Zbyt ostra potrawa - jak ją uratować

W kuchni może przytrafić się nam bardzo wiele rzeczy, w tym zbyt ostra potrawa. I mogłoby się wydawać - najgorszy koszmar gotowy!

Obrazek
Frania

I jeśli myślałaś, że z takiej sytuacji nie ma żadnego wyjścia, bardzo się mylisz. Już za chwilę dowiesz się, co możesz zrobić, aby Twoje danie dało się uratować.

#1 Sok z cytryny

Obrazek

Do zbyt ostrej potrawy zawsze możesz dodać kilka kropel cytryny, która pomoże zneutralizować zbyt ostry smak potrawy.

#2 Ocet balsamiczny

W roli "koła ratunkowego" świetnie sprawdzi się również ocet balsamiczny. 1/3 szkl. tego składnika powinna skutecznie rozwiązać problem ostrego smaku potrawy.

#3 Pomidory

Obrazek

Jeśli warzywa te pasują do przygotowywanej potrawy i masz je pod ręką, warto je wykorzystać. Ich słodki smak poradzi sobie z nadmierną goryczą.

#4 Nabiał

W ratowaniu potrawy pomocne może okazać się także mleko oraz śmietanka, które także zniwelują zbyt ostry smak dania.

#5 Dodatkowe składniki

Obrazek

I na koniec rada, którą najłatwiej zastosować w podbramkowych sytuacjach. Jeśli wiesz, że smak Twojego dania jest zbyt ostry, dodaj więcej składników, które przełamią ten smak. W przypadku zup, możesz dodać zawsze więcej bulionu.

A może znasz inne ciekawe sposoby na uratowanie zbyt ostrego dania?

Jeśli lubisz tego typu porady, nie możesz przegapić trików, dzięki którym dowiesz się czym zagęścić sos.
Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji