Takimi ziemniakami z pewnością zaskoczysz swoją rodzinę przy następnym obiedzie. Są naprawdę pyszne!

Ziemniaki są bardzo popularne w naszym kraju. Jemy je jako dodatek do prawie każdego obiadu. Niektórzy uważają, że ziemniaki są wysokokaloryczne. Ale to nie prawda. W rzeczywistości mają mało kalorii, są bogate w witaminę C, beta-karoten, fosfor i potas. Samo zdrowie! Jeżeli znudziły ci się ziemniaki przyrządzane w klasyczny sposób, dzisiaj zaproponuję ci je w nieco innej postaci. Będą to ziemniaki Hasselback. Nazwa pochodzi od restauracji w Sztokholmie ("Hasselbacken"). To właśnie tam podano je po raz pierwszy. Ziemniaki przyrządzone w ten sposób są delikatne i miękkie w środku, a kruche na zewnątrz. Dodatkowo wyglądają naprawdę nietuzinkowo, a do tego są tak pyszne...

Obrazek
Ala Krauzowicz

Składniki:

  • 4 średnie słodkie ziemniaki
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka posiekanych świeżych liści tymianku
  • 1 wyciśnięty ząbek czosnku
  • sólo i pieprz do smaku
  • 1/3 szklanki jogurtu typu greckiego
  • 1 posiekana cebula szczypiorkowa (zarówno białe jak i zielone części)

Sposób przygotowania:

1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C i rozłóż na blaszce folię aluminiową.

2. Każdego ziemniaka ponacinaj w ten sam sposób jak na zdjęciu.

cut-potatoes

3. Wyjmij miskę i włóż do niej roztopione masło, oliwę z oliwek, wyciśnięty czosnek, posiekany tymianek, 1/4 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu. Dokładnie wszystko wymieszaj.

4. Natrzyj ziemniaki przyprawami z miski, także pomiędzy wyciętymi plastrami.

5. Włóż ziemniaki na blaszce z folią aluminiową i piecz przez ok 50-60 minut. (Po około 30 minutach, wyjmij na chwilę ziemniaki i za pomocą widelca porozdzielaj od siebie plastry, ponieważ mogły się ze sobą posklejać)

6. W czasie pieczenia się ziemniaków, wymieszaj jogurt z posiekanymi zielonymi i białymi częściami cebuli szczypiorkowej oraz szczyptą soli i pieprzu. Gotowe ziemniaki będziesz podawać z właśnie tym sosem.

Smacznego!

CC_HASSELBACK-SWEET-POTATOES_s4x3.jpg.rend.sni18col-2
Wybrane dla Ciebie
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni