Zapiekanka ziemniaczana. Smakowity obiad za grosze

Zapiekanka ziemniaczana to doskonały pomysł na nieskomplikowany, szybki i ekonomiczny obiad, którym naje się do syta cała rodzina. Jej wersja, którą za chwilę ci przedstawimy, prezentuje się wręcz doskonale. Koniecznie wypróbuj!

Obrazekzapiekanka ziemniaczana - Pyszności; foto: Canva

Niektóre potrawy mają to do siebie, że podlegają właściwie nieograniczonej liczbie możliwych zmian i urozmaiceń. I to jest w nich piękne. Przykładem takiego dania jest oczywiście zapiekanka ziemniaczana.

Obrazek
zapiekanka ziemniaczana - Pyszności; foto: Canva

Zapiekane kartofle doskonale komponują się z szeregiem najróżniejszych składników. A ponieważ jest to potrawa prosta i niewyszukana, nie obowiązują nas przy niej żadne reguły. Swobodnie można ją konfigurować pod gusta swoje i domowników. Poniższe wydanie takiej zapiekanki, z kurczakiem i szpinakiem, smakuje doskonale i wygląda pięknie. Na pewno zostanie zjedzona w całości i to zarówno przez dorosłych, jak i dzieci.

Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i szpinakiem

Składniki:

             
  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 500 g ziemniaków
  • 250 g szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2 jajka
  • 300 g śmietanki 30 proc.
  • 1 łyża posiekanej natki pietruszki
  • 50 g sera żółtego
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w osolonej wodzie. Filet z kurczaka oczyść, pokrój w kostkę i przełóż do miski. Następnie posól go, popierz i dokładnie wymieszaj. Tak doprawionego podsmaż na patelni i odłóż.

Obrazek
zapiekanka ziemniaczana - Pyszności; foto: Canva

Teraz na patelni umieść szpinak, masło i drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Przykryj patelnię pokrywką i duś składniki na małym ogniu przez kilka minut, co jakiś czas mieszając.

Ugotowane i ostudzone ziemniaki pokrój w talarki. Teraz wyłóż połowę z nich do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Na nich umieść usmażonego kurczaka i podduszony i doprawiony szpinak. Następnie posyp te składniki startym serem, a na wierzchu ułóż drugą połowę ziemniaków.

W misce połącz rozbite jajka, śmietankę i posiekaną natkę pietruszki. Dopraw solą i pieprzem i wymieszaj. Teraz wylej przygotowaną masę na górę zapiekanki i przykryj naczynie folią aluminiową.

Wstaw do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika. Piecz przez 30 minut, a następnie zdejmij folię i piecz kolejne pół godziny. Smacznego!

Po więcej przepisów zajrzyj na nasz kanał na YouTube. Znajdziesz tam choćby ten filmik z recepturą na czerwone obiadowe różyczki.

Wybrane dla Ciebie
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Siostra Anastazja dodaje do farszu do uszek. Wychodzi pełen smaku i kremowy
Siostra Anastazja dodaje do farszu do uszek. Wychodzi pełen smaku i kremowy
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥