Zapiekanka z bakłażanem i makaronem

Zapiekanka z bakłażanem to idealny pomysł na obiad. Tym bardziej jeśli można znaleźć w niej makaron. I tak się składa, ze nasz dzisiejszy przepis posiada wszystkie te składniki. Nie muszę więc chyba dodawać, że nie możesz go przegapić ??

Obrazek
Pyszności

Składniki:

  1. 800 g passata pomidorowa
  2. 1/3 szkl. oliwa z oliwek (z podziałem na pół)
  3. 2 ząbki czosnek
  4. 1/2 łyżeczki cukier
  5. 1/2 szkl. woda
  6. 1 łyżka suszone oregano
  7. 1 łyżeczka sól (z podziałem na pół)
  8. 1/3 łyżeczki pieprz
  9. 1 szt. bakłażan
  10. 100 g ser mozzarella starty
  11. 500 g makaron świderki
  12. 1 garść liście bazylii

Sposób przygotowania:

1. W misce połącz: passatę pomidorową, liście bazylii, czosnek, oregano, sól, pieprz i cukier.

Obrazek

2. Jako kolejny składnik dodaj makaron i zacznij miksować składniki. Po chwili dodaj wodę i oliwę z oliwek.

Obrazek

3. Podziel bakłażana na plastry.

Obrazek

4. Mieszankę makaronową przełóż do formy do pieczenia. Na wierzchu umieść plastry bakłażana.

Obrazek

5. Polej kawałki warzywa oliwą z oliwek i dopraw solą. Wstaw do piekarnika na 25-30 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obrazek

6. Gotową zapiekankę posyp startym serem. Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę