PrzepisPrzekąskiZamiast zwykłej zapiekanki, podaj tę gyrosową. Naje się nawet głodny mąż

Zamiast zwykłej zapiekanki, podaj tę gyrosową. Naje się nawet głodny mąż

Zapiekanka gyros
Zapiekanka gyros
Źródło zdjęć: © Pyszności

22.08.2024 09:46

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Zapiekanki to klasyk polskiej kuchni, chociaż zazwyczaj sięgamy po te z pieczarkami. To jednak wdzięczne pole do eksperymentów, bo na bagietce zapiec można znacznie więcej składników.

Zapiekanka gyros świetnie sprawdzi nie tylko jako obiad, ale również smaczna kolacja. Jest sycąca, a każdy kęs sprawia, że chcesz zjeść więcej. Przepadają za nią dorośli, skuszą się dzieci. To hit każdej imprezy, a przygotowanie to pestka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekanka gyros z kurczakiem

Zapiekanka na bagietce czosnkowej zniknie z talerzy szybciej, niż się spodziewasz. Jest znacznie bardziej sycącą niż ta z samymi pieczarkami. Chociaż przy haśle gyros wszyscy liczą na sałatkę, to po spróbowaniu tej zapiekanki nikt nie będzie tęsknił.

Składniki:

  • 1 filet z piersi z kurczaka,
  • ¼ szklanki oleju roślinnego,
  • 1.5 łyżki przyprawy gyros,
  • 1/2 cebuli,
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • 150 g pieczarek.

Reszta składników:

  • 2 czosnkowe bagietki,
  • 100 g tartej mozzarelli,
  • 2 łyżki ketchupu,
  • 2 łyżki kukurydzy konserwowej,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Filety z kurczaka pokrój w niezbyt dużą kostkę. Dodaj olej, przyprawę gyros i wymieszaj.

Kurczak gyros
Kurczak gyros© Licencjodawca

Krok 2. Pieczarki, cebulę oraz paprykę pokrój w drobną kostkę. Na patelni podsmaż kurczaka, wrzuć pokrojone warzywa i grzyby i smaż całość.

Farsz do bagietki
Farsz do bagietki© Pyszności

Krok 3. Bagietkę czosnkową spłaszcz przy pomocy wałka do ciasta. Najpierw dociśnij, później rozwałkuj. Powinna być na tyle płaska, by farsz z niej nie spadł.

Bagietka czosnkowa
Bagietka czosnkowa© Pyszności

Krok 4. Przełóż bagietkę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posyp startym serem i wstaw na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Celsjusza.

Krok 5. Po upieczeniu wyłóż na bagietkę podsmażonego kurczaka. Posyp kukurydzą oraz posiekaną natką pietruszki i polej ketchupem. Zapiekanka gyros najlepiej smakuje na ciepło. Smacznego!

Zapiekanka gyros
Zapiekanka gyros© Pyszności
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także