Zapiekanka ziemniaczana. Smakowity obiad za grosze
Zapiekanka ziemniaczana to doskonały pomysł na nieskomplikowany, szybki i ekonomiczny obiad, którym naje się do syta cała rodzina. Jej wersja, którą za chwilę ci przedstawimy, prezentuje się wręcz doskonale. Koniecznie wypróbuj!
01.02.2023 | aktual.: 26.09.2023 12:25
Niektóre potrawy mają to do siebie, że podlegają właściwie nieograniczonej liczbie możliwych zmian i urozmaiceń. I to jest w nich piękne. Przykładem takiego dania jest oczywiście zapiekanka ziemniaczana.
Zapiekane kartofle doskonale komponują się z szeregiem najróżniejszych składników. A ponieważ jest to potrawa prosta i niewyszukana, nie obowiązują nas przy niej żadne reguły. Swobodnie można ją konfigurować pod gusta swoje i domowników. Poniższe wydanie takiej zapiekanki, z kurczakiem i szpinakiem, smakuje doskonale i wygląda pięknie. Na pewno zostanie zjedzona w całości i to zarówno przez dorosłych, jak i dzieci.
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i szpinakiem
Składniki:
- 1 duża pierś z kurczaka
- 500 g ziemniaków
- 250 g szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 2 jajka
- 300 g śmietanki 30 proc.
- 1 łyża posiekanej natki pietruszki
- 50 g sera żółtego
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w osolonej wodzie. Filet z kurczaka oczyść, pokrój w kostkę i przełóż do miski. Następnie posól go, popierz i dokładnie wymieszaj. Tak doprawionego podsmaż na patelni i odłóż.
Teraz na patelni umieść szpinak, masło i drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Przykryj patelnię pokrywką i duś składniki na małym ogniu przez kilka minut, co jakiś czas mieszając.
Ugotowane i ostudzone ziemniaki pokrój w talarki. Teraz wyłóż połowę z nich do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Na nich umieść usmażonego kurczaka i podduszony i doprawiony szpinak. Następnie posyp te składniki startym serem, a na wierzchu ułóż drugą połowę ziemniaków.
W misce połącz rozbite jajka, śmietankę i posiekaną natkę pietruszki. Dopraw solą i pieprzem i wymieszaj. Teraz wylej przygotowaną masę na górę zapiekanki i przykryj naczynie folią aluminiową.
Wstaw do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika. Piecz przez 30 minut, a następnie zdejmij folię i piecz kolejne pół godziny. Smacznego!
Po więcej przepisów zajrzyj na nasz kanał na YouTube. Znajdziesz tam choćby ten filmik z recepturą na czerwone obiadowe różyczki.