Zamiast zwykłej zapiekanki, podaj tę gyrosową. Naje się nawet głodny mąż
Zapiekanki to klasyk polskiej kuchni, chociaż zazwyczaj sięgamy po te z pieczarkami. To jednak wdzięczne pole do eksperymentów, bo na bagietce zapiec można znacznie więcej składników.
22.08.2024 09:46
Zapiekanka gyros świetnie sprawdzi nie tylko jako obiad, ale również smaczna kolacja. Jest sycąca, a każdy kęs sprawia, że chcesz zjeść więcej. Przepadają za nią dorośli, skuszą się dzieci. To hit każdej imprezy, a przygotowanie to pestka.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zapiekanka gyros z kurczakiem
Zapiekanka na bagietce czosnkowej zniknie z talerzy szybciej, niż się spodziewasz. Jest znacznie bardziej sycącą niż ta z samymi pieczarkami. Chociaż przy haśle gyros wszyscy liczą na sałatkę, to po spróbowaniu tej zapiekanki nikt nie będzie tęsknił.
Składniki:
- 1 filet z piersi z kurczaka,
- ¼ szklanki oleju roślinnego,
- 1.5 łyżki przyprawy gyros,
- 1/2 cebuli,
- 1/2 czerwonej papryki,
- 150 g pieczarek.
Reszta składników:
- 2 czosnkowe bagietki,
- 100 g tartej mozzarelli,
- 2 łyżki ketchupu,
- 2 łyżki kukurydzy konserwowej,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Filety z kurczaka pokrój w niezbyt dużą kostkę. Dodaj olej, przyprawę gyros i wymieszaj.
Krok 2. Pieczarki, cebulę oraz paprykę pokrój w drobną kostkę. Na patelni podsmaż kurczaka, wrzuć pokrojone warzywa i grzyby i smaż całość.
Krok 3. Bagietkę czosnkową spłaszcz przy pomocy wałka do ciasta. Najpierw dociśnij, później rozwałkuj. Powinna być na tyle płaska, by farsz z niej nie spadł.
Krok 4. Przełóż bagietkę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posyp startym serem i wstaw na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Celsjusza.
Krok 5. Po upieczeniu wyłóż na bagietkę podsmażonego kurczaka. Posyp kukurydzą oraz posiekaną natką pietruszki i polej ketchupem. Zapiekanka gyros najlepiej smakuje na ciepło. Smacznego!