dzisiejszego artykułu? Przede wszystkim cenny błonnik, który pomaga przy wysokim cholesterolu, jak i problemach z układem pokarmowym. Znajdziesz tu również bardzo ważne dla naszego organizmu kwasy tłuszczowe omega-3, kwas foliowy oraz całą masę minerałów: cynk, magnez, wapń i potas. Oczywiście siemię lniane to źródło wielu witamin — można wymienić tu witaminy z grupy B, E, C oraz K.
Biorąc pod uwagę wyżej zgromadzone informacje, warto wiedzieć, że siemię lniane pomoże przy takich dolegliwościach jak: wzdęcia, zaparcia, wrzody żołądka, refluks, biegunka, kaszel oraz infekcje gardła. Należy również wspomnieć, że siemię lniane może pomóc zrzucić zbędne kilogramy.
Jak pić siemię lniane?
Znajomość cennych wartości siemienia lnianego to tylko połowa sukcesu. Trzeba jednocześnie wiedzieć, jak je pić, aby efekty były jak najlepsze. I sprawdzoną metodę zdradziła mi właśnie babcia Zosia.
Po pierwsze, należy pamiętać, że nie wolno przesadzić ze spożyciem produkty w ciągu dnia. Bezpieczna dawka to 1-2 łyżki dziennie. Druga kluczowa sprawa to czas, kiedy należy pić domową miksturę. Najlepiej robić to rano. I wiem, pewnie w twojej głowie właśnie pojawiła się myśl, że rankiem zawsze brakuje ci czasu.
Nie martw się jednak na zapas. Przygotowanie domowej mieszanki jest proste i błyskawiczne. Wystarczy, że zalejesz siemię lniane ciepłą wodą i odstawisz na kwadrans. W tym czasie możesz wziąć szybki prysznic, a kiedy wrócisz do kuchni, prozdrowotny napój będzie już na ciebie czekał!