10 produktów spożywczych, których pod żadnym pozorem nie powinieneś wkładać do zamrażarki

Wiele osób uważa, że przechowywanie żywności w zamrażarce jest najlepszym sposobem na to, aby przedłużyć jej żywotność. Dzięki temu można także zrobić sobie pewne zapasy i mieć zawsze pod ręką szybkie danie, gdy najdzie tylko ochota.

Obrazek
Frania

Niestety okazuje się jednak, że nie wszystkie produkty spożywcze się do tego nadają. Niektórych z nich wręcz nie powinno się tam umieszczać. Przekonaj się, czy robisz to właściwie.

Niektóre produkty mleczne stają się wodniste w zamrażarce. Możesz za to zamrozić: krem o wysokiej zawartości tłuszczu, bitą śmietaną i krem z cukrem, mleko - ale tylko w oryginalnym opakowaniu i ser, ale tylko taki, który ma więcej niż 40% tłuszczu.
pixabay
Nieugotowane zazwyczaj robią się czarne w zamrażarce i najlepiej przechowywać je w ciemnym lub chłodnym miejscu. Ale za to możesz zamrozić ziemniaczane puree od 4 do 6 miesięcy.
pixabay
Surowe jajka zazwyczaj w zamrażarce się rozpychają i przez to pęka skorupka. Dodatkowo można zauważyć, że żółtka stają się gumowate, gdy się je rozmrozi. Najlepiej przechowywać jajka w lodówce.
pixabay
Gdy ciecz wewnątrz puszki zamarza, rozszerza puszkę i może ona eksplodować.
pixabay
Nie powinno mrozić się warzyw z dużą zawartością wody: zielone sałaty, ogórek czy rzodkiewki. Gdy się je rozmrozi, stracą konsystencję i smak.
pixabay
Pokarmy, które nie zostały zamrożone w hermetycznych pojemnikach lub odpowiednio opakowaniach mogą ulec przemrożeniu. Chociaż tego typu produkty nadają się do jedzenia - zostanie naruszony ich smak, kolor i wygląd.
pixabay
Nigdy nie wkładaj gorącego jedzenia do zamrażarki. W przeciwnym wypadku mogą rozwinąć się w nim bakterie. Zawsze poczekaj aż wystygnie.
pixabay
Jeśli zamrażasz rozmrożone wcześniej jedzenie, musisz być świadomy tego, że wzrasta ilość bakterii w danym produkcie. Takie zjawisko nie zachodzi podczas pierwszego mrożenia.
pixabay
Bułka tarta po rozmrożeniu stanie się miękka. Lepiej zamrozić żywność bez niej i dodać ją tuż przed przygotowaniem potrawy.
Bułka tarta - Pyszności; Foto pixabay
Melony i arbuzy stracą swoją jędrność i będą miały konsystencję ciasta.
pixabay

Kilka wskazówek, o których warto pamiętać:

  • Bez względu na to, co będziesz mrozić, pamiętaj, aby spożyć dany produkt w ciągu 9 miesięcy.
  • Żywność potrzebuje trochę czasu, aby się rozmrozić. Nie pomagaj jej mikrofalówką.
  • Upewnij się, że jedzenie nie jest ciepłe, gdy wkładasz je do zamrażarki.
  • Zaleca się, aby zawsze używać pojemników odpowiednich do mrożenia.

Wybrane dla Ciebie

Jedna z najzdrowszych i najczystszych ryb dostępnych w Polsce. Pyszna, a wciąż mało popularna
Jedna z najzdrowszych i najczystszych ryb dostępnych w Polsce. Pyszna, a wciąż mało popularna
Magda Gessler robi obłędne kotlety rybne. Każdy kęs rozpływa się w ustach
Magda Gessler robi obłędne kotlety rybne. Każdy kęs rozpływa się w ustach
Jak gotować kaszę jaglaną, aby nie była gorzka? Kluczowa jest jedna czynność
Jak gotować kaszę jaglaną, aby nie była gorzka? Kluczowa jest jedna czynność
Na deser zrób kostkę hiszpańską. Warstwowe ciasto pochwali nawet teściowa
Na deser zrób kostkę hiszpańską. Warstwowe ciasto pochwali nawet teściowa
Jajka po turecku z jogurtem. Przepis na pożywne śniadanie
Jajka po turecku z jogurtem. Przepis na pożywne śniadanie
Grillowana kapusta to hit tego lata. Wyjdzie, ale pod jednym warunkiem
Grillowana kapusta to hit tego lata. Wyjdzie, ale pod jednym warunkiem
Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
Kurczaka wrzucam do marynaty ziołowo-jogurtowej. Mięso staje się kruche i soczyste
Kurczaka wrzucam do marynaty ziołowo-jogurtowej. Mięso staje się kruche i soczyste