Zbyt ostra potrawa - jak ją uratować

W kuchni może przytrafić się nam bardzo wiele rzeczy, w tym zbyt ostra potrawa. I mogłoby się wydawać - najgorszy koszmar gotowy!

Obrazek
Frania

I jeśli myślałaś, że z takiej sytuacji nie ma żadnego wyjścia, bardzo się mylisz. Już za chwilę dowiesz się, co możesz zrobić, aby Twoje danie dało się uratować.

#1 Sok z cytryny

Obrazek

Do zbyt ostrej potrawy zawsze możesz dodać kilka kropel cytryny, która pomoże zneutralizować zbyt ostry smak potrawy.

#2 Ocet balsamiczny

W roli "koła ratunkowego" świetnie sprawdzi się również ocet balsamiczny. 1/3 szkl. tego składnika powinna skutecznie rozwiązać problem ostrego smaku potrawy.

#3 Pomidory

Obrazek

Jeśli warzywa te pasują do przygotowywanej potrawy i masz je pod ręką, warto je wykorzystać. Ich słodki smak poradzi sobie z nadmierną goryczą.

#4 Nabiał

W ratowaniu potrawy pomocne może okazać się także mleko oraz śmietanka, które także zniwelują zbyt ostry smak dania.

#5 Dodatkowe składniki

Obrazek

I na koniec rada, którą najłatwiej zastosować w podbramkowych sytuacjach. Jeśli wiesz, że smak Twojego dania jest zbyt ostry, dodaj więcej składników, które przełamią ten smak. W przypadku zup, możesz dodać zawsze więcej bulionu.

A może znasz inne ciekawe sposoby na uratowanie zbyt ostrego dania?

Jeśli lubisz tego typu porady, nie możesz przegapić trików, dzięki którym dowiesz się czym zagęścić sos.

Wybrane dla Ciebie

Latem zastępuje mi śniadanie. Pobudza lepiej niż zwykła kawa i syci na długo
Latem zastępuje mi śniadanie. Pobudza lepiej niż zwykła kawa i syci na długo
To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta
Robię pesto, które pachnie cytrusami. Nie ma w nim nawet listka bazylii
Robię pesto, które pachnie cytrusami. Nie ma w nim nawet listka bazylii
W lecie robię gołąbki bez zawijania. Są szybsze niż tradycyjne, ale smakują wyśmienicie
W lecie robię gołąbki bez zawijania. Są szybsze niż tradycyjne, ale smakują wyśmienicie
Francuzi zachwycają się tym sosem. Nasze babcie latem robią go na okrągło
Francuzi zachwycają się tym sosem. Nasze babcie latem robią go na okrągło
Pojechał na wakacje do Norwegii. W czasie zakupów cena ziemniaków i truskawek go zszokowała
Pojechał na wakacje do Norwegii. W czasie zakupów cena ziemniaków i truskawek go zszokowała
Z serka wiejskiego i cukinii robię kotlety. O zwykłe placki nikt nawet nie pyta
Z serka wiejskiego i cukinii robię kotlety. O zwykłe placki nikt nawet nie pyta
Czy ziemniaków nie można łączyć z mięsem? Wiele osób na pewno choć raz o tym słyszało
Czy ziemniaków nie można łączyć z mięsem? Wiele osób na pewno choć raz o tym słyszało
Gorzkie ogórki da się uratować. Babcine sposoby są niezawodne za każdym razem
Gorzkie ogórki da się uratować. Babcine sposoby są niezawodne za każdym razem