PrzepisZupyZapomniana polska zupa. Dawniej gospodynie gotowały na okrągło

Zapomniana polska zupa. Dawniej gospodynie gotowały na okrągło

Zarzucajka to prosta zupa z kiszonej kapusty. Przepis jest wyjątkowo prosty i nie wymaga specjalnych przygotowań. Niestety, w ostatnich latach został on nieco zapomniany. A szkoda, ponieważ zupa rozgrzewa jak żadna inna. Jest idealna w sezonie jesienno-zimowym. Wyjaśniamy, jak ją przygotować.

Zalewajka - prosta i pożywna zupa.
Zalewajka - prosta i pożywna zupa.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | GilMordechai

01.02.2024 16:49

Zarzucajka nie tylko zaspokaja apetyt, ale również dostarcza organizmowi wielu niezbędnych składników odżywczych. To wszystko dzięki kiszonej kapuście, która jest bazą zupy. Kiszonka jest bogata w witaminę C i sole mineralne. To nie koniec jej zalet. Regularne spożywanie kapusty kiszonej wspomaga metabolizm, reguluje pracę wątroby i wspiera układ odpornościowy, chroniąc go przed bakteriami i wirusami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zarzucajka — zapomniany przepis, który rozgrzeje cię w chłodne dni

Zarzucajka bazuje na prostych, ogólnodostępnych składnikach. Większość z nich z pewnością masz już w domu. Potrzebujesz kapusty kiszonej, ziemniaków, marchewki, pietruszki, cebuli oraz małego kawałka selera. Wywar wzbogaca się o wędzone kości wieprzowe, słoninę lub boczek. W smaku przypomina nieco dobrze znany nam kapuśniak.

Zupa jest naprawdę syta i rozgrzewająca. Doskonale sprawdzi się w sezonie jesienno-zimowym. Ten prosty przepis docenią osoby, które nie mają czasu na gotowanie, bowiem zupa praktycznie robi się sama. Wystarczy umieścić wszystkie składniki w garnku, aby po 30 minutach cieszyć się pysznym, wartościowym daniem.

Zarzucajka — przepis

Składniki:

  • 0,5 kg wędzonych kości wieprzowych,
  • 5 ziemniaków,
  • 1/2 małego selera,
  • 1 pietruszka,
  • 1 cebula,
  • 1 marchewka,
  • 1 łyżka mąki,
  • 50 g słoniny lub boczku,
  • 200 g kiszonej kapusty.

Przygotowanie:

  1. W dużym garnku umieść wędzone kości i zalej je 2 litrami wody. Włącz gaz i zagotuj wywar.
  2. W międzyczasie umyj i obierz marchewkę, pietruszkę, selera i ziemniaki. Pokrój je w małe kawałki i wrzuć je do gotującego się wywaru. Całość gotuj ok. 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
  3. Kapustę poszatkuj i dodaj ją do zupy. Gotuj ja przez kolejne 15 minut.
  4. Słoninę pokrój w małe kawałki i podsmaż ją na patelni. Kiedy cały tłuszcz się wytopi, wyjmij mięso i wrzuć je do zupy. Tłuszcz wykorzystaj do przygotowania zasmażki.
  5. Gotową zasmażkę przesyp do gotującej się zupy. Wymieszaj ją dokładnie, żeby uniknąć wszelkich grudek. Podawaj ze skwarkami lub kawałkami podsmażonej kiełbasy.


Wybrane dla Ciebie