PrzepisPrzekąskiZamiast zwykłej zapiekanki, podaj tę gyrosową. Naje się nawet głodny mąż

Zamiast zwykłej zapiekanki, podaj tę gyrosową. Naje się nawet głodny mąż

Zapiekanki to klasyk polskiej kuchni, chociaż zazwyczaj sięgamy po te z pieczarkami. To jednak wdzięczne pole do eksperymentów, bo na bagietce zapiec można znacznie więcej składników.

Zapiekanka gyros
Zapiekanka gyros
Źródło zdjęć: © Pyszności

22.08.2024 09:46

Zapiekanka gyros świetnie sprawdzi nie tylko jako obiad, ale również smaczna kolacja. Jest sycąca, a każdy kęs sprawia, że chcesz zjeść więcej. Przepadają za nią dorośli, skuszą się dzieci. To hit każdej imprezy, a przygotowanie to pestka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekanka gyros z kurczakiem

Zapiekanka na bagietce czosnkowej zniknie z talerzy szybciej, niż się spodziewasz. Jest znacznie bardziej sycącą niż ta z samymi pieczarkami. Chociaż przy haśle gyros wszyscy liczą na sałatkę, to po spróbowaniu tej zapiekanki nikt nie będzie tęsknił.

Składniki:

  • 1 filet z piersi z kurczaka,
  • ¼ szklanki oleju roślinnego,
  • 1.5 łyżki przyprawy gyros,
  • 1/2 cebuli,
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • 150 g pieczarek.

Reszta składników:

  • 2 czosnkowe bagietki,
  • 100 g tartej mozzarelli,
  • 2 łyżki ketchupu,
  • 2 łyżki kukurydzy konserwowej,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Filety z kurczaka pokrój w niezbyt dużą kostkę. Dodaj olej, przyprawę gyros i wymieszaj.

Kurczak gyros
Kurczak gyros© Licencjodawca

Krok 2. Pieczarki, cebulę oraz paprykę pokrój w drobną kostkę. Na patelni podsmaż kurczaka, wrzuć pokrojone warzywa i grzyby i smaż całość.

Farsz do bagietki
Farsz do bagietki© Pyszności

Krok 3. Bagietkę czosnkową spłaszcz przy pomocy wałka do ciasta. Najpierw dociśnij, później rozwałkuj. Powinna być na tyle płaska, by farsz z niej nie spadł.

Bagietka czosnkowa
Bagietka czosnkowa© Pyszności

Krok 4. Przełóż bagietkę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posyp startym serem i wstaw na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Celsjusza.

Krok 5. Po upieczeniu wyłóż na bagietkę podsmażonego kurczaka. Posyp kukurydzą oraz posiekaną natką pietruszki i polej ketchupem. Zapiekanka gyros najlepiej smakuje na ciepło. Smacznego!

Zapiekanka gyros
Zapiekanka gyros© Pyszności
przepiswideobagietka
Wybrane dla Ciebie