Zdrowe i lekkie śniadanie – co przygotować?

Pominięcie śniadania w codziennym jadłospisie bardzo negatywnie wpływa na funkcjonowanie organizmu i może m.in. prowadzić do znaczącego spadku koncentracji. Jak powinien wyglądać poranny posiłek, aby był zarówno pożywny, jak i smaczny?

Obrazek
Pyszności

Z jakich składników powinno składać się śniadanie?

Podstawowy posiłek dnia musi zawierać duże ilości białka, czyli powinien się w nim znaleźć jeden z następujących składników: ryby, mięso, jajka, ser lub rośliny strączkowe. W pozyskiwaniu niezbędnej energii pomagają węglowodany, których duże ilości zawarte są w makaronie, kaszy, płatkach oraz pełnoziarnistym pieczywie. Posiadając taką ilość informacji można bez większych problemów skomponować kilka dań, m.in. pełnowartościowe kanapki i sałatki.

Jeśli komuś nie do końca odpowiada smak ryb (jest to dość często spotykana awersja u dzieci), to warto w takim przypadku zdecydować się na zrobienie pasty, np. z tuńczyka. Gotowy produkt w połączeniu ze świeżym pieczywem, masłem, czerwoną papryką, cebulą, jajkami i rzodkiewką to prawdziwa bomba witaminowa, która doskonale smakuje i jest w stanie przekonać do siebie nawet największych przeciwników ryb.

Obrazek

Owoce i warzywa jako konieczne dodatki do śniadania

W każdym śniadaniu powinny się znaleźć owoce i warzywa, wedle preferencji w formie sałatki lub odżywczego koktajlu. Osoby, które w wyposażeniu swojej kuchni posiadają blender, mogą stworzyć smoothie składające się z wybranej gamy produktów z dodatkiem soku, a nawet lodu. Napój ten może być zarówno częścią śniadania, jak również jego głównym bohaterem.

Pyszny jogurt dla urozmaicenia śniadania

Przygotowując poranny posiłek warto sięgnąć po produkty mleczne, które są lekkostrawne i bogate w witaminy. Doskonałym tego przykładem może być jogurt z siemieniem lnianym, owocowym puree i dodatkiem orzechów. Tego typu śniadania w kubeczku są doskonałe na wynos i są dostępne np. w piekarni https://piekarniagrzybki.pl/sklepy-firmowe/piekarnia-mokotow/.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯