Takimi ziemniakami z pewnością zaskoczysz swoją rodzinę przy następnym obiedzie. Są naprawdę pyszne!
Ziemniaki są bardzo popularne w naszym kraju. Jemy je jako dodatek do prawie każdego obiadu. Niektórzy uważają, że ziemniaki są wysokokaloryczne. Ale to nie prawda. W rzeczywistości mają mało kalorii, są bogate w witaminę C, beta-karoten, fosfor i potas. Samo zdrowie! Jeżeli znudziły ci się ziemniaki przyrządzane w klasyczny sposób, dzisiaj zaproponuję ci je w nieco innej postaci. Będą to ziemniaki Hasselback. Nazwa pochodzi od restauracji w Sztokholmie ("Hasselbacken"). To właśnie tam podano je po raz pierwszy. Ziemniaki przyrządzone w ten sposób są delikatne i miękkie w środku, a kruche na zewnątrz. Dodatkowo wyglądają naprawdę nietuzinkowo, a do tego są tak pyszne...
19.04.2016 | aktual.: 18.09.2023 13:05
Składniki:
- 4 średnie słodkie ziemniaki
- 1 łyżka roztopionego masła
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka posiekanych świeżych liści tymianku
- 1 wyciśnięty ząbek czosnku
- sólo i pieprz do smaku
- 1/3 szklanki jogurtu typu greckiego
- 1 posiekana cebula szczypiorkowa (zarówno białe jak i zielone części)
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C i rozłóż na blaszce folię aluminiową.
2. Każdego ziemniaka ponacinaj w ten sam sposób jak na zdjęciu.
3. Wyjmij miskę i włóż do niej roztopione masło, oliwę z oliwek, wyciśnięty czosnek, posiekany tymianek, 1/4 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu. Dokładnie wszystko wymieszaj.
4. Natrzyj ziemniaki przyprawami z miski, także pomiędzy wyciętymi plastrami.
5. Włóż ziemniaki na blaszce z folią aluminiową i piecz przez ok 50-60 minut. (Po około 30 minutach, wyjmij na chwilę ziemniaki i za pomocą widelca porozdzielaj od siebie plastry, ponieważ mogły się ze sobą posklejać)
6. W czasie pieczenia się ziemniaków, wymieszaj jogurt z posiekanymi zielonymi i białymi częściami cebuli szczypiorkowej oraz szczyptą soli i pieprzu. Gotowe ziemniaki będziesz podawać z właśnie tym sosem.
Smacznego!