Zapiekanka z kurczakiem pod ziemniakami

Zapiekanka z kurczakiem to jedno z tych dań, któremu nie odmówi nawet największy niejadek. Dlatego to pyszne danie musi znaleźć się w Twoim domowym menu.

Obrazek
Pyszności

Składniki:

  1. 2 szt. ziemniaki
  2. 500 ml woda gorąca
  3. 1 łyżeczka granulowany czosnek
  4. 2 szt. pierś z kurczaka
  5. 350 g mieszanka warzywna
  6. 60 g masło
  7. 2 szt. kostki rosołowe domowej roboty
  8. 1/4 szt. cebula
  9. 150 g pieczarki
  10. 40 g mąka
  11. 1 szczypta gałka muszkatołowa
  12. 1 łyżeczka sól
  13. 1 łyżeczka pieprz
  14. 1 łyżeczka rozmaryn

Sposób przygotowania:

1. Pieczarki obierz i pokrój w cienkie plasterki. Na maśle podsmaż cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj do garnka pieczarki. Smaż przez kilka minut.

Obrazek

2. Następnie dodaj mąkę, kostki rosołowe (najlepiej własnej roboty) oraz gorącą wodę. Nie zapomnij doprawić mieszanki solą, gałką muszkatołową, granulowanym czosnkiem, rozmarynem i pieprzem.

Obrazek

3. Wcześniej ugotowaną i podzieloną na mniejsze kawałki pierś z kurczaka dodaj do gotującego się wywaru. Jako ostatni składnik dodaj mieszankę warzywną, możesz przygotować ją samodzielnie lub kupić gotowy produkt.

Obrazek

4. Całość przełóż do formy do pieczenia. Na wierzchu ułóż cienkie plastry ziemniaków. Wstaw do piekarnika na 35 minut (temp. 190 stopni Celsjusza, program: góra-dół).

Obrazek

5. Gotowe danie możesz posypać posiekaną pietruszką. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji