Zapiekanka z bakłażanem i makaronem

Zapiekanka z bakłażanem to idealny pomysł na obiad. Tym bardziej jeśli można znaleźć w niej makaron. I tak się składa, ze nasz dzisiejszy przepis posiada wszystkie te składniki. Nie muszę więc chyba dodawać, że nie możesz go przegapić ??

Obrazek
Pyszności

Składniki:

  1. 800 g passata pomidorowa
  2. 1/3 szkl. oliwa z oliwek (z podziałem na pół)
  3. 2 ząbki czosnek
  4. 1/2 łyżeczki cukier
  5. 1/2 szkl. woda
  6. 1 łyżka suszone oregano
  7. 1 łyżeczka sól (z podziałem na pół)
  8. 1/3 łyżeczki pieprz
  9. 1 szt. bakłażan
  10. 100 g ser mozzarella starty
  11. 500 g makaron świderki
  12. 1 garść liście bazylii

Sposób przygotowania:

1. W misce połącz: passatę pomidorową, liście bazylii, czosnek, oregano, sól, pieprz i cukier.

Obrazek

2. Jako kolejny składnik dodaj makaron i zacznij miksować składniki. Po chwili dodaj wodę i oliwę z oliwek.

Obrazek

3. Podziel bakłażana na plastry.

Obrazek

4. Mieszankę makaronową przełóż do formy do pieczenia. Na wierzchu umieść plastry bakłażana.

Obrazek

5. Polej kawałki warzywa oliwą z oliwek i dopraw solą. Wstaw do piekarnika na 25-30 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obrazek

6. Gotową zapiekankę posyp startym serem. Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

"Dziwak" od siostry Anastazji zachwyci nawet wybredną teściową. Do kawy pasuje idealnie
"Dziwak" od siostry Anastazji zachwyci nawet wybredną teściową. Do kawy pasuje idealnie
Tureckie naleśniki robią furorę na każdej imprezie. Znikają szybciej niż sałatki i chipsy
Tureckie naleśniki robią furorę na każdej imprezie. Znikają szybciej niż sałatki i chipsy
Zwykłe schabowe odchodzą do lamusa. Na niedzielny obiad robię schab po irańsku
Zwykłe schabowe odchodzą do lamusa. Na niedzielny obiad robię schab po irańsku
Jak smakują frytki w różnych krajach? O tych rodzajach mało kto w Polsce słyszał
Jak smakują frytki w różnych krajach? O tych rodzajach mało kto w Polsce słyszał
Ogórki kiszone po francusku to mój as w rękawie. Wszystkie sąsiadki proszą o przepis
Ogórki kiszone po francusku to mój as w rękawie. Wszystkie sąsiadki proszą o przepis
Remigiusz Rączka dodaje 1 szklankę do ciasta ucieranego. Wychodzi wilgotne i miękkie jak gąbeczka
Remigiusz Rączka dodaje 1 szklankę do ciasta ucieranego. Wychodzi wilgotne i miękkie jak gąbeczka
Wygląda niepozornie, a to prawdziwy skarb. Nie przegap sezonu
Wygląda niepozornie, a to prawdziwy skarb. Nie przegap sezonu
Na widok tych flaków nikt nie ucieka. Aromatyczne, pyszne i bez grama mięsa
Na widok tych flaków nikt nie ucieka. Aromatyczne, pyszne i bez grama mięsa
Tak reaguje organizm, kiedy codziennie jesz maliny. Wielu nie wie
Tak reaguje organizm, kiedy codziennie jesz maliny. Wielu nie wie
Czy to najdroższa drożdżówka w Polsce? Testujemy ciastko z warszawskiej cukierni
Czy to najdroższa drożdżówka w Polsce? Testujemy ciastko z warszawskiej cukierni
Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm