Ziemniaki po francusku robię nawet trzy razy w tygodniu. Tak bardzo smakują mężowi

A gdyby tak usmażyć ziemniaki w cieście? Ktoś już wpadł na ten pomysł i nazwał to danie "ziemniakami po francusku". Są tak smaczne i syte, że nie muszę szykować nic więcej.

Ziemniaki po francusku robię nawet trzy razy w tygodniu. Tak bardzo smakują mężowiZiemniaki po francusku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
SKOMENTUJ

Niekiedy ziemniaki po francusku robię dwa, nawet trzy razy w tygodniu. Nic dziwnego, że mój mąż je uwielbia. Ziemniaki są przecież tak uniwersalne, że sprawdzą się w wielu różnych wariacjach i daniach. A w tej wersji dosłownie wymiatają.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ta zupa jest tak dobra, że moi bliscy od razu proszą mnie o dokładkę

Ziemniaki po francusku. Pomysł na obiad dla całej rodziny

Nazwa "ziemniaki po francusku" może być nieco myląca, gdyż zwykle nazywamy tak popularne ziemniaki gratin, kremową zapiekankę potato dauphinoise lub absolutnie genialne pommes de terre fondantes. Tym razem jednak mamy na myśli inny, nieco mniej wymagający przepis.

Ziemniaki w tej wersji lądują w aromatycznym cieście, a następnie lądują na rozgrzanej patelni. I właśnie temu zawdzięczają swoją chrupiącą skórkę. Ziemniaki po francusku najlepiej podać jako główną część dania, a nie dodatek. Koniecznie zadbaj o to, by obok nich znalazły się świeże warzywa w formie surówki. Warto też przygotować aromatyczny dressing.

Zamiast klasycznych przygotuj ziemniaki po francusku
Zamiast klasycznych przygotuj ziemniaki po francusku © Pixabay

Ziemniaki po francusku. Przepis

Składniki:

  • 500 g ziemniaków,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki gęstego jogurtu,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • suszony czosnek,
  • tymianek,
  • papryka mielona,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Ziemniak obierz i umyj, a następnie osusz i pokrój w plastry.
  2. Następnie podgotuj je w lekko osolonej wodzie. Powinny być tylko podgotowane, wystarczy więc 6-7 minut.
  3. Gotowe wyjmij z wody i odstaw do ostygnięcia.
  4. Jogurt wymieszaj z jakiem. Dodaj czosnku, papryki mielonej i tymianku, a także soli i pieprzu. Następnie dodaj przesianą mąkę i dokładnie wymieszaj całość.
  5. Ziemniaki najpierw zanurz w cieście, a następnie smaż je w na rozgrzanym tłuszczu z obu stron do zarumienienia.
  6. Gotowe ziemniaki po francusku odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
  7. Serwuj z surówką i sosem czosnkowym.

Wybrane dla Ciebie

Totalny hit z kurczaka. Odkąd mam ten przepis, nie chodzę do chińskich restauracji
Totalny hit z kurczaka. Odkąd mam ten przepis, nie chodzę do chińskich restauracji
Polacy o niej zapomnieli. Ma słodkawe mięso i nie męczysz się przy ościach
Polacy o niej zapomnieli. Ma słodkawe mięso i nie męczysz się przy ościach
Na podwieczorek robię Marzenie. Można rozpływać się w zachwytach
Na podwieczorek robię Marzenie. Można rozpływać się w zachwytach
Ścieram na tarce i wrzucam do masy ziemniaczanej. Placki wychodzą smaczniejsze i zdrowsze
Ścieram na tarce i wrzucam do masy ziemniaczanej. Placki wychodzą smaczniejsze i zdrowsze
Ten napój wzmacnia serce i odporność. Prawie nic nie kosztuje
Ten napój wzmacnia serce i odporność. Prawie nic nie kosztuje
Te drożdżowe kluski wyglądają niepozornie. Po przekrojeniu dzieje się magia
Te drożdżowe kluski wyglądają niepozornie. Po przekrojeniu dzieje się magia
Placki robię po niemiecku. Są puszyste i tak smaczne, że ziemniaczane się chowają
Placki robię po niemiecku. Są puszyste i tak smaczne, że ziemniaczane się chowają
Spróbowałam takich klusek u śląskiej gospodyni. Bardziej niż smak, zaskoczyła mnie nazwa
Spróbowałam takich klusek u śląskiej gospodyni. Bardziej niż smak, zaskoczyła mnie nazwa
Mięciutkie bułeczki z mięsnym farszem. Smakują tak, że trudno się oprzeć
Mięciutkie bułeczki z mięsnym farszem. Smakują tak, że trudno się oprzeć
Smażę pędy i krótko blenduję. Sos do makaronu wychodzi bajeczny
Smażę pędy i krótko blenduję. Sos do makaronu wychodzi bajeczny
Dodaję do mielonych zamiast cebuli. Mają lepszy smak i są sto razy bardziej soczyste
Dodaję do mielonych zamiast cebuli. Mają lepszy smak i są sto razy bardziej soczyste
Knedle z truskawkami na słodki obiad. Przy wyrabianiu ciasta pamiętam o 1 zasadzie
Knedle z truskawkami na słodki obiad. Przy wyrabianiu ciasta pamiętam o 1 zasadzie