Zapomniana polska zupa. Dawniej gospodynie gotowały na okrągło
Zarzucajka to prosta zupa z kiszonej kapusty. Przepis jest wyjątkowo prosty i nie wymaga specjalnych przygotowań. Niestety, w ostatnich latach został on nieco zapomniany. A szkoda, ponieważ zupa rozgrzewa jak żadna inna. Jest idealna w sezonie jesienno-zimowym. Wyjaśniamy, jak ją przygotować.
01.02.2024 16:49
Zarzucajka nie tylko zaspokaja apetyt, ale również dostarcza organizmowi wielu niezbędnych składników odżywczych. To wszystko dzięki kiszonej kapuście, która jest bazą zupy. Kiszonka jest bogata w witaminę C i sole mineralne. To nie koniec jej zalet. Regularne spożywanie kapusty kiszonej wspomaga metabolizm, reguluje pracę wątroby i wspiera układ odpornościowy, chroniąc go przed bakteriami i wirusami.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zarzucajka — zapomniany przepis, który rozgrzeje cię w chłodne dni
Zarzucajka bazuje na prostych, ogólnodostępnych składnikach. Większość z nich z pewnością masz już w domu. Potrzebujesz kapusty kiszonej, ziemniaków, marchewki, pietruszki, cebuli oraz małego kawałka selera. Wywar wzbogaca się o wędzone kości wieprzowe, słoninę lub boczek. W smaku przypomina nieco dobrze znany nam kapuśniak.
Zupa jest naprawdę syta i rozgrzewająca. Doskonale sprawdzi się w sezonie jesienno-zimowym. Ten prosty przepis docenią osoby, które nie mają czasu na gotowanie, bowiem zupa praktycznie robi się sama. Wystarczy umieścić wszystkie składniki w garnku, aby po 30 minutach cieszyć się pysznym, wartościowym daniem.
Zarzucajka — przepis
Składniki:
- 0,5 kg wędzonych kości wieprzowych,
- 5 ziemniaków,
- 1/2 małego selera,
- 1 pietruszka,
- 1 cebula,
- 1 marchewka,
- 1 łyżka mąki,
- 50 g słoniny lub boczku,
- 200 g kiszonej kapusty.
Przygotowanie:
- W dużym garnku umieść wędzone kości i zalej je 2 litrami wody. Włącz gaz i zagotuj wywar.
- W międzyczasie umyj i obierz marchewkę, pietruszkę, selera i ziemniaki. Pokrój je w małe kawałki i wrzuć je do gotującego się wywaru. Całość gotuj ok. 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
- Kapustę poszatkuj i dodaj ją do zupy. Gotuj ja przez kolejne 15 minut.
- Słoninę pokrój w małe kawałki i podsmaż ją na patelni. Kiedy cały tłuszcz się wytopi, wyjmij mięso i wrzuć je do zupy. Tłuszcz wykorzystaj do przygotowania zasmażki.
- Gotową zasmażkę przesyp do gotującej się zupy. Wymieszaj ją dokładnie, żeby uniknąć wszelkich grudek. Podawaj ze skwarkami lub kawałkami podsmażonej kiełbasy.