Zauważyłeś w ogórkach niebieski czosnek? Mało kto wie, co jest powodem i czy można go jeść

Niekiedy podczas kiszenia ogórków ząbki czosnku przybierają zaskakujący, niebieskawy odcień. Wygląda to dziwnie, ale wbrew pozorom wcale nie oznacza zepsucia przetworów. Sprawdź, skąd bierze się ta barwa i czy taki czosnek można bezpiecznie zjeść.

Siny czosnek w słoiku z ogórkamiSiny czosnek w słoiku z ogórkami to nie powód do paniki
Źródło zdjęć: © Reddit | Fylio
Paulina Hermann

W słoikach z ogórkami kiszonymi czosnek pełni ważną rolę: nadaje aromat, działa bakteriobójczo i wspiera proces fermentacji. Czasem jednak jego wygląd może zaskoczyć. Zamiast klasycznej bieli pojawia się intensywny odcień niebieski, zielony lub siny. Choć bywa to niepokojące dla oka, zjawisko ma naturalne podłoże chemiczne. Warto wiedzieć, dlaczego tak się dzieje i jak wpływa to na walory smakowe i zdrowotne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiąca sałatka z kapusty i papryki – przepis na 5 słoików do spiżarni

O czym świadczy niebieski czosnek w ogórkach?

Proces kiszenia ogórków uruchamia w słoiku reakcje chemiczne, które nie tylko zmieniają wygląd ogórków, ale też czosnku. W jego wnętrzu obecne są związki siarki, m.in. alliina, które w kontakcie z kwasem mlekowym powstającym podczas fermentacji ulegają przemianom barwiącym miąższ.

Wpływ ma też pH zalewy oraz temperatura (niższe sprzyjają intensywniejszym przebarwieniom). Młody czosnek, chętnie używany do kiszenia, jest szczególnie podatny na ten efekt. Dodatkowo kontakt z mikroskopijnymi ilościami metali, takimi jak miedź czy żelazo (obecnymi np. w wodzie, garnkach lub przyprawach) może wzmacniać nietypową barwę czosnku.

Czy niebieski czosnek w ogórkach jest bezpieczny?

Wbrew obawom, zmiana koloru czosnku nie jest oznaką pleśni czy zepsucia. To wyłącznie efekt reakcji chemicznych, które nie wpływają negatywnie na jego wartości odżywcze. Taki czosnek nadal zawiera naturalne olejki eteryczne, witaminy i związki siarki wspierające odporność. Można go bez obaw zjeść, a nawet warto, bo jest lekko pikantny, z delikatną nutą kwasowości, która świetnie wzbogaca smak potraw.

Jak wykorzystać niebieski czosnek z kiszonych ogórków?

Ząbki czosnku z kiszonek doskonale nadają się do sosów na bazie jogurtu lub majonezu, gdzie zastępują świeży czosnek i nadają głębszy aromat. Sprawdzą się w pastach z twarogu, awokado czy gotowanych jajek, a także w sałatkach, a szczególnie z ziemniakami, burakami czy fasolą. Posiekane można dodać do wielu dań, na przykład do pierogów lub mięs. W każdej wersji zachowają swoje prozdrowotne właściwości i unikalny smak.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇