PoradyWlej szklankę zimnej wody do gotującego się rosołu. Efekt będzie wręcz zdumiewający

Wlej szklankę zimnej wody do gotującego się rosołu. Efekt będzie wręcz zdumiewający

Zimna woda do rosołu - Pyszności; foto: Canva
Zimna woda do rosołu - Pyszności; foto: Canva
07.11.2022 17:19

Rosół to król wszystkich zup i niedzielny klasyk w jednym. Jak to zwykle bywa, to co z pozoru powinno być proste, wcale takie nie jest. Gotowanie rosołu jest pełne zasad, haczyków i trików. Dolewana zimna woda do rosołu to jeden z patentów, które musisz znać.

Szefowie kuchni mawiają: nie bierz się za skomplikowane gotowanie, póki nie masz w jednym palcu podstaw. Problem w tym, że ciężko w tym powiedzeniu zakwalifikować rosół. Czy to podstawa? Czy skomplikowane danie? Uważamy, że - w pewnym sensie - należy do obu tych grup.

Zimna woda do rosołu - Pyszności; foto: Canva
Zimna woda do rosołu - Pyszności; foto: Canva

Zasad dotyczących gotowania rosołu jest bowiem co niemiara, na dodatek ciężko ustawić je w jakiejś hierarchii ważności. Niezastosowanie się do którejkolwiek z nich sprawi, że rosół albo nie będzie idealnie aromatyczny, albo intensywny, albo klarowny. A tego byśmy nie chcieli. Przypomnijmy więc kilka najważniejszych reguł.

Zasady dotyczące gotowania rosołu

Mięso wrzucamy zawsze do zimnej wody. Dzięki temu mięso odda smak wodzie, a bulion będzie intensywny i aromatyczny.

Sól dodajemy dopiero na koniec gotowania. Jeśli zrobimy to na początku, słona woda nie wyciągnie z warzyw i mięsa ich walorów smakowych.

Długie gotowanie to praktyka, która zapewni nam klarowność rosołu. Pamiętajmy, że do jakiegoś czasu należy gotować samo mięso, a dopiero później warzywa i inne dodatki.

Nie zapominamy o żadnym składniku z przepisu. Każdy jest bowiem odpowiedzialny za inny element smaku finalnej kompozycji. Marchew doda słodyczy, natka - świeżości, a palona cebula - aromatu.

Zimna woda do rosołu - Pyszności; foto: Canva
Zimna woda do rosołu - Pyszności; foto: Canva

Zimna woda do rosołu to też trik warty poznania

Do czego za to służy zimna woda dodana do rosołu? Jest to skuteczny sposób na uniknięcie mętnego bulionu. Jak wiadomo, prawdziwy rosół powinien być klarowny. Czasem jednak to nie wychodzi. Zwłaszcza jeśli na jakimś wcześniejszym etapie dokonało się zaniedbania.

Dodana (nawet kilka razy w ciągu gotowania) zimna woda do rosołu obniża jego temperaturę, przez co rosół traci mętność, a zyskuje piękną klarowność. W kucharskiej nomenklaturze nazywa się to hartowaniem rosołu.

Niektórzy zamiast zimnej wody stosują nawet... kostki lodu. Ważne, że się sprawdza, czyż nie?

Skoro podstawy rzeczywiście masz już w małym palcu, możesz wziąć się za ten przepis z naszego kanału na YouTube.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także