PrzepisDania główneZapiekanka z kapustą z dodatkiem jabłka

Zapiekanka z kapustą z dodatkiem jabłka

Zapiekanka z kapustą z dodatkiem jabłka, szynki i ziemniaków to nasz najnowszy hit. Takiej kombinacji smakowej nie sposób odmówić!

Zapiekanka z kapustą z dodatkiem jabłka
Pyszności

Pyszne danie przygotowaliśmy przy pomocy Ovi Smart marki Philips.

Składniki:

Podstawowe składniki

  1. 1 główka młoda kapusta
  2. 2 szt. jabłka
  3. 14 plastrów szynka
  4. 3 szt. ziemniaki

Jajeczna mieszanka

  1. 3/4 szkl. śmietanka 18%
  2. 4 szt. jajka
  3. 1/2 szkl. mleko
  4. 1 łyżeczka oregano
  5. 1 łyżeczka sól
  6. 1 łyżeczka pieprz

Kruszonka

  1. 100 g masło roztopione
  2. 70 g bułka tarta
  3. 70 g orzechy włoskie

Sposób przygotowania:

1. Przygotuj wszystkie składniki. Podziel jabłka, kapustę i ziemniaki na mniejsze kawałki.

Obraz

2. Następnie ułóż na przemian w formie do pieczenia: kapustę, plastry szynki, ziemniaki oraz jabłka. Wypełnij w ten sposób całą formę.

Obraz

3. Teraz przygotuj jajeczną mieszankę ze śmietany, jajek, mleka, oregano, soli i pieprzu.

Obraz

4. Powstałą mieszankę przelej do formy.

Obraz

5. Na koniec przygotuj kruszonkę. W tym celu wymieszaj: roztopione masło, orzechy i bułkę tartą. Rozsyp na zapiekance, po czym piecz w Ovi przez 20 minut (temp. 160 stopni Celsjusza).

Obraz

6. Smacznego!

Obraz

Wybrane dla Ciebie