Zamiast zwykłej zapiekanki, podaj tę gyrosową. Naje się nawet głodny mąż

Zapiekanki to klasyk polskiej kuchni, chociaż zazwyczaj sięgamy po te z pieczarkami. To jednak wdzięczne pole do eksperymentów, bo na bagietce zapiec można znacznie więcej składników.

Zapiekanka gyrosZapiekanka gyros
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Zapiekanka gyros świetnie sprawdzi nie tylko jako obiad, ale również smaczna kolacja. Jest sycąca, a każdy kęs sprawia, że chcesz zjeść więcej. Przepadają za nią dorośli, skuszą się dzieci. To hit każdej imprezy, a przygotowanie to pestka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepyszna zapiekanka na bagietce czosnkowej. Z tymi składnikami smakuje rewelacyjnie

Zapiekanka gyros z kurczakiem

Zapiekanka na bagietce czosnkowej zniknie z talerzy szybciej, niż się spodziewasz. Jest znacznie bardziej sycącą niż ta z samymi pieczarkami. Chociaż przy haśle gyros wszyscy liczą na sałatkę, to po spróbowaniu tej zapiekanki nikt nie będzie tęsknił.

Składniki:

  • 1 filet z piersi z kurczaka,
  • ¼ szklanki oleju roślinnego,
  • 1.5 łyżki przyprawy gyros,
  • 1/2 cebuli,
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • 150 g pieczarek.

Reszta składników:

  • 2 czosnkowe bagietki,
  • 100 g tartej mozzarelli,
  • 2 łyżki ketchupu,
  • 2 łyżki kukurydzy konserwowej,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Filety z kurczaka pokrój w niezbyt dużą kostkę. Dodaj olej, przyprawę gyros i wymieszaj.

Kurczak gyros
Kurczak gyros © Licencjodawca

Krok 2. Pieczarki, cebulę oraz paprykę pokrój w drobną kostkę. Na patelni podsmaż kurczaka, wrzuć pokrojone warzywa i grzyby i smaż całość.

Farsz do bagietki
Farsz do bagietki © Pyszności

Krok 3. Bagietkę czosnkową spłaszcz przy pomocy wałka do ciasta. Najpierw dociśnij, później rozwałkuj. Powinna być na tyle płaska, by farsz z niej nie spadł.

Bagietka czosnkowa
Bagietka czosnkowa © Pyszności

Krok 4. Przełóż bagietkę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posyp startym serem i wstaw na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Celsjusza.

Krok 5. Po upieczeniu wyłóż na bagietkę podsmażonego kurczaka. Posyp kukurydzą oraz posiekaną natką pietruszki i polej ketchupem. Zapiekanka gyros najlepiej smakuje na ciepło. Smacznego!

Zapiekanka gyros
Zapiekanka gyros © Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Robię domową wędlinę z taniego mięsa. Idealna do kanapki bez chemii i sztucznych dodatków
Robię domową wędlinę z taniego mięsa. Idealna do kanapki bez chemii i sztucznych dodatków
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane