PrzepisSurówka z czerwonej kapusty Kasi Tusk nie ma sobie równych. Wszystko przez sekretny sos

Surówka z czerwonej kapusty Kasi Tusk nie ma sobie równych. Wszystko przez sekretny sos

Chrupiąca, lekka i zdrowa surówka Kasi Tusk to idealny dodatek do obiadu. Wyjątkowy dressing podkreśla smak prostej surówki z warzyw.

Surówka Kasi Tusk- Pyszności/ źródło: canva, Instagram @makelifeeasier_pl
Surówka Kasi Tusk- Pyszności/ źródło: canva, Instagram @makelifeeasier_pl
Ewa

20.11.2022 13:27

Lekki dodatek do obiadu

W naszej diecie nie może zabraknąć porcji warzyw i owoców. Aby zachęcić siebie i swoich bliskich do ich zjedzenia warto jest serwować je w pyszny sposób. Świetnym patentem są kolorowe sałatki z dressingiem, który podkręca smak warzyw.

Kasia Tusk, znana influencerka i córka byłego premiera od lat współtworzy lifestylowy blog, na którym dzieli się nie tylko kadrami ze swojego życia, ale również prostymi przepisami. Tym razem, wspólnie z drugą autorką bloga Zosią Cudny, podzieliła się rewelacyjnym przepisem na chrupiącą sałatkę z pysznym dressingiem. Świetnie sprawdzi się nie tylko jako dodatek do dania głównego, ale również jako lekka i zdrowa przekąska.

Wspaniała jest ta surówka. Szczerze ją Wam polecam i sama biję się w piersi, czemu tak rzadko ją jemy. Odłóżmy zatem wszystkie gotowe sosy do sałatek i zblendujmy garść roszponki z oliwą, octem balsamicznym, czosnkiem, miodem i sokiem z cytryny. Obiecuję. Nie będziecie żałować. Być może na stałe zagości w Waszym repertuarze jedzeniowym, co mnie bardzo ucieszy. Zatem na zdrowie- napisała na blogu znana influencerka

Surówka Kasi Tusk

Składniki

  • 1/2 główki czerwonej kapusty
  • 1-2 marchewki
  • 1 jabłko
  • 2-3 ugotowane buraki
  • 3-4 łodygi selera naciowego
  • 1 czerwona cebula

Dressing sałatkowy

  • 4-5 łyżek oliwy extra vergine
  • 1 łyżka gęstego miodu
  • 1-2 łyżki octu balsamicznego
  • duża garść świeżej roszponki
  • sok z 1/2 cytryny
  • garść sezamu
  • 1 ząbek czosnku
  • sól morska

Sposób przygotowania:

Wszystkie warzywa obierz i pokrój według uznania. Sprawdzi się tutaj zarówno kostka jak i cienkie paseczki. Wybierz taką formę, jaką lubisz najbardziej. Do kielicha blendera wrzuć roszponkę, wlej oliwę, ząbek czosnku, miód, szczyptę soli, ocet balsamiczny i wyciśnięty sok z cytryny. Połącz całość na jednolitą masę.

Pokrojone warzywa przełóż do głębokiego talerza lub szerokiej miski i polej przygotowanym sosem. Posyp całość podprażonym na patelni sezamem i dokładnie wymieszaj.

Smacznego!

Surówka Kasi Tusk- Pyszności/ źródło: makecookingeasier.pl
Surówka Kasi Tusk- Pyszności/ źródło: makecookingeasier.pl

Przepis na prostą surówkę witaminową znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wybrane dla Ciebie