Zamówienie zupy w restauracji może być ryzykowne. Mało kto zdaje sobie z tego sprawę

"Nie ma mowy, żebyś wcześniej pracował w gastronomii, jeśli nadal zamawiasz zupę w restauracjach" - stwierdziła młoda tiktokerka, rozbudzając tym samym żarliwą dyskusję o jakości zup serwowanych w lokalach gastronomicznych. Jakiś czas temu temat ten poruszył kucharz Gordon Ramsay.

O czym należy pamiętać, zamawiając zupę w restauracji?O czym należy pamiętać, zamawiając zupę w restauracji?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jedna z użytkowniczek TikToka podzieliła się swoimi doświadczeniami z pracy w gastronomii. W dość enigmatycznym wideo zamieściła jedynie zdanie: "Nie ma mowy, żebyś wcześniej pracował w gastronomii, jeśli nadal zamawiasz zupę w restauracjach". Skąd takie stwierdzenie? Odpowiedzi na próżno oczekiwać można od samej autorki wpisu. Tę tajemniczą kwestię rozwiali komentujący.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tarta w wytrawnym wydaniu zachwyca smakiem i pięknie się prezentuję! Czego chcieć więcej?

Dlaczego zamawianie zupy w restauracji może być błędem?

Jeden z użytkowników TikToka stwierdził, że niektóre restauracje serwują tę samą zupę tygodniami, a inny komentator, również przedstawiający się jako pracownik gastronomii, wyjaśnił, że zupę dnia często podgrzewa się w kuchence mikrofalowej. Dodał też, że przed podgrzaniem potrawa "przebywa w zamrażarce od miesięcy".

Jak wyjaśnia serwis kulinarny mashed.com, stosowanie takich praktyk jest niezgodne z ogólnie przyjętymi zasadami dotyczącymi bezpieczeństwa żywności i warunków sanitarnych. W gastronomii funkcjonuje pojęcie "strefy zagrożenia" w odniesieniu do żywności, a oznacza zakres temperatur - 5,5 - 63 st. C - w którym bakterie i inne organizmy szybko się rozwijają. Jest to szczególnie niepokojące w przypadku zup i gulaszy, które przez cały dzień trzyma się na palniku, a następnie schładza przed odstawieniem do lodówki.

Tiktokerka ostrzega przed zamawianiem zup w restauracjach
Tiktokerka ostrzega przed zamawianiem zup w restauracjach © Pixabay

Gordon Ramsay o zamawianiu zup

Według Gordona Ramsaya, szkockiego kucharza, restauratora i autora książek kucharskich, jest coś, co należy zawsze zrobić przed zamówieniem zupy dnia. W wywiadzie z 2017 roku dla "Town and Country" szef kuchni powiedział, że przed złożeniem zamówienia warto zapytać obsługi, jaka była zupa poprzedniego dnia. Zauważył, że "może się zdarzyć, że będzie to zupa z miesiąca". Ten sprytny trik pomoże bywalcom restauracji ocenić świeżość serwowanej tam zupy.

Powyższe nie oznacza oczywiście, że stosowanie nieuczciwych praktyk jest w gastronomii standardem. Wiele komentarzy, spośród opublikowanych pod wpisem tiktokerki na temat zup, występowało w obronie branży restauracyjnej.

"Nigdy wcześniej nie pracowałam w restauracji, w której zupa miałaby kilka tygodni, a łyżki były brudne" - czytamy w jednym z komentarzy.
"Pracowałam w lokalu, w którym codziennie była robiona świeża zupa" - dodał kolejny użytownik TikToka.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę