PrzepisDania główneStarła ziemniaki i polała je przygotowaną wcześniej mieszanką. W życiu nie jadłam czegoś tak dobrego!

Starła ziemniaki i polała je przygotowaną wcześniej mieszanką. W życiu nie jadłam czegoś tak dobrego!

Starła ziemniaki i polała je przygotowaną wcześniej mieszanką. W życiu nie jadłam czegoś tak dobrego!
Frania
10.06.2015 16:38, aktualizacja: 18.09.2023 12:41

Lubisz proste i smaczne potrawy? Jeśli tak to ten przepis jest idealny dla Ciebie!

Ta ziemniaczana zapiekanka jest absolutnie przepyszna i w dodatku bardzo łatwa do wykonania. Zrób ją raz, a zobaczysz, że Twoi najbliżsi będą chcieli jeść ją cały czas!

Składniki:

- 1 kg startych ziemniaków

- sól i pieprz do smaku

- 450 g kwaśnej śmietany

- pół kostki roztopionego masła

- pół szklanki posiekanej cebuli

- 340 g sera Cheddar startego na dużych oczkach

Starte ziemniaki włóż do naczynia żaroodpornego, posmarowanego wcześniej tłuszczem.

Obraz

Posyp je solą i pieprzem według uznania.

Obraz

Do osobnej miski wlej kwaśną śmietanę i dolej do niej roztopione masło.

Obraz

Nie zapomnij dodać także cebulki!

Obraz

Wszystko dokładnie wymieszaj.

Obraz

Gotową mieszankę rozprowadź na ziemniakach i bardzo delikatnie ją wymieszaj.

Obraz
Obraz

Posyp wszystko serem - nie żałuj go!

Obraz

Włóż potrawę do piekarnika nastawionego na 180° C. Należy ją piec od 45 do 55 minut. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także