Surówka z czerwonej kapusty Kasi Tusk nie ma sobie równych. Wszystko przez sekretny sos
Chrupiąca, lekka i zdrowa surówka Kasi Tusk to idealny dodatek do obiadu. Wyjątkowy dressing podkreśla smak prostej surówki z warzyw.
20.11.2022 13:27
Lekki dodatek do obiadu
W naszej diecie nie może zabraknąć porcji warzyw i owoców. Aby zachęcić siebie i swoich bliskich do ich zjedzenia warto jest serwować je w pyszny sposób. Świetnym patentem są kolorowe sałatki z dressingiem, który podkręca smak warzyw.
Kasia Tusk, znana influencerka i córka byłego premiera od lat współtworzy lifestylowy blog, na którym dzieli się nie tylko kadrami ze swojego życia, ale również prostymi przepisami. Tym razem, wspólnie z drugą autorką bloga Zosią Cudny, podzieliła się rewelacyjnym przepisem na chrupiącą sałatkę z pysznym dressingiem. Świetnie sprawdzi się nie tylko jako dodatek do dania głównego, ale również jako lekka i zdrowa przekąska.
Surówka Kasi Tusk
Składniki
- 1/2 główki czerwonej kapusty
- 1-2 marchewki
- 1 jabłko
- 2-3 ugotowane buraki
- 3-4 łodygi selera naciowego
- 1 czerwona cebula
Dressing sałatkowy
- 4-5 łyżek oliwy extra vergine
- 1 łyżka gęstego miodu
- 1-2 łyżki octu balsamicznego
- duża garść świeżej roszponki
- sok z 1/2 cytryny
- garść sezamu
- 1 ząbek czosnku
- sól morska
Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa obierz i pokrój według uznania. Sprawdzi się tutaj zarówno kostka jak i cienkie paseczki. Wybierz taką formę, jaką lubisz najbardziej. Do kielicha blendera wrzuć roszponkę, wlej oliwę, ząbek czosnku, miód, szczyptę soli, ocet balsamiczny i wyciśnięty sok z cytryny. Połącz całość na jednolitą masę.
Pokrojone warzywa przełóż do głębokiego talerza lub szerokiej miski i polej przygotowanym sosem. Posyp całość podprażonym na patelni sezamem i dokładnie wymieszaj.
Smacznego!
Przepis na prostą surówkę witaminową znajdziesz na naszym kanale YouTube