Zamiast pyrów z gzikiem, serwuję ziemniaki po bałkańsku. Tak pyszne, że znikają z talerza w sekundę

Pyry z gzikiem to postne danie kuchni wielkopolskiej. Ziemniaki podaje się z utartym twarogiem, a całość polewa się odrobiną oleju lnianego. Potrawa jest naprawdę smaczna, pożywna i sycąca. Nic dziwnego, że stała się tak popularna. Jeśli jesteś fanem pyrów z gzikiem, możesz je nieco udoskonalić.

Ziemniaki po bałkańsku.Ziemniaki po bałkańsku.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Pyry z gzikiem to jedno z najpopularniejszych dań kuchni wielkopolskiej. Ziemniaki gotuje się w nieosolonej wodzie i podaje się je z puszystym twarożkiem z dodatkami. Całość zostaje polana niewielką ilością cierpkiego oleju lnianego, który nadaje walorów smakowych i odżywczych. Jeśli chciałbyś nieco urozmaicić to danie, wypróbuj poniższy przepis. To wariacja na temat gzika z nutką orientu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Takiemu śniadaniu nie odmówi nawet największy niejadek. Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć

Krótka historia ziemniaków

Ziemniaki to najpopularniejsze warzywo na świecie. Każdy kraj ma swój flagowy przepis na ziemniaki. W Belgii podaje się je w formie frytek, w Wielkiej Brytanii jako placki, zaś w Korei podsmaża się je z sosem sojowym i miodem. Oczywiście, to tylko kilka przykładów, bowiem z ziemniaków można przygotować tysiące dań.

Polacy wiedzą o tym doskonale. Opanowaliśmy ziemniaki do perfekcji. Przygotowujemy z nich zapiekanki, kluski, kopytka, placki czy kotlety. Obecność tego warzywa zawdzięczamy Janowi III Sobieskiemu, który przywiózł bulwę ziemniaka z jednej z podróży. Wręczył go swojej ukochanej, królowej Marysieńce. Niedługo później ziemniak rozprzestrzenił się po kraju i stał się jednym podstawowym produktem spożywczym Polaków.

Pyry z gzikiem po bałkańsku — przepis

Pyry z gzikiem to flagowe danie kuchni wielkopolskiej. Na Bałkanach również mają swoje pyry z gzikiem, jednak przygotowują je w nieco inny sposób. Przedstawiamy prosty przepis, w którym rozkochają się fani ziemniaków.

Składniki:

  • 4 ziemniaki typu B,
  • 1/2 kostki tłustego twarogu dobrej jakości,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki śmietanki 30 proc.,
  • 100 g szpinaku,
  • 50 g masła,
  • łyżka miodu,
  • gałka muszkatołowa,
  • sól,
  • pieprz,
  • opcjonalnie: szczypiorek, koperek, posmażony boczek.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki umyj i ugotuj je do miękkości w mundurkach.
  2. Po ugotowaniu przekrój je na pół i wydrąż z nich miąższ. Po wydrążeniu powinny przypominać łódeczki.
  3. Cebulę pokrój w drobną kostkę i posmaż ją na maśle razem z czosnkiem i szpinakiem. Kiedy cebula i szpinak zmiękną, wymieszaj je z wydrążonym wcześniej farszem.
  4. Do farszu dodaj śmietanę, twaróg, gałkę muszkatołową oraz miód. Wyłóż nim wydrążone wcześniej ziemniaki. Przed pieczeniem połóż na nie po łyżce masła. Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz je przez 25 minut, aż staną się lekko rumiane.
  5. Podawaj razem z sałatką lub sosem tzatziki.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska